Skocz do zawartości

[e46] 318 m43 powyzej 4000 słabo wkręca sie na obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Usterka jak w temacie

Od okolo 4tys słabo wkreca sie na obroty. Objaw wystepuja zarówno na zimnym i ciepłym silniku. Obroty delikatnie faluja, tzn chodza na poziomie 800 obr i co kilka-kilkanascie sekund silnik chwile zawibruje obroty spadaja o maks 50 ( czasem czuc trzęsienie, ale wskazowka obrotomierza praktycznie sie nie rusza )poczym wracaja.

Głosno brzęczy mi zawór DISA w kolektorze dolotowym czy to moze miec wpływ na brak mocy??

pozdrawiam

Opublikowano
Tak, zawór DISA odpowiada za wysokie obroty. Raczej na 100% to ten zawór jest przyczyną. Zmienia on pojemność układu dolotowego
Opublikowano
U mnie ten zawór też hałasuje i też wolniej się wkręca w obroty. Jak dłużej pojeżdżę to blokuje się na 5.5 tys obrotów, muszę wtedy odpuscić gaz i znowu dodać i idzie dalej do odcinki. W przyszłym tygodniu wymieniam ten zawór i napiszę czy pomogło.
Opublikowano
co to jest ten zawor disa i gdzie sie znajduje powiecie mi Pnowie?

Kilka odpowiedzi wyżej jest odpowiedz na Twoje pytanie.

Co do moich dzisiejszych poczynań to, niestety nie da się usprawnić tego zaworu DISA, trzeba kupić najlepiej nowy. :cry:

Pzdr,

Opublikowano
poltec a jesli mam diesla 330d i mam takie same objawy to co moze byc tego przyczyna? szukalem takiego zaworu ale nie mam nic takiego :(
Opublikowano
dotyczy tylko silnika typu m43 318i czyli 87KW. Bo 316i nie ma tego zaworu. A jeśli chodzi o 330d, to kolego nie wiem. Ale powyżej 4000 obr/min to nie jest optymalny zakres obrotów dla TD, raczej zaczyna się od 1500 do 3500 obr./min. Powyżej będzie słabnąć to normalna sprawa. Kolego musisz bardziej opisać swój przypadek, najlepiej w oddzielnym wątku.