Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !!! Wiem że o falowaniu obrotów pisano tu już wiele, ale niestety objawów jakie występują w moim aucie po przeglądnięciu forun nie odnalazłem, a mianowicie. Jestem od kilku tygodni szczęścliwym posiadaczem BMW 318 E46 z silnikiem 1,9 benzyna M43 z 1998r bez gazu. Przebieg oryginał 140000km. Auto ładne ale mam ogromny problem z obrotami silnika. Po podołączniu pod kompa oczywiście brak błedów, a autem strasznie szarpie, gaśnie, dużo pali itp. Wymieniłem klika dni temu przepływkę na nową, wyczyściłem silniczek krokowy, przeglądnełem szczelność w układzie dolotowym i nic zero poprawy. Zauważyłem dzisiaj że po wyciągnięciu miarki oleju na uruchomionym silniku, powstaje tam MEGA PODCIŚNIENIE, a mianowicie przez bagnet silnik wsysa powietrze jak odkurzacz !!!! Po odkręceniu korka wlewu oleju to samo, aż ciężko go oderwać od pokrywy zaworów !!!

Zastanawim się czy to noramlne w tych silnikach, czy może to jest wina tragicznej pracy mojego silnika. proszę Was o sugestię i pomoc.

Opublikowano
ja mam m43 i nic takiego sie nie dzieje moim zdaniem moze sie rozlecialy pierscionki na iednym z cylindrow i to dlatego to ssanie ale pewnie sie nie znam bo nie jestem mechanikiem tylko budowlancem ale to moze powodowac nierowna prace silnika mozna to sprawdzic badalac cisnienie na kazdym z nich u mnie korek jak sie odkreci to jest cisnienie i olejem chlapie a sprawdz zawor odpowietrzajacy skrzyni korbowej moze tez on byc padniety i tloki beda robic za duze podcisnienie w komoze spalania oczywiscie i moze byc wiele innych przyczyn ale ja bym zaczol od tego stan licznil to nie wszystko ja mam okolo 300000 a silniczek ladnie gra napisz co bylo jak juz uporasz sie z tym problemem ok :!:
jedynakk
Opublikowano

Witam

318i 1.9 M43

mam podobny problem a mianowicie na wolnych obrotach silnik jakby wpadał w małe wibracje, obroty są stałe 900/min nie falują.

Na wyższych obrotach po dodaniu gazu wszystko jest ok.

Czy ktoś miał podobną sytuacje i wie jak się z tym uporać

Opublikowano
Witam !!! Wiem że o falowaniu obrotów pisano tu już wiele, ale niestety objawów jakie występują w moim aucie po przeglądnięciu forun nie odnalazłem, a mianowicie. Jestem od kilku tygodni szczęścliwym posiadaczem BMW 318 E46 z silnikiem 1,9 benzyna M43 z 1998r bez gazu. Przebieg oryginał 140000km. Auto ładne ale mam ogromny problem z obrotami silnika. Po podołączniu pod kompa oczywiście brak błedów, a autem strasznie szarpie, gaśnie, dużo pali itp. Wymieniłem klika dni temu przepływkę na nową, wyczyściłem silniczek krokowy, przeglądnełem szczelność w układzie dolotowym i nic zero poprawy. Zauważyłem dzisiaj że po wyciągnięciu miarki oleju na uruchomionym silniku, powstaje tam MEGA PODCIŚNIENIE, a mianowicie przez bagnet silnik wsysa powietrze jak odkurzacz !!!! Po odkręceniu korka wlewu oleju to samo, aż ciężko go oderwać od pokrywy zaworów !!!

Zastanawim się czy to noramlne w tych silnikach, czy może to jest wina tragicznej pracy mojego silnika. proszę Was o sugestię i pomoc.

sprawdź odpowietrzanie skrzyni korbowej-odmy,prawdopodobnie jest zatkana

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Wykręciłem dzisiaj zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej (nr 1 na rysunku) wizualnie jest ok, ale nie wiem jakie on ma zadanie, jak i kiedy ma działać i jak go sprawdzić czy jest dobry pomożecie mi???
Opublikowano
Wykręciłem dzisiaj zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej (nr 1 na rysunku) wizualnie jest ok, ale nie wiem jakie on ma zadanie, jak i kiedy ma działać i jak go sprawdzić czy jest dobry pomożecie mi???

Z całym szacunkiem dla Ciebie: widze że się nie znasz. Jeśli chcesz mieć kłopot z głowy to podjedź do warsztatu, a naukę mechaniki może zacznik od samodzielnej wymiany klocków?