Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mi dzisiaj się zpaliła kontrolka abs i przy hamowaniu z małej prędkości czułem jakby szuranie pod pedałem hamulca, czy to mozliwe, ze któryś zacisk się zablokował? dodam że ok tydzień temu wymieniałem przednie amortyzatory może ma to coś wspólnego :?:
Opublikowano
Tak jak to ktoś pisał powyżej abs i asc sam się diagnozuje i jeśli wszystko jest sprawne to kontrolki gasną a systemy zaczynają działać. Wiem to z własnego doświadczenia dwa razy zdążyło mi się tak że auto stało dłuższy czas w garażu (wilgoć) i po wyjechaniu zaświeciły się obie kontrolki - na szczęście po przejechaniu 1-2 km problem zniknął kontrolki zagasły a systemy działają - myślę że może to być kwestia braku jakiegoś styku :)
Opublikowano
Jeżeli chodzi o samodiagnozowanie się czujnika ABS to w moim przypadku jeździłem cały tydzień na świecącej się kontrolce, byłem przekonany że system sam się zdiagnozuję (jak zawsze bywało) lecz oczekiwanie nie przynisoło rezultatów, po skasowaniu błędu z pozycji interfejsu kontrolka zgasła.
LW
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mój brat z tym walczył w swojej buni pół roku.

I co się okazało?

Podoginał wszystkie piny do komputera ABS tak aby dobrze przylegały i jak dotąd to działą bez problemu

Opublikowano
niestety te auta maja juz swoje lata i elektronika, polaczenia moze szwankowac, patrzac na inne firmy, chocby VAG trzeba sie cieszyc ze w bawarii przylozyli sie do starannosci.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ostatnio wjechałem prawym kołem w kałużę, dość dużą. Po przejechaniu 50 km zaświeciła się kontrolka ABS i ASC. Diagnostyka wykazała:

6 Front right speed sensor faulty OR ABS-inlet valve .

Sprawdziłem połączenie prawego koła, zabezpieczyłam połączenie przewodów przed dostępem wody, skasowałem błąd i kontrolka zgasła. Po przejechaniu kilku metrów z bardzo małą prędkością wszystko było ok, gdy przyspieszyłem do 20 km/h kontrolka znów się zaświeciła, diagnostyka wykazała:

32 Right front wheel speed sensor cable.

Skasowałem błąd, kontrolka zgasła, wykonałem kolejną jazdę próbną i kontrolka ABS i ASC przy prędkości 20 km/h znów się zaświeciła. Kolejny raz wykasowałem błąd, lecz sytuacja się powtórzyła.

Dodatkowo wykonałem diagnostykę bez podłączonego prawego przedniego czujnika ABS i po skasowaniu błędu kontrolka ciągle się świeciła.

Następnie podłączyłem czujnik, skasowałem błąd i kontrolka zgasła, przy kolejnej próbie drogowej zaświeciła się przyspieszeniu pojazdu do prędkości około 20 km/h.

Będę wdzięczny za pomoc.

LeszekW

LW