Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
bmw e46 320d 150km po lifcie--mam pytanie czy tiptronic w takim aucie jest awaryjny i czy lepiej sie jezdzi niż na manualu
Opublikowano
utrudnia tiptronic jazde dynamiczną?

w BMW odpowiednikiem tiptronika jest steptronik , przyjemnie się wyprzedza to nie te skrzynie z lat 90 tych wczesnych , jedynie po obrotach widzisz że sprzynia zmienia biegi , oczywiście są też problemy jak ktoś żle uzytkuje takie auto jak każde inne

Opublikowano
chciłbym się głownie dowiedzieć czy są to skrzynie znane z awaryjności i czy odbiegają z osiągami od manuala.
Opublikowano

awaryjne są podobno w 3 litrowych dieslach, jak do tej pory nie słyszałem o padniętym automacie w 2 litrowym dieslu. :D

jak kupowalem swojego to widziałem automaty z rocznikow 2004-2005 z 2 litrowymi dieslami z przebiegami pow. 300 tys km jeden miał prawie 400 tys km i nawet oleju w nich nie wymieniano :duh: skrzyn wg sprzedajacych też i prawie chodziły jak nowe :shock:

co do osiagow to osobiscie jestem zadowolony, nie jestem typem "sportowca" wiec sadze, ze jest ok. przy wyprzedzaniu zero stresu, najwyzej wcisniesz pedal do konca i skrzynia bardzo szybko zredukuje i po problemie :mrgreen:

Opublikowano
BMW stosuje 2 rodzaje skrynek w tych modelach ZF oraz GM te drugie nie mają dobrych opini zwłaszcza w modelu 3.0d wysoki moment obrotowy nie służy im dobrze przenieść mogą bezpiecznie ponad 400Nm ale niewiele więc 3 litrowe diesle pracują na granicach ich możliwości czyli przeciążeń ZFznoszą to o wiele łagodniej
Opublikowano

w 2.0 i 3.0 diesel montowali tą sama skrzynie GM :twisted2:

ZF w E46 montowali tylko w benzynie.

ktos z innego forum nawet znalazl, ze w 2.0 diesel montowali mocniejszą odmiane niz do 3.0.

tylko takie cos moze zrobic BMW i do tego korbki z tyłu :duh:

Opublikowano
tylko takie cos moze zrobic BMW i do tego korbki z tyłu :duh:

Nie tylko BMW, Audi rownież (korbki) :lol:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
ja mam w 3.0 benzynka i dla mnie zamiata,niesamowicie szybko zmienia biegi czasami jak pomysle przy wyprzedzaniu ze tak szybko mialbym machac lewarem to wydaje mi sie to niemozliwe :jawdrop: jedno wiem napewno niechce juz manuala (dwa rozne swiaty ) i naprawde polecam :)
Opublikowano
ja mam w 3.0 benzynka i dla mnie zamiata,niesamowicie szybko zmienia biegi czasami jak pomysle przy wyprzedzaniu ze tak szybko mialbym machac lewarem to wydaje mi sie to niemozliwe :jawdrop: jedno wiem napewno niechce juz manuala (dwa rozne swiaty ) i naprawde polecam :)

Ale i tak wolniejszy od manuala jest automat , jedynie Mercedesy mają szybsze automaty jak manuale , BMW nie wiem jak w nowych modelach ale technika ciagle do przodu idzie

Opublikowano
1.8 i za nic swiecie bym nie zamienił na manuala :) to jest po prostu bajka miec taką skrzynke steptronik

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

ślicznotka :)

Opublikowano

To ze manual jest szybszy to zalezy (to tylko moje indywidualne zdanie) w duzej mierze od kierowcy... np.jedziemy 120km/h raczki na kierownicy albo niech bedzie ze jedna na podlokietniku :norty: i nagle... OGIEN REDUKCJA i... ciekawe kto bedzie szybszy :?: :?: :?: jezeli wezmiemy pod uwage tor kierowcow zawodowych ktorzy sie scigaja to pewnie manual wygral by z ta skrzynia ale mysle ze 99.9% osob obecnych na tym forum jezdzi po drogach publicznych a nie sciga sie po odcinkach rajdowych czy torach wyscigowych :)

POZDRAWIAM :D