Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Co może być przyczyną "metalicznego" dźwięku podczas ruszania dobiegającego z lewego tylnego koła?

Ten dźwięk to takie jakby "ciągniecie zaczepionego kawałka metalu".

Czy to łożysko, albo jakiś metalowy element tylnego hamulca?

Pozdrawiam.

Opublikowano
moze oslona tarczy hamulcowej - u mnie bylo to, wystarczylo ja lekko odgiac/przeczyscic i problem znikl tylko bylo to w przednim kole nie wiem czy z tylu jest podobnie
Opublikowano

Na 99% osłona.

Tez to mialem...jak ruszałem..wydobywał się taki metaliczny dźwięk.

Hałas wydobywal sie z tylnego prawego koła.

Wygnij i powinno bycć OK.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Jeśli okaże się, że to nie blacha to należy sprawdzić jeszcze szczęki i stan hamulca ręcznego.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Ja mialem taki przypadek tylko w E36. Okazalo sie ze pekl jeden z samoregulatorow i go prostu mielilo. Zgrzytalo co ciekawe tylko przy ruszaniu i hamowaniu. Oby to byla oslona tarczy w Twoim przypadku.
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Jakie samoregulator? Co to takiego?

To ta czesc z numerem 4. Taka sobie zwykla blaszka niby,:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA92&mospid=47437&btnr=34_0478&hg=34&fg=10

Ale wlasnie widze ze w E39 tego nie ma bo tam sa przeciez tarczo bebny wiec nie ma stresu. Chyba ze to nie ta oslona to i tak trzeba by do szczek zajrzec. A nie grzeje Ci sie czasem bardziej to kolo?

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Wjechałem pod auto z latarką, poruszałem, podotykałem. Przy ruszeniu trochę poszeleściło, później ustało i już nie ma problemu. Hmm, może to piasek wpadł gdzieś do łożyska?

Przyznam, że przez kilkanaście dni nie jeździem, więc może tarcze się jakoś zapiekły, albo zardzewiały?

Pozdrawiam.

Piotr.