Skocz do zawartości

Poduszka silnika 320d.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Do wymiany mam poduszke (poduszki) silnika. Czy wymienic od razu 2 sztuki, czy moze tylko ta, ktora jest uszkodzona? Ile jest tych poduszek? Dwie pod silnikiem i jedna pod skrzynie biegow? Jezeli ktos juz, to wymienial to prosze o pomoc. Orientacyjne ceny czesci i robocizny.

Pozdrawiam

Opublikowano
Dwie pod silnik, dwie pod skrzynie ... cena pod silnik to ok. 150/szt. skrzynia bodajze ok.50/szt. ... wymien obie od razu
Opublikowano
Jak masz pieniadze wymien wszystko i bedzie spokoj ... zwlaszcza ze i tak trzeba posciagac oslony z dolu ... nie wiem czy orginalnie jest febi ale ich cena nie jest jakos znaczaco nizsza od tego co jest w ASO.
Opublikowano
  • Autor
Czyli jak mechanik sciagnie mi oslony z dolu i wymienic podszuki pod silnikiem, to wymiana tych pod skrzynie nie bedzie juz tak czasochlonna? Bo jezeli wymiana tych pod silnikiem, to 60 zl za sztuke i tych pod skrzynia to rowniez 60 zl za sztuke, to narazie ich nie bede wymienial.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak chesz wymieniac poduchy to parami i tylko ogyginalne zadnych zamienników. Było juz kilka tematów na forum ze kupili zamienniki i były do niczego.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
U mnie mechanik zdja oslone, sprawdzil poduche, jedna byla rozerwana, wymienil na febiego, dryga byla dobra, wiec zostawil i jest ok. Jak ktos chce to mozna wymienic "na zas" ale to nie amortyzatory czy klocki gdzie sie wymienia parami.
Opublikowano
  • Autor

Wlasnie musze sprawdzic, jezeli jest jedna uszkodzona, to wymienie jedna, jezeli nie ma potrzeby wymiany parami.

FEBI BILSTEIN to oryginal czy zamiennik? A mozna, to jakos sprawdzic jak sie zdejmie oslone jaka wczesniej poduszka byla zamontowana?

Opublikowano
MAJES86- Ponoć orginał to LEMFORDER a wymiana po 2 sztuki na raz to zaleta bo np.za 2-3miechy padnie ta stara i odnowa zdejmowanie oslon i robota dla mechanika i strata czasu i kasy dla Cibie więc chyba niema co oszczędzać tych kilkunastu złotych. Pozdro.
Opublikowano
  • Autor

Kilkunastu zlotych? Wymiana poduszki, to 60 zl, 2 poduszek naraz 120 zl. Do tego 150 zl za poduszke, to wychodzi ponad 200 zl od sztuki z wymiana. Wole pierw wydac 200 zl i pozniej (tfu oby nie) 200 zl niz naraz 400 zl. Teraz tylko jakiej firmy poduszke zamowic? Ta Febi bedzie ok? Czy moze ta:

http://moto.allegro.pl/item600041424_poduszka_silnika_lewa_prawa_bmw_e46_320d_316i_318i.html

Opublikowano
Ja wymieniałem sobie sam i dałem Febiego jest dobrze juz ponad rok.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja też mam Febi i jestem zadowolony. I zdecydowanie wolałbym zaoszczędzić na wymianie i zrobić to samemu, niż na drugiej poduszce.

Tak jak piszą koledzy wyżej, wymieniamy parami. Nie chodzi o cenę wymiany, bo ta będzie taka sama bez względu na to, czy trzeba zdejmować osłony, czy nie. Nowa poducha ma całkiem inne parametry niż stara - która na oko jest jeszcze dobra - i przez to szybciej się zużywa. Z drugiej strony efekty takiej oszczędności odczuje pewnie dopiero następny właściciel :roll:

Opublikowano
  • Autor
Duzo roboty jest przy wymienie? Jakie sa potrzebne narzedzia?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Byłes u mechanika i pytałes sie ze od sztuki bierze 60 zł czy od wymiany? Ja byłem wymieniałem dwie i nie kasowal od sztuki tylko od wymiany, zrobili mi za jedna cene poduchy przy silniku i skrzyni powiedzieli ze to te same rzeczy beda odkrecac wiec zadnych kosztów dodatkowych nie beda naliczac.

Podjedz zapytaj jak to jest , proponuje wymieniac parami

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Opublikowano
  • Autor
Jedna 60 zl, dwie 120 zl. One znajduja sie obok siebie?

Edytowane przez Majes86

Opublikowano
Jeśli ktoś wymieniał u siebie i może dać jakieś info , z której strony się do tego zabrać to również będę wdzięczny.
Siła i Honor
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jedna 60 zl, dwie 120 zl. One znajduja sie obok siebie?

Jedna po prawej druga po lewej stronie silnika

Sprzedam

Opublikowano
wg info od goscia co robi w bmw bardzo rzadko padaja prawe poduchy glownie niszcza sie lewe [od stony kierowcy] i dzieje sie to zwykle przez mocne starty auta, silnik wtedy bardziej obciaza wlasnie lewa poduszke