Skocz do zawartości

[e36] jak zdjac klamke kierowcy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
serwuss, jak zdjac klamke kieowcy w e36? chcieli ukrasc mi autko i polamali zamki i teraz musze wymienic bebenki... nie wiem tylko jak wyjac klamke kierowcy? dzieki za sugestie...
Opublikowano
Wszystko masz opisane w książce "Sam naprawiam..." a w jaki sposób staniesz się jej posiadaczem to już Twoja sprawa :)
Opublikowano
brawo, gdybym mial to bym wiedzial jak zdjac... a ze pytam, to znak ze nie wiem jak zdjac i kasiazki nei posiadam... po to jest to forum aby sobie pomagac w niewiedzy... masakra
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego nikt nie wstawi tutaj linka z ksiazka uzyj troche wyobrazni. Na gorze masz klawisz szukaj na forum byl juz link. Istnieje tez google lub torrent itp.

Z mojej strony podam tyle: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=45492&highlight=sam+naprawiam a czy linki sa sprawne to sam sprawdz. :search:

Opublikowano
brawo, gdybym mial to bym wiedzial jak zdjac... a ze pytam, to znak ze nie wiem jak zdjac i kasiazki nei posiadam... po to jest to forum aby sobie pomagac w niewiedzy... masakra

A ja dodam od siebie że skoro nie potrafisz jej zdobyć w inny sposób to`zawsze możesz ją kupić :)

Opublikowano
musze zdjac cala klamke z bebenkiem... zlamali wkladke i jest do wymiany... zdjalem boczek, to wiedzialem, odkrecilem jedna nakretke... ale nie widze zadnej innej a klamka siedzi mocno
Opublikowano

To będzie zabawa - znam ten ból, bo też wymieniałem wkładkę.

Proponuję wziąść porządne światło, żeby widzieć co się robi.

1. Jak zdejmiesz poszycie i piankę, rozłącz wtyczki od centralnego itd. które widać w okolicy klamki zewnętrznej.

2. Szyba zamknięta, odkręcasz prowadnicę szyby, zdaje się klucz 10, 1 śruba na dole drzwi. Prowadnicę pociągnąć w dół, powinna wyjść.

3. Opuścić trochę szybe, wyciągnąć uszczelkę szyby(tam gdzie szyba wchodzi w drzwi).

4. Teraz trzeba wyciągnąć szybę. Niestety inaczej się nie da, próbowałem. Na dole szyby są prowadnice i takie białe plastikowe elementy w które wchodzi mechanizm podnoszenia. Nazywa się to podobno czopy kuliste. Wyciągasz zawleczki z tych plastików. Teraz przyda się pomoc drugiej osoby żeby trzymała szybę, choć ja radziłem sobie sam. Trzeba wyciągnąć z tych plastików mechanizm podnoszenia szyby, żeby uwolnić szybę. To trzeba robić ostrożnie, żeby nie uszkodzić. Jak wyciągniesz obydwa, szybę wyjąć z drzwi do góry. Ostrożnie!

5. Z boku drzwi, czyli na tej powierchni, którą widać po otwarciu, na wysokości klamki znajduje się owalny korek, wielkości około 1cmx0,5 cm.

Trzeba go wyciągnąć, pod spodem jest blacha która rygluje zewnętrzny plastik klamki. Trzeba go wcisnąć. Plastik klamki powinien zejść.

6. Zobaczysz gdzie idzie cięgno od klamki do zamka, trzeba je wyciągnąć, nie pamiętam dokładnie jak, ale było na wcisk.

7. Jak już zdejmiesz zewnętrzny plastik klamki to pod nim pokaże się nakrętka, która jest na bębenku. Odkręć ją. Nakrętka ma nacięcie na obwodzie, uważaj, żeby nie uszkodzić lakieru.

8. W okolicy złącz elektrycznych z punktu 1. w środku drzwi powinna być nakrętka, która trzyma klamkę, odkręcić.

9. Klamka o ile dobrze pamiętam powinna już wyjść do środka drzwi.

Mam nadzieję, że dobrze pamiętam i że cokolwiek zrozumiesz z mojego opisu

Opublikowano

No powiem ci ze lepiej tego nie mogłeś opisać.

Do kolegi który będzie kupował klamkę. Uważaj na rocznik klamki. Ja kupiłem całą i jest ome z 96 a ja mam 93 i mój zamek nie pasował do twj z 96. Także to jest małą rzecz która ciezko zauważyć.