Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak to szybko czytałem i nic z tego nie wiem już :duh: ...

Nic nie pisze jak to działa:)...Może to jest zwykły Biper-tak idzie namierzyc podobno auto:)...Skolei co do zasięgu takowego Bipera to już inna sprawa-jest marna...

Wystarczy że auto wjedzie do kontenera i po ptakach:)

Ja mam zamontowanego w MB GPS-z Liberty i powiem że słabo to działa-jak wyjechaliśmy w lasy pod granice rosyjską todzwonili co chwile że im samochód znika z ekranu i czy wszystko jest ok:mad2:

Wiec wątpie żeby to urządzonko z allegro było skuteczniejsze niż GPS z Libetry :norty:

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano

hm ciekawe

gosc wpadł pewnie na jakis dosc prosty

ale nie wiem dokładnie co i jak

chetnie bym sie dowiedział o skutecznosci tego rozwiazania

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano

ja wiem czy naciagacz?, niektorzy pewnie nie wiedza

wsytarczy kupic najtansza komorke na karte, podpiac zasilanie podciagnac antene i ukryc gdzies

chyba o to chodzi w sumie na pewno wieksze szanse na znalezienie auta

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
koleś szuka frajera i tyle :norty:
http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
Ktoś wystawił komentarz Negatywny i opisuje w skrócie zasadę działania. W końcu zostawiając komórkę w aucie i mając drugą z opcją lokalizacji, nie pamiętam nazwy ale faktycznie idea cosik takiego oferuje, mamy prosty system monitoringu. Także żadnej filozofii :cool2:
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano

Dokładnie jak mówiecie . 2 komóreczki w sieci idea albo plus.

Jedną chowasz w aucie z dodatkowum zasilaniem a druga to twoja z aktywaną usługą "gdzie jestes" komórki która jest w aucie.

W razie kradzieży auta uruchamiana jest usługa gdzie jestes i mniej wiecej znasz polozenie geograficzne swojego auta.

MINUSY: zagłuszanie systemów GPS - już można to kupić w cenie 399 zł.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano
Cy ma to jakikolwiek sens? i może ktoś wie na jakiej zasadzie to działa.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52904429

Tu znalazłem taniej :)

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=51832385

komentarze świadczą o prostocie i skuteczności tego....pomysłu.

Koles sprzedaje stara komorke z karta SIMPLUS i usluga lokalizacji.

Niby mozna, ale porzadny blaszany garaz wystarczy zeby miec sprawe

z glowy.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

Złodziej jak zechce to i tak auto ukradnie, przydać się może to jedynie do śledzenia drugiej połówki :lol:

Tylko po co komu taka druga połówka, którą trzeba śledzić? :roll:

Opublikowano

Tylko po co komu taka druga połówka, którą trzeba śledzić? :roll:

Zdanie mocno off-topic ale za to jakie prawdziwe :-D

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

Opublikowano

Ok.. poczytałem sobie wszystko na stronie Idei na temat usługi "bezpieczne auto" i wydaje mi się, że to co proponują na aukcji Allegro to trochę coś innego.

Po pierwsze ten "pomysł" z Allegro jest sporo tańszy w utrzymaniu jak i instalacji,

po drugie nie ma tylu funkcji które posiada urządzenie Idei,

skolei urządzenie idei nie ma funkcji lokalizacji pojazdu.

W trakcie pisania tego posta natrafiłem na stronie idei na zupełnie inna usługę.. i to jest strzał w 10 !!! uwaga podaje linka:)

http://www.idea.pl/portal/map/map/services?target=SC_CONTACT&serviceId=70664

Jest to usługa o nazwie "gdzie jesteście"

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

nie chodzi w tych aukcjach Allegro na pewno o funkcję lokalizacji telefonu. Funkcja ta działa następująco: wysyłasz sms z zapytanem, gdzie znajduje się żądany nr telefonu. Po tym smsie wysyłany jest automatycznie sms do wybranego nr tel i ten właśnie nr musi wyrazić zgodę na lokalizację poprzez odesłanie smsa. Jeżeli nie wyrazi zgody to nie dowiesz się gdzie znajduje się drugi telefon. Zatem musiałaby być w samochodzie jakaś osoba, która odpowiadałaby na sms z zapytanie o zgodę na lokalizację. Poza tym funkcja lokalizacji telefonu jest bardzo nie dokładna. Działa na zasadzie odczytu pozycji telefonu od najbliższej stacji przekaźnikowej operatora - a to może oznaczać nawet kilka kilometrów.

Opublikowano
Witam,

nie chodzi w tych aukcjach Allegro na pewno o funkcję lokalizacji telefonu. Funkcja ta działa następująco: wysyłasz sms z zapytanem, gdzie znajduje się żądany nr telefonu. Po tym smsie wysyłany jest automatycznie sms do wybranego nr tel i ten właśnie nr musi wyrazić zgodę na lokalizację poprzez odesłanie smsa. Jeżeli nie wyrazi zgody to nie dowiesz się gdzie znajduje się drugi telefon. Zatem musiałaby być w samochodzie jakaś osoba, która odpowiadałaby na sms z zapytanie o zgodę na lokalizację. Poza tym funkcja lokalizacji telefonu jest bardzo nie dokładna. Działa na zasadzie odczytu pozycji telefonu od najbliższej stacji przekaźnikowej operatora - a to może oznaczać nawet kilka kilometrów.

Jesli umiescisz telefon w samochodzie wlasny i odpowiednio go skonfigurujesz to bedzie on odpowiadal na pytania automatycznie tak

dlugo, jak bedzie mial zasilanie. a temu glownie ma sluzyc zawartosc

sprzedawanego "zestawu". w miescie architektura "mikrocel" pozwala

na oznaczenie polozenia mobilnego punktu z dokladnoscia nawet do 50

metrow. na otwartej przestrzeni, gdzie stacje bazowe rozmieszczone

sa rzadziej (teoretyczna maksymalna odleglosc telefonu od stacji to 35km

w praktyce nie jest stosowana ze wzgledu na ograniczenia w propagacji sygnalu) parokilometrowa dokladnosc wystarczy, zeby zawezic obszar

poszukiwania na tyle, ze w malo zageszczonym obszarze moze to

bardoz ulatwic znalezenie auta. nie jest to co prawda gps ale zawsze cos.

metoda dobra na tyle, na ile dobry jest sam gsm,

Opublikowano
Myślę, że i tak lepsze to niż alarm, bo daje jakąś tam szansę odnalezienia auta. Jakiś stary telefon zawsze się znajdzie i zasilacz samochodowy też. Trzeba przetestować tylko jak ta usługa naprawdę działa. Głównie czy odpowiedź zwrotna przychodzi bez zgody osoby namierzanej. Doczytałem tylko coś takiego "UWAGA: Przy każdej próbie lokalizacji Twój przyjaciel otrzyma informację o tym, że jest namierzany.". Czyli dostaje tylko informację o namierzaniu. Nie jest napisane żeby musiał wyrazić zgodę na namierzenie porzez wysłanie SMS-a. :?:
lechu
Opublikowano

Zgodę na lokalizację wyraża sie tylko raz.

Podłączenie zasilania telefonu do zapalniczki jest kompletnie bez sensu, telefon należy podłączyć do instalacji w ukrytym miejscu w samochodzie tak żeby go nikt nie znalazł.

Opublikowano
To chyba jasne że nikt nie podłączy zasilacza telefonu do zapalniczki i położy na widocznym miejscu, bo musiałby być idiotą :D Zasilacz i telefon trzeba by było umieścić w ukrytym miejscu. I tu pytanie, gdzie byłoby na tyle dobre miejsce żeby sygnał był dobry i dostępność do telefonu w miarę szybka.
lechu
Opublikowano
jesli chodzi o zabezpieczenia - to mam kolege ktory kiedys kradl samochody ( chodzilem z nim do szkoly ) , mowi ze najskuteczniejsze sa blokady skrzyn begow - bardzo dlugo sie je pokonuje , a to zwieksza szanse naszego autka na postanie pod domem .... dobre tez sa odciecia zaplony i paliwa ... a takie bajki jak w linku to mozna sobiw sadzic w d....
Opublikowano
To chyba jasne że nikt nie podłączy zasilacza telefonu do zapalniczki i położy na widocznym miejscu, bo musiałby być idiotą :D Zasilacz i telefon trzeba by było umieścić w ukrytym miejscu. I tu pytanie, gdzie byłoby na tyle dobre miejsce żeby sygnał był dobry i dostępność do telefonu w miarę szybka.

a po co ci dostepnosc szybka? czym trudniej sie do niego dostac tym lepiej, grunt zeby non stop byl podlaczony do zasilania i anteny

ukryc mozna wszedzie, wystarczy tylko wyprowadzic gdzies antene z aparatu

a policja moze w kazdej chwili dostawac aktualne namiary, po co sie bawic z jakimis smesami? i co, wezmniecie kalasz i pojedziecie szukac auta??

przeciez z tym sie od razu idzie na policje, i mowi jaki numer maja lokalizowac i po sprawie, zaproponowac jeszcze nagrode i beda szukac

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

a po co ci dostepnosc szybka? czym trudniej sie do niego dostac tym lepiej, grunt zeby non stop byl podlaczony do zasilania i anteny

ukryc mozna wszedzie, wystarczy tylko wyprowadzic gdzies antene z aparatu

a policja moze w kazdej chwili dostawac aktualne namiary, po co sie bawic z jakimis smesami? i co, wezmniecie kalasz i pojedziecie szukac auta??

przeciez z tym sie od razu idzie na policje, i mowi jaki numer maja lokalizowac i po sprawie, zaproponowac jeszcze nagrode i beda szukac

A wezmę kałasza i pojadę, co tam, niech wiedzą że z ludźmi z Forum nie ma co zaczynać :D

lechu
Opublikowano

A jak wyglądałaby sprawa, żeby wykorzystać do tego "patentu" oryginalny zamontowany telefon BMW w samochodzie?

Sam używam w nim karty POPa i po co pakować dodatkowy tel. z kartą.

Ale trzeba by zrobić stałe zasilanie, żeby chodził cały czas.

Największą wadą jest ten SMS "złodzieju właśnie cię lokalizuję" . :duh:

Może dało by radę coś z tym zrobić?

Przecież pod latarnią najciemniej!!! :D