Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeśli używam klimatyzacji to ustawiam około 5 stopni niżej niż na zawnątrz. Tak jest zdrowiej.
Opublikowano
Jeśli używam klimatyzacji to ustawiam około 5 stopni niżej niż na zawnątrz. Tak jest zdrowiej.

Tak się wczoraj złożyło że, temp. na zewnątrz +12 a w samochodzie prawie ukrop, bo stał na słońcu, wiec zapodałem na klimie 16 st i dopiero po paru minutach czułem że jest chłodniej :worried:

Wedlug mojej teorii powinieneś ustawić 7 stopni. Ponieważ się nie da nie powinno się wtedy używać samochodu.

Widzę, że szybko przyzwyczaileś się do komfortu :)

Jeśli na zewnątrz jest poniżej 16 stopni wystarczy nawiew świeżego powietrza bez klimy.

Filtr kabinowy sprawdzaleś/wymienialeś?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Spróbuj zrobić tak:

1. Manualnie ustawić 16 stopni

2. Zamknąć obieg powietrza

3. Włączyć dmuchawę na maxa

4. Otwórz kratki na tułów

Ten sposób jest naprawdę skuteczny, w e39 jest specjalny przycisk który uruchamia powyższą procedurę i dość szybko schładza nagrzany samochód nawet latem.

Powietrze które leci z kratek przy ustawieniu 16 stopni ma około 2-3 stopnie, oczywiście nie natychmiast. Szybkość schłodzenia kabiny zależy przede wszystkim od siły nawiewu.W dużym upale pomaga wspomniane wyżej zamknięcie obiegu - oczywiście nie należy jeździć w ten sposób zbyt długo. Z własne obserwacji zauważyłem że klimatyzacja w e46 jest mniej wydajna niż w e39.

Zent proponuję także uzupełnić czynnik klimatyzacji. Tylko poszukaj warsztatu gdzie płacisz za uzupełniony czynnik a nie za całość. Za uzupełnienie w mojej 530i zapłaciłem 120zł. Przekonasz się ile ci brakowało, a klimatyzacja z pewnością stanie się bardziej wydajna.

Opublikowano
Sądziłem że można zadać, np. - 16 st i wtedy szybko kabina by się schłodziła, szkoda :8)

-16?? przecież to klimatyzator nie zamrażalnik :D

• Członkowie klubu
Opublikowano
jak wsiadasz do nagrzanego auta i chcesz szybko schłodzić, to klima na maxa i otwórz na chwilę okna, żeby przewiało gorące powietrze ze środka

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Zent proponuję także uzupełnić czynnik klimatyzacji. Tylko poszukaj warsztatu gdzie płacisz za uzupełniony czynnik a nie za całość. Za uzupełnienie w mojej 530i zapłaciłem 120zł. Przekonasz się ile ci brakowało, a klimatyzacja z pewnością stanie się bardziej wydajna.

Musze tylko złapać sensowny zakład, pewnie w Krakowie, to sprawdzę jak się ma klimatyzacja.

Tak po prawdzie to ja nie narzekam, tylko żona coś kwękała, że jak na auto klasy premium, to coś słabo daje klima :duh: Zapomniałem dodać że jak to mówiła, wiozłem ją ze szpitala z gorączką. :twisted: Dzisiaj natomiast odkryłem że kratki nawiewu, te na środku kokpitu mają pokrętło i było na czerwonym polu, jak zmieniłem na niebieskie to myślałem że mi palce odmrozi :mrgreen:

Ten patent z obiegiem zamkniętym jest dobry :cool2:

Opublikowano
Słyszałem opinię, że gdy klimatyzacja jest włączona nie wolno otwierać okien. Chodzi tylko o 'uciekające zimno' czy może o coś jeszcze ?

Po pierwsze uciekające zimno, po drugie nie wiem czy wytrzymasz jak z kratek będzie lecieć non stop zimne powietrze bo przy otwartych szybach trudno uzyskać zadaną temperaturę dla klimatyzacji i wentylator klimy ostro pracuje. Przeziębienie w lecie gwarantowane :)

Opublikowano
Głownie chodzi mi o to czy np. coś w klimie może paść ponieważ gdy mam np. ustawione aby automatycznie utrzymywała 19 stopni i otworze okno to będzie miała problem z utrzymaniem tej temp gdyż będzie to niemożliwe przy otwartym oknie. Tak więc czy jest ryzyko, że coś można popsuć w taki sposób ? Pytam czysto teoretycznie :P
Opublikowano
Słyszałem opinię, że gdy klimatyzacja jest włączona nie wolno otwierać okien. Chodzi tylko o 'uciekające zimno' czy może o coś jeszcze ?

Widziałem reklamę chyba Citroena, gdzie gość otworzył drzwi auta z klimą i zrobiło się chlodno ludziom na zewnątrz. Nie bądźmy samolubni i nie otwierajmy drzwi i okien kiedy mamy wlączoną klimę. Możemy przez przypadek spowodować zapalenie pluc niewinnego przechodnia.