Skocz do zawartości

Buczenie w silniku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich klubowiczów. Od wczoraj jestem posiadaczem BMW 528i e 39 z 1996 roku. Podczas drogi powrotnej do domu zauważyłem dziwne buczenie w silniku. Jest ono głośniejsze po nagrzaniu się silnika. Podajżewam, że może to mieć związek ze wspomaganiem kierownicy, ponieważ jak nią ruszam to dźwięk lekko się zmienia. Co to może być?

I jeszcze jedno - kupiłem samochód sprowadzony z Włoch. Wszystkie komunikaty wyświetla w tym języku. Czy może ktoś wie jak zmienić język komunikatów na angielski, a jeszcze lepirj na niemiecki?

Jeśli coś napisałem nie tak, tzn. niezgodnie z zasadami forum to przepraszam. Jestem nowicjuszem i na forum, i odnośnie wiedzy o BMW (to mój pierwszy). Boję się czy słusznie zrobiłem kupując go, czy nie wpędziłem się w koszty. Ale chodzi ładnie - 220 bez wysiłku - na trasie Rzeszów-Warszawa wyprzedziły mnie może 2-3 samochody.

Opublikowano

Wspomaganie słychać przy manewrach parkingowych i często jest spowodowane małą ilością oleju w układzie. Nawet minimalny dozwolony poziom możesz usłyszeć :lol:

I nie szalej nowo kupionym autem! To jak pójść z pierwszą lepszą dziewczyną na całego bez zabezpieczeń :twisted:

Opublikowano
Sprawdzałem poziom płynu w zbiorniczku wspomagania ukł. kier. - jest OK, a buczy dalej.
Opublikowano
Kolego z tego co piszesz jest to twój pierwszy kontakt z BMW.Kupiłeś fajny model z fajnym silnikiem.Niezmarnuj tego , to że auto szybko jeździ to jeszcze nic nieznaczy.Postaraj się poznać nowy nabytek , kup instrukcję w języku polskim dostępną na allegro lub w serwisie.Poczytaj tam jest ogrom pożytecznych żeczy.A czego nieznajdziesz tam koledzy z forum postarają ci pomóc.A co do dziwnych dzwięków z komory silnika , trudno jest zdjagnozować przyczynę niebędąc na miejscu.Moim zdaniem znajdz dobrego mechanika i mu to pokaż , a nuż będzie to jakieś głupstwo.Pozdrawiam Adam
Opublikowano
Instrukcję obsługi w j.polskim ściągnąłem z internetu. Jest tam wyjaśnienie wyświetlanych komunikatów, ale w j.niemieckim. Moje BMW wyświetla mi komunikat, że jest za mało płynu (przetłumaczyłem z włoskiego). Sprawdziłem - w zbiorniczku wyrównawczym jest poziom jak należy. Auto w czasie jazdy się nie grzeje. Nie wiem co jest? Może uszkodzony czujnik?
Opublikowano
a może brak płynu w spryskiwaczu - komunikaty są podobne
Opublikowano
Sprawdzę i napiszę
Opublikowano
Sprawdziłem płyn w zbiorniczku spryskiwaczy i jest OK.
Opublikowano
..Sprawdziłem - w zbiorniczku wyrównawczym jest poziom jak należy.

Jak jest za dużo płynu też jest komunikat "sprawdź poziom płynu chłodzącego" - przynajmniej w 530D. Może u Ciebie jest podobnie.

KUEHLWASSERSTAND czy jakoś tak....

Tu sobie poczytaj co i jak ze zmianą języka OBC:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=99515&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=100975&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight

Opublikowano
Sprawdzałem poziom płynu chłodzącego. Jest OK - w połowie zbiorniczka.
Opublikowano
Dziękuję za info , komputer dał się odblokować ale w teście nr 10 wyświetla treść 03 I i nie wiem jak to zmienić , przyciskiem lewym nie zmienia żadnych wskazań a przycisk prawy zmienia nr testu na 11.
Opublikowano
Dziękuję za info , komputer dał się odblokować ale w teście nr 10 wyświetla treść 03 I i nie wiem jak to zmienić , przyciskiem lewym nie zmienia żadnych wskazań a przycisk prawy zmienia nr testu na 11.

Pozostaje Ci znaleźć kogoś z fejsem i spec softem do BMW albo udać się do serwisu :roll:

U mnie też nie dało się zmienić z poziomu BC. Gdzieś słyszałem że w autach przed liftem się da ale na 100% nie wiem.

Opublikowano

Zmiana języka wyświetlania check control odbywa się w nastyępujący sposób:

1. Przekręcić kluczyk w pozycję I

2. Przycisnąć i przytrzymać(ok. 10s) prawy guzik check w zestawie wskaźników

3. W chwili, gdy na wyświetlaczu pojawi się aktualnie ustawiony język zwolnić przycisk

4. W celu dokonania zmiany, wciśnąć ponownie prawy przycisk i przytrzymać(ok. 10s) aż na wyświetlaczu pojawi się kolejny język

5. Po wybraniu odpowiedniego języka, należy zwolnić przycisk i przekręcić kluczyk w pozycję 0

powodzenia

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.