Skocz do zawartości

Kupiłem bmw e46 320D - co powinienem wymienic??????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! :D

Kupiłem swoje pierwsze BMW e46 320D z automatem 2001r :lol:

chciałem was zaytac na co teraz powinienem zwrocic uwage i co wymienic zeby autko sluzylo mi dlugie lata pomijajac oczywiscie stadnardowe rzeczy typu wymiana oleju , filtrow itp.

pozdrawiam! :dance:

Opublikowano
Jesli auto jest w dobrej kondycji, nic " nie stuka, nic nie puka" to co Ty chcesz tam wymieniac? Nic nie wymieniaj tylko jesli jest taka potrzeba - bo nie wiesz kiedy bylo wymieniane z uwagi na brak ksiazki lub sliskie opowiesci sprzedajacego, co przed sprzedaza wymienil wszystkie plyny, zrobil komplet hamulców :wink: to wymien olej w silniku i skrzyni.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymień separator oleju, inaczej odma olejowa

jest na czubku silnik od strony szyby

Przy okazji jak ją wymienisz to na starej od spodu będzie data, będziesz wiedział czy wogóle była wymieniana.

Zrób to razem z wymianą oleju

Pozdrawiam
Opublikowano

Witam,

mam takie same autko.

2001 automat 320d.

kupiłem w marcu ubiegłego roku.

narazie nie mialem wiekszych problemow - wymieniłem olej, filtry.

Musiałem tez wymienic koło pasowe - stukało cos przy gaszeniu.

Poza tym jest bez problemu.

Zrobiłem 15tyś km - teraz szykuje sie do zmiany oleju w skrzyni.

jak wrazenia z jazdy ?

masz jakies problemy?

Opublikowano (edytowane)
Pierwsze co musisz koniecznie zrobic to wymien silnik na benzynowy :twisted2: Sorry za zarcik ale nie moglem sie powstrzymac ,a tak powaznie tak jak koledzy pisali wczesniej jesli nie masz pewnosci co bylo zmieniane wczesniej to wymien wszelkie plyny i filtry na poczatek z reguly dobrze wyposazone warsztaty moga sprawdzic czy trzeba wymieniac plyn do chlodnicy i hamulcowy , wiec zalezy od Ciebie jak wolisz. Na sile niema co szukac trzeba przejrzec auto i tyle. Udanej eksplatacji. :cool2: Edytowane przez eryk325e36

Moje byle e36325 , e46328 ,e46 318CI obecnie 330CI F/L

http://ilespala.pl/obrazek/2041/3/1

Opublikowano
ok ale jak to jest naprawde ? bo jezdzilem po serwisach i slyszalem odpowiedzi ze w tych silnikach sie nie wymienia np rozrzadu bo jest lancuchowy a w skrzyni automatycznej nie wymienia sie oleju bo jest wlany tylko raz i koniec....????
Opublikowano
a w skrzyni automatycznej nie wymienia sie oleju bo jest wlany tylko raz i koniec....????

Oczywiście że tak powiedzą , dla nich lepiej jak ktoś kupi nową skrzynkę po 400tyś km :lol: wymien olej i 'olej' ich gadania , olej traci właściwości z czasem i nie ma bata na to , koszt oleju i filtra uszczelek nie jest wysoki , nawet kupując go w ASO , ja kupowałem wszystko u Misiaka i też mi tak mówili :mrgreen:

Opublikowano
Pierwsze co musisz koniecznie zrobic to wymien silnika na benzynowy :twisted2:

:cool2: Co racja to racja ... samochody napędzane silnikami diesla stwarzają tylko pozorną ekonomie... zaczniesz szukać oszczędności jak zacznie padać turbinka albo pompa wtryskowa :twisted2: (nie wiadomo jak poprzednik jeździł takim samochodem) - dla mnie sens kupowania takiego samochodu jest tylko w salonie bo wiadomo ze nikt nie traktował tego silnika jak "benzyny" :twisted2: ...

Taki mały przykład ...mamy w firmie HILUX-a ma nie cały rok i przez to ze jest "zimny start" i "szybkie gaszenie" to turbinka już prosi się o wymianę... :jawdrop: ...

Powodzenia w użytkowaniu :D

"A Pan 9mm Jest Pasterzem Chroniącym Moją Sprawiedliwą Dupę W dolinie Ciemności..."
Opublikowano

oj tam straszycie

ja do tej pory jedzilem octavia 1,9 TDi i jakos zyla bez problemów wiec bmw chyba tym bardziej sobie poradzi -prawda?? :D

Opublikowano
oj tam straszycie

ja do tej pory jedzilem octavia 1,9 TDi i jakos zyla bez problemów wiec bmw chyba tym bardziej sobie poradzi -prawda?? :D

Akurat w tym przypadku bym polemizował :lol:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
miałem 320d 150km przez 3 lata i uważam że to było naj mniej problemowe auto jakie miałem w ostatnich 20 latach mało ,kompletnie bezawaryjne było a przed nim były tylko benzynowe silniki mimo to wróciłem do benzyny bo dzwiek diesla zwłaszcza na postoju nie jest dla mnie miły i raczej przypomina mi czasy dzieciństwa podczas wykopków w polu