Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie drodzy koledzy!

Znów mam kolejny problem z moją bunią :(

ostatnio zauważyłe mz dziewczyną że strasznie wolno nagrzewa się powietrze w autku...

ostatnio przejechaliśmy 30 km zanim się nagrzało....ale upału nie było:(

Czym może to być spowodowane???

szukałbym tego w wyszukiwarce...ale różnei wpisywałem i nic nie znajduję

POMOCY!!

Z góry dziękuję!

pozdrowienia

Opublikowano
Moze sprawdz jaki masz płyn. Jak masz sam koncentrat to dlugo będzie ci się nagrzewać. A temp jest na srodku? Jak tak a auto ci nie grzeje na postiju lub p[rzy wolnej jeździe to sprawdz stan płynu w zbiorniczku. Jak będzie go mało to nie będzie dochodził do nagrzewnicy.
Opublikowano
Problemem może również być walnięta pompa wody,która lubi się psuć tzn wirnik.
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Moze sprawdz jaki masz płyn. Jak masz sam koncentrat to dlugo będzie ci się nagrzewać. A temp jest na srodku? Jak tak a auto ci nie grzeje na postiju lub p[rzy wolnej jeździe to sprawdz stan płynu w zbiorniczku. Jak będzie go mało to nie będzie dochodził do nagrzewnicy.

Sam koncentrat??? Nigdy nie leje się samego koncentratu tylko rozrabia z wodą destylowaną. Nie ma prawa się długo nagrzewać.

Opublikowano
dolej plynu i odpowietrz uklad.jeszcze troche i wogole ci sie nie bedzie nagrzewac w srodku.ja tak mialem. :!:
"...pamietaj ze na drodze nie jestes sam..."
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A termostat?

Jeśli wskazówka wskazuje pion a w aucie jest zimno to może być jeszcze wina pompy wody , elektrozaworków , zapchanego filtra pyłkowego , zapowietrzenia < to jest niebezpieczne i bywa kosztowne > i poziomu płynu < czyli pośrednio zapowietrzenia >

Ale na początek polecam test termostatu.

Oczywiście ogrzewanie ustawiłeś na MAX? < to niby oczywiste ale różnie bywa >

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
proponowalbym od sprawdzenia ilosci plynu i odpowietrzenia bo to nic nie kosztuje.a pozniej szukac dalej przyczyn.wiem z doswiadczenia.
"...pamietaj ze na drodze nie jestes sam..."
Opublikowano
Jak mało płynu w chłodnicy to pierwsze co się dzieje to brak ciepłego powietrza w nadmuchu, jak masz zalany płyn na full a auto nie nagrzewa się normalnie tylko po długim czasie to możesz mieć walniety termostat ( zablokował się w otwartej pozycji)i chłodnica dodatkowo chłodzi zimny płyn z silnika przez co silnik jest za długo niedogrzany. Od tego bym zaczął.
Opublikowano
To nie jest wina termostatu jak jeździł 30km i dalej zimne, ja kilka dni jeździłem ostatnio całkiem bez termostatu i po dobrym odpowietrzeniu było ciepło w aucie oczywiście po dłuższym dystansie. Ale termostat swoją drogą sprawdź też czy puszcza ciepłą wodę dopiero jak wskazówka jest w pionie.
Opublikowano
Kolego ale nagrzewnica jest w małym obiegu jak się nie mylę i nawet żeby wiskoza załączona była cały czas to i tak ciepło w aucie ma być. Odpowietrz i powiedz czy pomogło.
Opublikowano

Ja wymieniłem termostat - wskazówka stoi pionowo i poziom płynu mam dobry,a nadal czuje że za słabo grzeje, i właśnie jak jade spokojnie to nawiew ciepłego jest marny,tzn grzeje ale nie tak jak powinno,a jak dam pedał i wkręce na obroty to nawiew zaczyna ciepłym lecieć. Wnioskuje że u mnie może byc albo wirnik od pompy albo elektrozawór który znajduje się poniżej wycieraczek pod maską . Musze to obadać .termostat jest dobry jeśli utrzymuje się na pionowo wskazówka

Dwie jak dla mnie rzeczy :

Pod numerem 1- w większości podobnie wyglądający zawór wody Czasem pojedynczy

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA12&mospid=47434&btnr=64_0126&hg=64&fg=18

A druga możliwość to pompa wody

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif