Skocz do zawartości

bmw 320 lift - chwilowy brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam bmw320d 150km lift skrzynie tiptronic i problem,dzisiaj jadąc autkiem moje auto straciło moc tak jakby nie chodziła turbina,tak wiec stanełem i zgasiłem silnik.Gdy zapaliłem i ruszyłem wszystko wróciło do normy.Co to może być,czy to wina turbiny.
Opublikowano
Moze byc turbina (sterowanie), moze byc paliwo, filtr itp. Najlepiej odczytac bledy. U mnie tez mialem taki motyw, i problem zniknal po wymianie odmy, ale to moze przypadek :)
Opublikowano
  • Autor
myśle ze gdyby to był problem filtrów to autko przerywało by na chwile,a u mnie nie chodziło conajmniej ok.3km.Wcześniej wciskałem sport i sie zastanawiam czy to nie jest powód.
Opublikowano
Przede wszytskim profesionalna diagnoza, jest tyle rzeczy ktore moga powodowac takie objawy ze szkoda gadac

ex: MB W124 E300TD 94'

ex: SEAT IBIZA 6k2 1.9 SDI 02'

ex: SEAT LEON 1M AHF 00'

ex: BMW E46 320td Compact 02'

ex: BMW E46 318td Compact 03

AUDI A6 2.5TDI V6 04'

BMW E36 325tds 97'

Opublikowano
u mnie też pomogła wymiana odmy, koszt nieduży, roboty tyle co nic, a może to akurat to, zresztą wymienić tak czy tak nie zaszkodzi.
Opublikowano
  • Autor
zamówłem filtr odmy,zobaczymy może pomoże.
Opublikowano
To pochwal się wynikami,bo sam ma ten model i podobne problemy, a o tej odmie tak wszyscy piszą że pomaga-ciekawy jestem. :?:
Opublikowano
  • Autor
jestem juz po wymianie oleju,filtra powietrza oraz filtra odmy i dalej auto wariuje.Czasem ma kopa i jedzie jak trzeba a czasem nie ma mocy,tak jakby był bez turbo,jedzie do 3tys obrotów i to bardzo wolno,tak jakby miał stanąć.Dodając mu wcześniej gazu do dechy widziałem za sobą czarną chmurke.Jak macie pomysły to prosze o pomoc.
Opublikowano
  • Autor
czyżby nikt z was sie nie spotkał z takim przypadkiem.
Opublikowano
  • Autor
może to byc koniec turbiny albo przepływomierza?
Opublikowano

moze ale nie musi

podlaczenie pod kompa i sprawdzenie bledow oraz odczyt live data powinno pomoc

Opublikowano
  • Autor
spróbuje jeszcze wymienić filtr paliwa,może jest zapchany.Jak nie pomoże to jade na komputer.
Opublikowano
spróbuje jeszcze wymienić filtr paliwa,może jest zapchany.Jak nie pomoże to jade na komputer.

A wężyki podciśnienia masz całe, nie zsunęły się, nie są sparciałe?

Dziś zdjąłem wężyk od elektrozaworu sterującego turbiną i auto zachowywało się, jakby turbina powiedziała 'papa idę do domu' :wink:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
  • Autor
gdzie sie znajdują te wężyki podciśnienia?
Opublikowano
taki sam problem miałm kiedyś w ibizie 1.9 tdi 110KM jak zgasiłem auto i odpaliłem to wszystko było ok na jakieś 3km okazało się żę padał mi imobiliser po wizycie u elektronika wszystko przeszło.
Opublikowano

Nie chce straszyć, ale mozesz poczytac na forum troche ciekawych przypadków: m.in katalizator, elektrozawory, a mnie prawdopodobnie EGR. Tak jak koledzy podpowiadają jedz na komputer. Ale do kogos kto wie o co chodzi bo samo szczytanie bledów może byc nie zadawalające.

Pozdrawiam

ex: MB W124 E300TD 94'

ex: SEAT IBIZA 6k2 1.9 SDI 02'

ex: SEAT LEON 1M AHF 00'

ex: BMW E46 320td Compact 02'

ex: BMW E46 318td Compact 03

AUDI A6 2.5TDI V6 04'

BMW E36 325tds 97'

Opublikowano
  • Autor
zauważyłem dzisiaj że w momencie utraty mocy auto kopci na czarno jak daje duzo gazu
Opublikowano
  • Autor
wymieniłem fitr paliwa i dalej czasem traci moc,byłem na kompie i oprócz kilku małych błedów związanych z ogrzewaniem nic nie wykazało.Traci moc na jakies pare set metrów kopcąc na czarno po czym wraca wszystko do normy.co jeszcze sprawdzic?
Opublikowano
  • Autor
może byc to katalizator? jakie są objawy jak jest zapchany
Opublikowano
  • Autor
nikt nie moze mi pomóc?
Opublikowano
nikt nie moze mi pomóc?

barti, Ty masz 320k km przelotu... jesteś pewien, że wszystkie wtryski są ok :?:

Czytałeś temat tudm'a o czyszczeniu elektrozaworów od EGR i turbiny, jak i czyszczeniu samego EGR, a nawet dolotu :?:

Jak tego nie robiłeś - warto.

Wężyki podciśnienia, szczególnie te idące od/do w/w elektrozaworów - sprawdź czy nie są sparciałe, bo mają prawo takie być. :idea:

Gdy auto nie ma mocy jak zachowuje się ekonomizer :?: Do ilu "litrów" dochodzi przy mocnym wciśnięciu gazu :?: Przepływkę masz OK :?:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
  • Autor
nie sprawdzałem jeszcze zaworu egr ani filterków elektrozaworów, bede czyscił jak sie ociepli,przewody są całe a przepływka raczej ok bo auto jezdzi bez zarzutu,czasem tylko dostaje brak mocy i kopci-szczególnie jak jest ciepły silnik.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
jestem po wymianie wszystkich przewodów,świec,filtrów i dalej czasem traci moc,na zimnym silniku jezdzi bez zarzutu a jak troche sie zagrzeje traci na jakies pare setów metrów moc.Co wy na to,na kompie nic prócz małych błedów.
Opublikowano
  • Autor
czy może być to koniec turbiny albo kata?
Opublikowano
  • Autor
dzisiaj mi zgasła na chwilke,traci moc najczęściej jak jade wolno np.z górki na wysokim biegu