Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam takie pytanie, niedawno sprawdziłem sobie "nową" furę.

Ma niestety już nakulane ok. 170000km.

No i tu pojawia się problem bo niedługo trzeba by było wymienić DPF, przynajmniej tak mówią z serwisie:)

i tu pojawia sie pytanie, czy jest to konieczne, z tego co słyszalem od jednej osoby niby można go przeczyścić. w niemczech bodajże jest to dopfinansowane przez państwo, u nas jednak tak nie dbają o ekologię a skoro nie chcą pomagać, to ja nie zamierzam wydawać ponad 1000 eurusow za to Razz

czy doszliscie juz do tego etapu kiedy komp pokazal Wam ze czas sie zajac PDF i jak sobie z tym poradziliscie??

zastanawiam się czy na prawdę to jest konieczne, nie zastanawiałbym sie nad tym wcale gdyby tak jak w innych krajach nagradzalo osoby ktore posiadaja auta wyposazone w to, ale tak nie jest u nas:\

pisze tutaj bo na innym dziale widze ze odpowiedzi nie uzyskam, moze nie w tym miejscu go dalem

Pozdrawiam

Opublikowano
Kilka tygodni temu w Auto-Świecie(numer w którym pisano o zaletach i wadach BMW) pisano również nt. tego filtra.Niestety muszę Cię zmartwić.Wg.autora jedyny sposób na niego to wymiana.Przestrzegał również ,żeby nie próbować go odłączać(lub wyjąć-tak jak to z katalizatorem),bo silnik poprostu nie pójdzie.No i niestety filtr ten nie jest tani,a jak wiesz u nas nikt nie nagradza tych którzy nie kopcą.Pozdro! :wink:
Opublikowano
Kilka tygodni temu w Auto-Świecie(numer w którym pisano o zaletach i wadach BMW) pisano również nt. tego filtra.Niestety muszę Cię zmartwić.Wg.autora jedyny sposób na niego to wymiana.Przestrzegał również ,żeby nie próbować go odłączać(lub wyjąć-tak jak to z katalizatorem),bo silnik poprostu nie pójdzie.No i niestety filtr ten nie jest tani,a jak wiesz u nas nikt nie nagradza tych którzy nie kopcą.Pozdro! :wink:

no wlasnie tez dzis na ten artykul wpadlem. nie napawa mnie optymizmem:)

Chyba DPF bo PDF to taki rodzaj dokumentów Smile

moj blad:)

czy czujnik jest w filtrze czy za filtrem?

napewno nasi wymysla jakis patent aby to wywalic i w miejsce czujnika PDF cos wsadzic Mr. Green

no niby z jednym rozmawialem co jest bmw-maniakiem i powiedzial ze trza to wywalic, ale nie wiem czy czyms zastapic. byc moze cujnik w takim razie jest za nim.

tak czy siak nie chcialbym go usuwac, nie wiem, moze udalo by sie namierzyc jakas na czesci z pewnym przebiegiem i z niej wyciagnac:/

dodatkowo boje sie tego bo juz pal licho na obecna chwile kosztuje chyba kolo 4 kola, ale obawiam sie ze przez obecny kurs euro bedzie za niedlugo po 5:/

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Podjedź do jakiegoś specjalisty od tuningu i spytaj się czy może jakoś przeprogramować sterwonik silnika tak, żeby nie było błędu.

Teraz już wiadomo dlaczego auta z dużym przebiegiem mają niskie ceny. Naszczęscie u siebie nie mam filtra cząstek stałych

Opublikowano
Podjedź do jakiegoś specjalisty od tuningu i spytaj się czy może jakoś przeprogramować sterwonik silnika tak, żeby nie było błędu.

Teraz już wiadomo dlaczego auta z dużym przebiegiem mają niskie ceny. Naszczęscie u siebie nie mam filtra cząstek stałych

bede musial wypytac specjalistow

a juz z tym przegiegiem i ewentualnymi cenami to az tak nie jest, przynajmniej nie przez to, bo dla nich to nie jest wydatek zeby duzo taniej sprzedawac:)

niemieckiego ayta bez dpf raczej nie daloby rady kupic

ewentualnie belgijskie, angliki i pare innych krajow

jednak ja szukalem tylko i wylacznie niemieckiego z jednym wlascicielem.

jak cos to zaiwestuje i bedzie spokoj na 180tysiecy:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A szukałeś w rozbitkach z małym przebiegiem?:search: Poszukaj w rozbitkach na szrotach w niemczech i szwajacarii (ale tu uwaga - jeżeli takiemu autu strzeliło turbo to filtr nawet po 10kkm może być do niczego). Samochody , które mają przebieg w granicach 70-100kkm i nie miały przygód nie mają tych filtrów zakatowanych. Na pocieszenie - w 2,0d wszystkie te filtry mają taki sam part number. Te filtry wytrzymują 180-200kkm - mi jeszcze zostało 110 kkm. Co do wywalania to nie polecam - chyba ,że jacyś nasi magicy znajdą obejście. Nie jest to proste wyłączenie spod kompa. Zadzwoń do Aso i sie dowiedz ile w tej chwili za niego chcą a nie zgaduj... :)...

EDIT: Już wiem - filtr kosztuje bez rabatu w ASO 4.505 PLN i jest na dzień dzisiejszy 1 szt. w Polsce. Jeżeli ci się uda z Niemiec znaleźć powinien być ciut tańszy...

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano
A szukałeś w rozbitkach z małym przebiegiem?:search: Poszukaj w rozbitkach na szrotach w niemczech i szwajacarii (ale tu uwaga - jeżeli takiemu autu strzeliło turbo to filtr nawet po 10kkm może być do niczego). Samochody , które mają przebieg w granicach 70-100kkm i nie miały przygód nie mają tych filtrów zakatowanych. Na pocieszenie - w 2,0d wszystkie te filtry mają taki sam part number. Te filtry wytrzymują 180-200kkm - mi jeszcze zostało 110 kkm. Co do wywalania to nie polecam - chyba ,że jacyś nasi magicy znajdą obejście. Nie jest to proste wyłączenie spod kompa. Zadzwoń do Aso i sie dowiedz ile w tej chwili za niego chcą a nie zgaduj... :)...

EDIT: Już wiem - filtr kosztuje bez rabatu w ASO 4.505 PLN i jest na dzień dzisiejszy 1 szt. w Polsce. Jeżeli ci się uda z Niemiec znaleźć powinien być ciut tańszy...

no wlasnie zaczalem szukac, ewentualnie bede obserwoal aukcjie, w ciagu pol roku mysle ze jakis rozbitek sie trafi

z tego co widzialem nawet na allegro sa chyba po ok. 700zl, ale jaki przebieg tam byl to pewnie nie wiadomo:)

w aso jeszcze bym jakas fakturke zalatwic bo akurat ojciec ma na firme 520 e60 wiec mozna wrzucic ja ewentualnie w koszty:)

a jeszcze znalazlem na ebay niby nowa za 3000zl

wiec cos tam sie pomysli:)

bede sie staral jednak ja wymienic a nie kombinowac inaczej;)

Opublikowano
Tu nawet masz DPF - przy okazji znalazłem http://moto.allegro.pl/item560380899_e90_e_90_e91_e_91_katalizator_2_0_disel.html i z wielkopolski

no wlasnie go widzialem, tylko skoro nie ma w opisie to watpie zeby wiedzieli jaki moglby miec przebieg:)

ciekawe czy mozna okresli oczywiscie nie dokladnie ale +- 40tkm ile mogl juz przekulac

mi ogolnie to wpadlo w oko

http://cgi.ebay.pl/BMW-E90-E91-318d-320d-Partikelfilter-Katalysator-Neu_W0QQitemZ350163529049QQcmdZViewItemQQptZAutoteile_Zubeh%C3%B6r?hash=item350163529049&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1399%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318

tylko poczekac jak euro jeszcze troche spadnie:)

musze tez dla 100% pewnosci zerknac jak to wyglada pod spodem i spisac numery, choc niby powinny byc dobre z tymi co podales w linku z katalogu czesci, ale zawsze lepiej miec 100% pewnosci