Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Poprzednio miałem E36 323i z 96r i wyciąłem w nim katalizator, śmigał rewelacyjnie, mało palił, żadnych problemów z silnikiem. Obecnie nabyłem E46 323Ci, który wydaje się być troszkę słabszy niż E36, a jakie było moje zdziwienie jak wlazłem pod auto i zobaczyłem cudowny wynalazek czyli kolektor wydechowy z dwoma katalizatorami i czterema sądami :shock: . Auto ma 130tys km na budziku i wydech jest jeszcze ok, ale mnie korci aby go troszkę odetkać... Czy ktokolwiek bawił się może w wymianę kolektora na coś takiego http://moto.allegro.pl/item542693999_sportowy_kolektor_wydechowy_bmw_e46_323i.html . Teoretycznie miejsce na sondy są, jednak pewnie zacznie się palić check engine i nie będzie dopalać resztek paliwa jak w katalizatorze, no ale co o tym sądzicie?
Opublikowano
Poprzednio miałem E36 323i z 96r i wyciąłem w nim katalizator, śmigał rewelacyjnie, mało palił, żadnych problemów z silnikiem. Obecnie nabyłem E46 323Ci, który wydaje się być troszkę słabszy niż E36, a jakie było moje zdziwienie jak wlazłem pod auto i zobaczyłem cudowny wynalazek czyli kolektor wydechowy z dwoma katalizatorami i czterema sądami :shock: . Auto ma 130tys km na budziku i wydech jest jeszcze ok, ale mnie korci aby go troszkę odetkać... Czy ktokolwiek bawił się może w wymianę kolektora na coś takiego http://moto.allegro.pl/item542693999_sportowy_kolektor_wydechowy_bmw_e46_323i.html . Teoretycznie miejsce na sondy są, jednak pewnie zacznie się palić check engine i nie będzie dopalać resztek paliwa jak w katalizatorze, no ale co o tym sądzicie?

Gdyby resztki paliwa dopalaly sie w katalizatorze to szybko bys go zabil.

Jezeli kolektor dedykowany to zakladaj. Sondy nie powinny przeklamywac i jezeli katalizatory beda ok to nic nie powinno sie swiecic.

Opublikowano

Ten wydech jest bez katalizatorów właśnie.

Różne są opinie, ale większośc twierdzi, że trudno poprawić inżynierów BMW jeśli chodzi o wydech. Sam chętnie bym spróbował i może zaryzykuję.

Opublikowano
Ten wydech jest bez katalizatorów właśnie.

Różne są opinie, ale większośc twierdzi, że trudno poprawić inżynierów BMW jeśli chodzi o wydech. Sam chętnie bym spróbował i może zaryzykuję.

Nie otwieralem linka i wydawalo mi sie ze chodzi o same barany. Jezeli jest bez katalizatorow to pewnie bez emulacji sond sie nie obedzie bo zaraz bedzie sie cos krzaczylo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Włąsnie kilka dni temu też przeglądałem te aukcje. Okazało się że mam pęknięty kolektor albo wydmuchaną uszczelkę pod kolektorem. Jutro odprowadzam auto do mechanika i będę miał pewną diagnozę. Zastanawiałem się nad tymi kolektorami i właśnie nie wiem co z sondami. Miejsce na nie jest ale ciekawe czy nie będzie świeciła się kontrolka "silnik" i błąd sondy za katalizatorem. Mechanik tez na 100% nie może dać mi odpowiedzi. A o co chodzi z tą emulacją sondy?

Skrobnołem maila do tej firmy z zapytaniem. Odpowiedzieli że podobno nie ma żadnego problemu z zapalającymi się kontrolkami "silnik". :doh:

Edytowane przez transporter0
Opublikowano
Włąsnie kilka dni temu też przeglądałem te aukcje. Okazało się że mam pęknięty kolektor albo wydmuchaną uszczelkę pod kolektorem. Jutro odprowadzam auto do mechanika i będę miał pewną diagnozę. Zastanawiałem się nad tymi kolektorami i właśnie nie wiem co z sądami. Miejsce na nie jest ale ciekawe czy nie będzie świeciła się kontrolka "silnik" i błąd sondy za katalizatorem. Mechanik tez na 100% nie może dać mi odpowiedzi. A o co chodzi z tą emulacją sondy?

Po pierwsze popraw blad bo liczba mnoga od slowa sonda nie jest "sądami".

A po drugie jak wywalisz katalizator a zostaje za nim sonda to jak myslisz co sie stanie. Ze Ty nie wiesz to ok, ale mechanik to juz przegiecie.

A emulacje stosuje sie po to aby "oszukac" sonde.