Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do INSPEKCJI nr 2 (330i, 2002r, przeb. 82000km) i chciałbym zredukować koszty przeglądu, przynajmniej na częściach. Dziś dostałem taką oto kalkulację na części z ASO BMW Misiak w Krakowie:

1) filtr oleju – 51,73

2) filtr powietrza – 95,59

3) mikrofiltr – 199,76

4) płyn hamulcowy – 48,36 zł (opakowanie 1L)

5) płyn chłodzący – 34,77 zł / 1,5L (sprzedawany płyn BMW to koncentrat do rozcieńczenia z wodą 50:50%)

6) olej w skrzyni biegów – 96,00 zł / 1L

7) olej w tylnym moście – 88,00 zł / 1L

8) świece zapłonowe – 82,19 zł / szt. x 6 = 493,13

9) olej silnikowy – 6,5 litra cena do sprawdzenia pod linkiem:

http://www.bmw.krakow.pl/kalkulator.html - 6,5L = 513.50

10) filtr paliwa - 381,10

Daje to masakryczną kwotę blisko 2200 zł + robocizna. Chyba że nie wszystko musze wymieniać? :worried: Co polecacie z zamienników markowych, aby wziąć na przegląd i trochę zaoszczędzić? (Przeklęta euro-plus gwarancja :mad2: )

Opublikowano

Olej w skrzyni i w moście sobie odpuść. Bo po co wymieniać skoro nie trzeba? Są to podzespoły bezobsługowe przynajmniej tak było w 330d.

Co do reszty ceny są po prostu szokujące :hand: :roll2:

Filtry polecam Knechta lub MANNa dobra jakość i dobra cena.

Olej to na pewno bym sobie odpuścił z serwisu.

Świece tak samo. Rozejrzyj się za zamiennikami beru albo ngk (coś z tego i tak idzie na pierwszy montaż przecież)

Podjedź do InterCars na pewno będziesz miał taniej! I filtry i oleje.

A naprawę zleć jakiemuś nie autoryzowanemu serwisowi, przecież to żadna filozofia wymienić olej i filtry.

Pzdr.

Opublikowano

Acha rozumiem, czyli uwarunkowane jest to pieczątką ASO.. hmm a części możesz im sam dostarczyć? Żeby tylko samą usługę wykonali? Czy wszystko z ASO musi być?

Nie mam bladego pojecia co wkłada serwis.. ale wraz ze zmienionymi przepisani stacje ASO nie koniecznie muszą wkładać ori części tylko także bazować na zamiennikach.. także mogą kupić część innej marki a Tobie sprzedać jako ori.

Pzdr.

Opublikowano

1) wymieniaj

2) wymieniaj

3) wymieniaj

4) wymiana co 2 lata, czyli 2004, 2006, 2008, 2010. Więc jeżeli auto było serwisowane prawidłowo to ściema. Sprawdź wpisy w książce serwisowej.

5) wymiana co 4 lata, czyli 2006, 2010. Więc jeżeli auto było serwisowane prawidłowo to ściema. Sprawdź wpisy w książce serwisowej.

6) BMW nie zaleca wymiany oleju w skrzyni biegów. Więc jeśli nie poinformowali Ciebie o tym, to naciągają.

7) BMW nie zaleca wymiany oleju w tylnym moście. Więc jeśli nie poinformowali Ciebie o tym, to naciągają.

8) wymieniaj

9) wymieniaj

10) BMW nie zaleca wymiany filtra paliwa w tym modelu. Więc jeśli nie poinformowali Ciebie o tym, to naciągają.

Tak to wygląda w moim z 2004 roku. Nie wiem jak w 330i z roku 2002.

Pozycje 4, 5 sprawdź książkę.

Pozycje 6, 7 i 10 zdrowy rozsądek podpowiada wymień.

Mnie ASO Sikora podczas inspekcji II wymieniał pozycje: 1, 2, 3, 8 i 9 czyli to, co zaleca BMW. Koszt około 1500zł z robocizną.

