Skocz do zawartości

Czy to te same silniki??? E39 A E36 TDS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie są te same. Niby ale jednak.

Dane zaczerpnięte z wikipedii.

TDS w E36 to ten sam co w E34.

Natomiast Z E39 to taki sam jak z E38.

Róznią się troszkę momentem.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Różnią się kolektorem dolotowym (w starszych aluminiowy a w nowszych plastikowy) oraz pompą wtryskową (nastawnik potencjonometryczny i indukcyjny). Czy jakieś większe zmiany zaszły to nie wiem
Opublikowano
mam albo i nie mam, miałem tdsa przez dwa lata więc trochę wiem o tym silniku, i wiem że to najgorszy z możliwych motorów w BMW i nie ważne czy w e34,e36,e39 czy e38 i tak pali dużo, ma słabe osiągi i się psuje
Opublikowano
Nikt nie wie.

Bardzo mnie to dziwi :jawdrop:

Przecież koledzy napisali Ci, że to nie te same silniki a jeśli chodzi o osiągi to masz tutaj plik z danymi technicznymi aut bmw.

Opublikowano

jak nie te same jak te same, w e39 miały plastikowy kolektor, zamiast metalowego, reszta to samo, co najwyżej osprzęt inny, ale wiadomo, inny model BMW to i inny osprzęt, sam silnik się zasadniczo nie różni

i tak samo psują się:

turbo: wiadomo to jak w każdym turbodieslu

pompa wtryskowa: pada nastawnik, pojawiają się wycieki, objawy to trudności z zapalaniem na ciepłym silniku, większe spalanie

wtrysk:i to też jak w każdym dieslu

pękają głowice: najgorsza wada tych silników, pękają nawet jak nie są przegrzane czy katowane, jeden jeździ 5 lat i nic, a drugiemu miesiąc po wymianie znowu pęknie, kupno nowej to duży wydatek, znalezienie dobrej używanej też graniczy z cudem, jakby nie było to przynajmniej 2000zł zostawisz w warsztacie, nowa w intercarsie kosztuje chyba ok 4000zł a w ASO 6000zl

ten silnik łączy wszystkie wady nowoczesnych i starych diesli:

ma słabe osiągi, kiepsko ciągnie z niskich obrotów, dużo pali, często się psuje i jest strasznie drogi w naprawach

jedyna jego zaleta to kultura pracy i nic więcej, więc jak dla mnie ten silnik to padaka, jeżeli jesteś z niego zadowolony to życzę Ci żeby tak zostało i żebyś nie dołączył do grona userów znających ciemną stronę TDSa