Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Nasunęly mi sie pytania odnośnie tzw. miękkiego dowodu,

Co on stanowi - czy jest to zarejestrowanie pojazdu na osobę w nim widniejącą ?

A jeśli tak, to jak je rozumieć.

Jak wygląda kwestia wlasności ?

Czy osoba dysponująca miękkim dowodem, ma prawo do zbycia pojazdu, któego jest wlaścicielem podlóg tegoż dowodu ??

Opublikowano

Nawet osoba nie dysponujaca miekkim dowodem, a tylko umowa sprzedazy, w ktorej figuruje jako kupujacy, ma prawo zbycia pojazdu.

Dowodem wlasnosci jest umowa sprzedazy - w takiej sytuacji WK zarejestruje pojazd nastepnemu nabywcy, tylko trzeba mu przedstawic kopie 'poprzedniej' umowy.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Naszkicujmy taką sytuacje:

1. importer sprowadza auto

2. rejestruje je na siebie, na poczatek ma miękki dowód

3. sprzedaje auto dalej od razu, z umową kupna sprzedaży, w której figuruje on, numer rejestracyjny nowy polski, nowy wlasciciel otrzymuje miękki dowód.

Rozumiem że sprzedający ma prawo dysponować autem,

ale co jeśli sie okaże że auto ma jakieś wady prawne ?

Ewentualne wady, jak mniemam mogly by wyjść dopiero w trakcie procedury "wystawiania" dowodu rejestracyjnego twardego....

Opublikowano
Importer oficjalnie nie moze sprzedac Ci samochodu jak niema jeszcze miekkiego dowodu bo niemogl bys na jego podstawie zarejestrowac. Pozatym przy twardym dowodzie dopiero daja ksiazke pojazdu. Praktykuje sie tak z ktos kupuje na miekkim dowodzie dostaje fakture pro forme i jak jest juz twardy dowod to razem z importerem jade do UK wymienic na twardy. Wtedy wystawiana jest faktura docelowa. Jak ktos sie nie boi to moze tak brac samochod, sam bym sie chyba nie zdecydowal.
Opublikowano

Moim zdaniem lepiej dla swietego spokoju poczekac na twardy dowod.

Niektore WK robia problemy przy rejestracji, jezeli ma sie tylko miekki dowod poprzedniego wlasciciela. Co ciekawe, te same WK potrafia zarejestrowac pojazd bez problemu, w przypadku, ktory opisalem w poprzednim poscie. :think:

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Niema takie opcji by ktos przerejestrowal samochod na miekkim dowodzie. Nawet z tego wzgledu ze ksiazka jest nie wydana. Tak wiec trzeba czekac na twardy dowod. A jak ktos kupi na miekkim dowodzie od kogos i pozniej bede problemy z wydaniem twardego no to zaczyna sie zreguly droga przez mekke z odzyskaniem pieniedzy, dlatego sam bym sie na to nie decydowal. Jak sie znajdzie fajny samochod z miekkim dowodem to najlepiej spisac umowe o zadatku i zostawic pare zlotych.
Opublikowano

Panowie, przypadkiem przemieszaliście dwie kwestie :) a Biszkopt mnie nie zrozumial.

Importer ma już auto zarejstrowane na siebie, ale ma jeszcze miękki dowód.

Wiem, że ja nie zarejestruje auta na siebie, jeśli w Urzędzie Komunikacji pokaże miekki dowód, bede musial zaczekać z tym aż poprzedni wlasciciel mi go da.

Chodzi mi jednak o to, jak można interpertować sam fakt posiadania przez danego sprzedającego miękkiego dowodu - czy są jakieś wątpliwości donośnie jego dysponowania tym autem. A może gdzieś stoi, że nie może on sprzedać auta, dopóki nie bedzie mial twardego dowodu... ?

Opublikowano

może to komuś pomoże (ustawa: Prawo o ruchu drogowym)

Art. 74. 1. Czasowej rejestracji pojazdu dokonuje, w przypadkach określonych w ust. 2, starosta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania (siedzibę) właściciela pojazdu, wydając pozwolenie czasowe i zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne.

2. Czasowej rejestracji dokonuje się:

a) z urzędu - po złożeniu wniosku o rejestrację pojazdu;

b) na wniosek właściciela pojazdu - w celu umożliwienia:

- wywozu pojazdu za granicę,

- przejazdu pojazdu z miejsca jego zakupu lub odbioru na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

- przejazdu pojazdu związanego z koniecznością dokonania jego badania technicznego lub naprawy

(...)

Opublikowano
Boogie a co tam znalazłeś za furę? Pochwal się proszę! Według mnie wszystko jest ok, raczej nie ma żadnych ukrytych wad prawnych w związku z miękkim dowodem.
Opublikowano

Nic nie znalazlem, znaczy nic do kupienia :)

Szkoda gadać, to co móglbym polączyć z wątkiem na temat handlarzy hehe

Opublikowano
Pozatym przy twardym dowodzie dopiero daja ksiazke pojazdu.
Niema takie opcji by ktos przerejestrowal samochod na miekkim dowodzie. Nawet z tego wzgledu ze ksiazka jest nie wydana.
ja sprowadziłem auto i dostalem książkę/kartę pojazdu już z miekkim dowodem. Po odbiór twardego musiałem sie stawić posiadając OC pojazdu, oraz właśnie wymienioną wyżej kartę tegoż.

pozdrawiam

Opublikowano
Napisz mi czego szukasz może będę mógł coś polecić.

Pozdro

M5 400KM :)

Opublikowano
Ja tylko dodam, ze dowód rejestracyjny/pozwolenie czasowe to jedynie stwierdzenie, że pojaz został dopuszczony do ruchu. O własności auta stanowi umowa.