Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W instrukcji obsługi przy katalizatorze nie ma gwiazdki wiec teoretycznie oznacza to, że każde E34 miało katalizator? U mnie w spodziewanym miejscu katalizatora znajduje się łącznik elastyczny.

Przy okazji mam laickie pytanie, czy w TDS-ach jest sonda lambda i przepływomierz?

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
mialem tds'a z 94roku (pompa jeszcze na potencjometrze) i katalizator posiadal - sam go pozniej usowalem:)
Opublikowano

Ja fabrycznie nie mam kata. E34 520i 24V 1990 rok.

Po rozkodowaniu VINu opcja ta ujawnia się jako EQUIPMENT FOR LEADED FUEL.

Dodam, że nie ma też sondy lambda i wlew paliwa jest przystosowany do pistoletów dystrybutorów ołowiowych (szerszy).

pozdrawiam

qba_m

Opublikowano

To ciekawa opcja Qba ciekawe czy ma to wpływ na moc w twoim aucie bo zazwyczaj brak kata fabrycznie polepsza te parametry brak dodatkowego oporu????

Pewnie możesz tez jeździć na gorszym paliwie ??

Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)
Opublikowano

Moja instrukcja obsługi (1988) przy M20B20 pokazuje taką tabelę:

http://marekczaja.dlawas.com/marek_bmw520i/img/instrukcja102.jpg

Kiedyś próbowałem rozstrzygnąć na forum kwestię tej wersji ECE i wspólnie doszliśmy do wniosku, że to może być związane z brakiem katalizatora, ale właśnie... wciąż nie wiem, czy tylko katalizatora, czy to po prostu wersja z „EQUIPMENT FOR LEADED FUEL” (czyli przygotowanie pod paliwo ołowiowe, brak lambdy, itd).

(jak widać już w samej wersji 520i jest gwiazdka "ohne katalysator" - i tu też nie wiem, czy to dotyczy "EQUIPMENT FOR..." czy tylko braku kata)

Tak czy inaczej – jak pokazuje tabela, nieznaczne różnice pomiędzy dwoma wersjami są w parametrach spalania, Nm i przyspieszenia.

Ciekawe, czy jest podobne zestawienie w pierwszej instrukcji dotyczącej M50B20. (ja oprócz mojej z 1988 mam dodatkowo 1993 – w niej już nie ma takich rzeczy).

Pozdr.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

Co do przepływomierza to na forum www.mye28.com znalazłem taka wypowiedz:

524td's used DDE1, 525tds (and non intercooled TD) used DDE2 with late cars from '95 using DDE2.1 with an air mass meter.

Wynika z niej że wraz z wprowadzeniem DDE 2.1 w 95 montowany byl też przepływomierz.

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl