Skocz do zawartości

<t>BMW E60 czy Audi A6 C6</t>  

49 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem w końcu skłonny do zakupu nowego BMW, wybór padł na model E60. Silniki, które biorę pod uwagę to M57 (3.0 diesel, 218 PS) lub M54 (2.0 benzyna, 170 PS). Jednak ostatnio jechałem z kolegą jego Audi A6 C6 i muszę przyznać, że zrobił na mnie wrażenie :). Przeszła mi nawet myśl, by takiego kupić. Szukam jednak najpierw informacji od kogoś, kto może wie więcej nt. porównania obu tych samochodów. W audi interesowałyby mnie oczywiście analogiczne silniki. W związku z tym chciałem zapytać, czy ktoś może obiektywnie ocenić oba modele, a także napisać ewentualnie swoje subiektywne odczucia. Natomiast odnośnie BMW - który z tych silników polecalibyście?

Pozdrawiam

Opublikowano
zalecam podróż Jaguarem czy innym takim - też robi wrażenie...

Hehe, na mnie jag robi wrażenie luksusowej tandety, już nawet nie mówię o tych nowych fordguarach :cry2:

Miałem okazję prowadzić A6 2.0tdi 140KM z mega wyposażeniem, oraz E60 530d 218KM.

Nie zamierzam porównywać silników, bo to bez żadnego sensu. Powiem tylko, że 2.0 tdi radzi sobie niespodziewanie dobrze z A6, o wiele lepiej niż się spodziewałem i w kabinie w ogóle go nie słychać (poza wysokimi obrotami oczywiście)-świetne wyciszenie wnętrza. Sam silnik klepie i żadnym cudem nie jest, jestem raczej przeciwnikiem diesli,a tych vw to szczególnie. A6 jeździ znakomicie, pewnie trzyma się drogi i pomimo przedniego napędu nie miałem problemów w szybkich łukach. Design generalnie przeciętny (nie przepadam za tymi koszmarnie powtarzalnymi i schematycznymi wnętrzami/zewnętrzami koncernu vw/audi :mad2: ), ale wykonanie i materiały wykończeniowe świetnej jakości. W audi spotkasz też elektroniczny hamulec ręczny, co uważam za wadę tego auta.

530d jest również świetnie wykonane i pod tym względem nie mogę nic mu zarzucić. Silnik (jako że jesteś zainteresowany tym modelem) jest świetny, ciągnie od samego dołu i przyspiesza jak oszalały, nim się obejrzysz na prędkościomierzu będziesz miał sporą liczbę. Automat zmienia biegi niezauważalnie i jego reakcja na pedał gazu jest bezpośrednia (nie miałem okazji jechać manualem). Prowadzenie 530d to czysta przyjemność, o wiele lepszy kontakt kierownicy z podłożem niż w audi, bardzo dokładny układ kierowniczy i świetne zawieszenie, bardziej bezpośrednie,ale również komfortowe.

530d są zazwyczaj solidnie doposażone, silnik jest super (może zastanów się nad 530i??) i zadowoli się 9,5l/100km.

To tyle...

P.S. Był taki temat już w tym dziale forum!! Poszukaj...

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Jeżeli myślisz nad 530d i porównujesz analogiczny silnik w A6, brałbym A6.

Konkretnie A6 Avant 3.0 TDI Quattro w Tiptronicu.

Ale to tylko i wyłacznie moje osobiste preferencje.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Ankieta wyrazi zdanie lepiej niz tysiąc słów, jest 8:0 dla BMW :mrgreen:

Słusznie :) Można jednoznacznie wypowiedzieć się na powyższy temat. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że to forum BMW i mimo, że moje serce też jest przy BMW, to jednak chciałbym poznać w miarę obiektywne opinie.

O! Właśnie o takie opinie mi chodzi, dziękuję.

Opublikowano
OK, dziękuję mattiss za opinię i Pawłowi za wskazanie linku.

Ankieta jest na forum BMW.

Niech Autor wstawi identyczną na forum Audi.

Jak myślisz, jaki będzie wynik i czy oba wyniki będą miarodajne?

Opublikowano

Słusznie :) Można jednoznacznie wypowiedzieć się na powyższy temat. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że to forum BMW i mimo, że moje serce też jest przy BMW, to jednak chciałbym poznać w miarę obiektywne opinie.

O! Właśnie o takie opinie mi chodzi, dziękuję.

o to Ci chodzi? I co CI taki temat da?

W takim razie ja jestem za BMW ! Dlaczego? Nie pytajcie. Bo nie o to tutaj chodzi :mrgreen:

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano

A rozwiązanie jest takie proste...

Jedziemy do salonu Audi, bierzemy taką testową A6 3.0TDI Q, jeździmy, oceniamy, wyłapujemy plusy i minusy, potem to samo w salonie BMW z 530d.

Analizujemy (możemy wykorzystać analizę punktową :lol: ), standardowo "przesypiamy się" z tematem, ponadto dla spokoju sumienia radzimy się żony/dziewczyny/kumpla, po czym wybieramy WŁASNEGO faworyta.

:wink:

Opublikowano
, ale i z pobudek osobistych....mających wiele wspolnego z Designem auta.

Jesteś Designerem - jednym z tych którzy projektowali A6? :)

opcja nr. dwa: jesteś tak samo nudny? :D :) (żart-bez obrazy ;) )

Pozdrawiam

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano
, ale i z pobudek osobistych....mających wiele wspolnego z Designem auta.

Jesteś Designerem - jednym z tych którzy projektowali A6? :)

opcja nr. dwa: jesteś tak samo nudny? :D :) (żart-bez obrazy ;) )

Nie, nie.......

Napisałem , ze kliknąłem na audi bo inni tego nie zrobili, przeciw zasadzie- ktos cos tam ale nie powie , bo zaczna sie czepiac albo bedzie kłutnia. Sprawdzam możliwosci swobodnego wyrażania poglądów na tematy inne niz tego scisłego grona miłosnikow ONLY BMW

Pozdrawiam wszystkich Bmkowiczów :norty:

Opublikowano

Brawa dla Pawła :clap:

PS. Jeżeli chodzi o design, to bardziej podoba mi się e60 niż A6 (przed liftem, bo po juz jest super), jeżeli chodzi o sedany.

Ale jeśli wybierałbym jeden z przedstawionych przez Autora modeli, brałbym kombi - czyli jak wspomniałem - A6 Avant 3.0 TDI Q :)

Opublikowano

Takie dyskusje nie mają dużego sensu. Wybrałbym to co mi się bardziej podoba, czy czym mi się przyjemniej jeździ.

Nie wiem skąd się bierze ta usilna próba znalezienia wyższości jednego samochodu nad drugim - to nic nie da - fakt, że jeden lepiej przyśpiesza, mniej pali itp. na nic nie wpływa - jak dla mnie, to właśnie w tym przypadku liczą się tylko i wyłącznie subiektywne odczucia i tym należy się kierować. Oczywiście mówiąc o samochodach zbliżonych do siebie cenowo i jakościowo.

Takie porównanie ma sens w silnikach w obrębie tego samego modelu - gdzie faktycznie można się sugerować np. parametrami technicznymi.

Opublikowano
ja tam wiem, skąd się biorą - autorzy nie wiedzą czego chcą a mają za dużo czasu, więc piszą. Jak kupowałem malucha to się nikogo nie pytałem, bo nie miałem wyboru. Jak kupowałem Isuzu to benzyna była na kartki a to był jedyny diesel na którego mnie było stać. Jak kupowałem Nubirę to było to najtańsze spore kombi z klimą. Jak kupowałem BMW to chciałem mieć BMW.
PawełH
Opublikowano
Witam wszystkich serdecznie.

Jestem w końcu skłonny do zakupu nowego BMW, wybór padł na model E60. Silniki, które biorę pod uwagę to M57 (3.0 diesel, 218 PS) lub M54 (2.0 benzyna, 170 PS).

520i to silnik 2200 nie 2000. Wybrałabym bmw benzynowe, zwłaszcza jak to jest R6. 530d/218KM było na początku produkcji, auto ,,stare'' = spory przebieg, nikt nie kupuje duzego diesla zeby jezdzić po mieście, ( ewentualnie zdarzają sie wyjatki, ale wtedy taki diesel jest droższy od innych egzemplarzy z tego samego rocznika). Co z tego, ze 530d stosunkowo mało pali, skoro przy najblizszej awarii( turbo, wtryski), koszty utrzymania wzrastają, wiec suma sumarum benzyna jest rozsadniejszym i bezpieczniejszym wyborem.

Audi jednoznacznie kojarzy mi się z vw, a vw ze skodą :mrgreen: