Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym zamontować klimę do e36 316. Czy trudny jest taki montaż? Może ktoś robił już coś takiego i mógłby coś podpowiedzieć, doradzić? Na co uważać? Czy z każdego czterocylindrowego będzie pasować do mojego?

Opublikowano

Mówiąc prawdę prawie taki sam koszt wyjdzie jeżeli sprzedaż swój samochód dołożysz i kupisz inny z klimą. Chodzi o to że:

1. Musisz mieć klimatyzację (chłodnica,pompa,wężyki itd) Koszt używanej ok 2000 zł

2. Musisz ją założyć - specjaliści biorą 500-700 zł przynajmniej u mnie chyba że jesteś złotą rązką wtedy potrzeba dużo czasu siły i wytrwałości

3. Ogólnie zastanów się czy warto zakładać może lepiej odłożyć i np. w przyszłym roku kupić coś lepszego z klimą ?

Moim zdaniem zkaładanie klimy jest opłacalne jeśli ktoś stwierdzi że lepiej jest samochud zajeździć do końca niż oddać za grosze.

Opublikowano

Dobrze poszukaj na forum opisu, znajdź tanie części i sam załóż - nie przekroczysz 800 PLN ;-).

Ja założyłem sobie klimatronic jakiś czas temu i jestem bardzo zadowolony. Montaż przy odrobinie wcześniejszego przygotowania nie jest problemem.

Pozdr !

Opublikowano
też nad tym myślę widziałem całe zestawy na allegro z gwarancją cena 700-1000zł co do montażu samemu nie zrobisz najlepiej jak masz znajomego mechanika który wieczorem przy pifku pomoże a ceny za montaż faktycznie oscylują nawet ok 1000zł co moim zdaniem przy odpowiedniej widzy i podejściu trwa maks 8-10 godzin więc wychodzi stawka za roboczogodzinę jak w ASO
Opublikowano
Popatrz po allegro ja sam sie dowiadywałem to klima 1000zł i za montaz wraz z elektryka i napelnieniem chca 500zł czyli 1500zł za wszystko i masz klime.
http://img299.imageshack.us/img299/402/zegaryod9.jpg
Opublikowano
najchętniej jeżeli bym się zdecydował to bym oddał do firmy która ma już graty żeby potem nie wyszło że to czy tamto nie pasuje
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli chcesz tak zrobić, a oczywiście wizyty w ASO nie bierzesz pod uwagę, to upewnij się, że dadzą gwarancję , spotkałem się bowiem z magikami, co niby robią całość na swoich częściach, ale skoro są to używki, to pomimo tego, że oni sami je wybierają i montują, to dają tylko gwarancję na montaż,a jak coś nie trybi to "sorry panie kochany, trzeba było nowe części brać"

O kurna, ale mi zdanie wyszło :clap: Normalnie jakby Manna czytał :roll2:

Zgadzam się z ostatnimi przedmówcami, założenie klimy w e36 nie jest wcale takie drogie (nie mówimy tu o ASO) i wcale nie takie czasochłonne, jeśli się wie co się robi.

Opublikowano

Kilka komentarzy osoby która sama zakładała :)

1. Mechanicznie bez stresu da radę zrobić samemu. Jedyna "praca" mechaniczna to "Wybicie" w podszybiu naciętego wstępnie w fabryce miejsca gdzie idą rurki łączące nagrzewnicę (a dokładniej zawór rozprężny i powrót) z elestycznymi wężami.

2. Mocowanie sprężarki i połączenia wszystkich weży to prosta sprawa. Komplet o-ringów w aso to koszt około 20-25 PLN.

3. Z ciekawostek - pamiętać należy o wymianie na nowe 3 szt. o-ringów przy "kryzie" wodnej (podszybie strona kierowcy).

4. Elektryka - W skrzynce bezpiecznikowej jest konektor do którego trzeba podpiąć

a) oryginalną wiązke klimy składającał się raptem z

- konektora do presostatu

- włącznika sprężarki

- Konektor sensora temp. w chłodnicy

- Konektor elektrowentylatora

b) Zrobioną przy piwku wiązkę ;-)

Trzeba dorobić kila bezpieczników (o ile pamiętam dwa lub trzy)

5. Jeśli części nie pochodziły z rozbitka nabicie polega na stworzeniu podciśnienia (najprostsza sprawa, to przerobienie sprężarki lodówkowej w pompę vaccum ;-)), i wpuszczeniu 1 kg czynnika R134a (jeśli nie masz znajomego z gazem po około 45 PLN/kg to ratuje się na allegro 1 kg w jednorazowej butli coś około 100 PLN)

Co do elementów głównych

1. Nagrzewnica kompletna z okablowaniem

2. Kratka nawiewu (z potencjometrem lub linką w zależnosci od nagrzewnicy)

3. Panel klimatyzacji

4. Wąż elastyczny od ściany grodziowej do sprężarki, wąż spreżarka chłodnica, wąż chłodnica osuszacz, przewód sztywny osuszacz - ściana grodziowa (z presostatem). Przewód sztywny ściana grodziowa - nagrzewnica

5. Osuszacz sam w sobie :)

No i to chyba tyle .... Jak wszystko jest jak należy instalacja to kwestia pól dnia miłej pracy ;-)

• 9 miesięcy temu...