Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszytskich, od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem E39. Zauwazylem ze swiatla mijania swieca za nisko. Poczulem znaczna roznice po przesiadce z E36 gdzie swiatla byly ustawione idealnie. Oczywiscie pokretlo od regulacji jest na "0" wiec wyzej juz nie pojda a tylko da sie zrobic jeszcze nizej. Auto jest na gwarancji ASO wiec im to dam zrobienia ale pytam z ciekawosci zeby mi kitu jakiegos nie wciskali. Z tego co wyczytalem w ksiazce to powinienem miec z tylu gumy o profilu 5mm nizszym niz przodu a mam te same tzn 235 x 45 x 17. Czy to moze robic az tak wielka roznice ? Dziekuji za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam :)

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
No i oczywiscie jak to w takich sytuacjach bywa pan w serwisie powiedzial ze to nie podlega gwarancji bo to przeciez zwykla regulacja. :lol: Wiec zapytuje czy moze dalbym rade sam to zrobic. Chodzi tylko o to aby swiatla swiecily wyzej. Jeszcze nie zgaladalem pod maske bo jestem w pracy wiec nie widzialem czy tam jakies srubki sa widoczne. E39 jest dla mnie zupelnie nowe dlatego pytam. Szukalem szukajka ale rezultaty zadne niestey. Jak sie nie da to trudno trzeba bedzie pojechac do mecha.
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Jak chcesz je troche podnieść do góry to nie ma nic prostszego. Od tyłu po środku lampy masz pokrętła plastikowe na imbusa od góry patrząc lub normalnie palcami przekręcisz od tyłu za większe pokrętło. Stań na prosto jakiejś ściany i jak zaczniej kręcić to będziesz wiedział w którą stronę idą do góry. Jest jeszcze możliwość że wcale się nie będą ruszały jak u mnie ostatnio bo było pozrywane regulatory w lampie. Koszt regulatorów na jedną lampe to 56zł w ASO.
ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano
Wielkie dzieki Panowie. Zaraz pojde sprawdzic czy ta regulacja dziala. Mam nadzieje ze nic nie bedzie pourywane.
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Znalazlem te biale imbusy po dwie na kazda lampe. Sa ustawione pionowo glowkami do gory i lacza sie z takimi czarnymi plastikowymi trybkami. Rozumiem ze to te? Czy moze mam szukac jakis ustawionych poziomo tzn rowolegle do auta? Przepraszam za moze glupie pytania ale nie chce rozregulowac bardziej.
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
To jak masz te pokrętła na imbusy to tymi na środku kręcisz i regulujesz wysokość lamp(możesz też bez klucza palcami z tyłu tego pokrętła jest czarna gałka do regulacji). Tymi bocznymi przestawiasz lampy prawo/lewo.
ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano
To jak masz te pokre˛t?a na imbusy to tymi na s´rodku kre˛cisz i regulujesz wysokos´c´ lamp(moz˙esz tez˙ bez klucza palcami z ty?u tego pokre˛t?a jest czarna ga?ka do regulacji). Tymi bocznymi przestawiasz lampy prawo/lewo.

Ok dzieki wielkie! Jak wyjde z pracy to juz bedzie ciemno wiec powinno dac rade. Teraz auto stoi w pelnym sloncu wiec moglbym sobie krecic do jutra. Troche sprobowalem ale wlasnie tymi lewo/prawo (jeszcze nie wiedzialem ze to te od srodka). Oby nic polamane nie bylo :?

Pozdrawiam

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Pojedź do byle stacji obsługi pojazdów i za 10 zł niech Ci ktoś kto potrafi wyreguluje światła na zwierciadełku, bo dołączysz do grupki bardzo pozdrawianych nocą kierowców...
Opublikowano
Pojedz´ do byle stacji obs?ugi pojazdów i za 10 z? niech Ci ktos´ kto potrafi wyreguluje s´wiat?a na zwierciade?ku, bo do?a˛czysz do grupki bardzo pozdrawianych noca˛ kierowców...

Gdybym tylko byl w Polsce to bym sie ani minuty nie zastanawial. Natomiast w kraju wiecznej wilgoci i fish & chipsow raczej ja moge to zrobic lepiej niz byle jaki zaklad bo to tragiczni mechanicy sa. W ostatecznosci pojade do ASO ale 65GBP + Vat to troche drogo jak za ustawienie swiatel. Ale trudno, bylo na osiolka to i musi byc na utrzymanie :mrgreen:

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Dzieki wszystkim za porady! Regulacja dziala jak ta lala. Wreszcie cos widze w nocy!!! :8)

Jeszcze raz dziekuje :cool2:

O Tempora! O Mores!