Zadzwoń do nich, są w Bielsku Białej i porównaj ceny. Drogę masz chyba podobną.

Opublikowano

Za taką inspekcję (kupując elementy samemu) zapłaciłem 1100zł + robocizna. Filtry Knecht/Mann, świece Beru X-Platin, olej Valvoline itp. Silnik M54B25 ale pewnie nie będzie różnicy przy M54B30.

Sprawdź ceny np. w InterCars, zapytaj jakiegoś kolegę o kartę ze zniżkami, znajdź dobrego mechanika i wymieniaj :)

Wybór należy do Ciebie :twisted:

Opublikowano
1) wymieniaj

4) wymiana co 2 lata, czyli 2004, 2006, 2008, 2010. Więc jeżeli auto było serwisowane prawidłowo to ściema. Sprawdź wpisy w książce serwisowej.

Płyn hamulcowy, świeci mi się zegarek z datą maj br. więc na pewno wymienię. Co do reszty części takie jak: filtr paliwa, olej w skrzyni biegów, most itd. to zapytałem z ciekawości, bo wyczytałem na forum co przewiduje INSPEKCJA nr II, pan z ASO nie sugerował wymiany, jedynie dokonał kalkulacji wg tego co wymieniają standardowo i wyszło 2200 brutto z robocizną.

Swoją drogą filtr paliwa naprawdę nie wymienia się w tym silniku?

Mam tylko dylemat olejowy, czy wlać z normą LL04 czy wystarczy LL01? Wiem tylko z historii samochodu że był to olej o parametrach 0W/30. Na koniec rozmowy z panem z ASO dostałem sugestię że polecają olej 5W/30 :worried:

Sprawdź wpisy w książce serwisowej.

Takie mam wpisy: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=101939&highlight=

Opublikowano

W linku są fotki stron 11 i 12. Wymiany płynu hamulcowego (brems...) i chłodzącego (kuhl...)zaczynają się od strony 8. Tam sprawdź.

Co do oleju, to zawsze zalewany miałem 0W30-LL01. Na ostatnim serwisie olejowym zalali 5W30-LL04, bo lepszy. Tak twierdzi ASO Sikora w BB.

Skoro dwa ASO tak twierdzą, to może tak jest.

Filtr paliwa wymieniłem po długich rozważaniach. Nie ma szans, musi się brudzić.

Opublikowano (edytowane)

Filtr paliwa wymieniłem po długich rozważaniach. Nie ma szans, musi się brudzić.

Dlaczego uważasz, że nie warto wymieniać f. paliwa? :roll:

Ja zawsze wymieniałem f.paliwa przy każdej wymianie oleju w każdym aucie. Zważyszy na nie wielki koszt w porównianiu do całej reszty to jednak warto wymienić.

Edytowane przez eXiDe
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zent: paliwa wymień koniecznie, za knechta zapłaciłem 160zł, a to co wylali ze środka przypominało wode z mułem z dna stawu. Sami mechanicy byli w szoku, stary filtr był oryginany BMW.
Opublikowano

W linku są fotki stron 11 i 12. Wymiany płynu hamulcowego (brems...) i chłodzącego (kuhl...)zaczynają się od strony 8. Tam sprawdź.

Co do oleju, to zawsze zalewany miałem 0W30-LL01. Na ostatnim serwisie olejowym zalali 5W30-LL04, bo lepszy. Tak twierdzi ASO Sikora w BB.

Skoro dwa ASO tak twierdzą, to może tak jest.

Mam takie cosik:

http://www.sklepna5.pl/tgagala/pliki/serwis.jpg

Dziwne że nie skasowali inspekcji hamulców na blacie

czyli pozostaje wymienić płyn chłodzący :liar:

Opublikowano
Czyli pozostaje wymienić płyn chłodzący :liar:

Tak to wyglada według książki.