Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dziś mechanior zmierzył mi ciśnienie na tłokach i mam 11 atm.

Nie wiedział on akurat ile ma mieć ten typ bo co prawda czynnośc była robiona z nalotu :D

Samochód 318i e46 silnik M43 1.9 benzyna rok 1998.

Jak ktoś zorientowany to proszę o wypowiedzi.,

Aha i jeszcze przy uruchomionym silniku po odkręceniu korka wlewu oleju trochę dmucha z niego i wydostają się kropelki oleju na silnik - normalne??

Opublikowano

Aha i jeszcze przy uruchomionym silniku po odkręceniu korka wlewu oleju trochę dmucha z niego i wydostają się kropelki oleju na silnik - normalne??

A jaki jest cel takiego sprawdzania???

Cosik ten twój mechanik zbytnio przyzwyczajony do polonezów ;P, gdzie w taki sposó sprawdzało się przedmuchy.

Pzdr,

Opublikowano
10,2 atm

Tu kolega napisał chyba Stopień sprężania 10.2atm wg książki

ale czy stopień sprężania i Ciśnienie na tłokach to jedno i to samo??

No na logikę to tak by wychodziło...... :lol:

Opublikowano
10,2 atm

Tu kolega napisał chyba Stopień sprężania 10.2atm wg książki

Ale cisnienie a stopien sprezania to rozne rzeczy.

Opublikowano

Stopień sprężania - stosunek objętości cylindra gdy tłok jest na samym dole - do objętości cylindra gdy tłok jest na samej górze.

Ciśnienie sprężania - jest to wartość ciśnienia (wyrażona w jednostkach) jakie panuje w komorze spalania gdy wał korbowy się obraca i tłok idzie ku górze.

Pierwsze pojęcie wyrażone jest bez jednostek

Drugie w jednostkach ciśnienia (Pa, atm).

Jak widac oba pojęcia to nie jest to samo.

np:

stopień sprężania 10:1 (komora gdy tłok znajduje się na dole ma objętość 10 razy większą niż komora gdy tłok znajudje się na górze)

ciśnienie sprężania 10atm - podczas gdy tłok znajduje się na górze ciśnienie panujące w cylindrze osiąga 10 atm.

Pzdr,

Opublikowano

Ale chyba logiczne że jak ciśnienie wynosi 11 atm to chodzi o ciśnienie sprężania.

PS. Oba pojęcia często są mylone więc nie ma co się dziwić.

Opublikowano
Jak lekko dmucha po odkręceniu korka to normalne ale jak "rzyga" olejem to już nie dobrze.

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano
Jak lekko dmucha po odkręceniu korka to normalne ale jak "rzyga" olejem to już nie dobrze.

A co jak pod korkiem ustawiony jest wałek rozrzadu ktory obraca sie bardzo szybko i rozrzuca olej?

Wtedy jak to jest silnik jest do remontu czy poprostu gora jest dobrze smarowana. Pozniej ludzie odkrecaja korki i jest masa silnikow do remontu tak im sie wydaje.

Opublikowano

A co jak pod korkiem ustawiony jest wałek rozrzadu ktory obraca sie bardzo szybko i rozrzuca olej?

Wtedy jak to jest silnik jest do remontu czy poprostu gora jest dobrze smarowana. Pozniej ludzie odkrecaja korki i jest masa silnikow do remontu tak im sie wydaje.

Ile może być tego oleju na wałku? Już sporo korków w życiu odkręciłem i wyobraź sobie że jak silniczek ładnie cykał to nigdy nic nie chlapało.

I nie mówiłem że silnik do remontu, pewnie będzie jeszcze bardzo długo śmigał ale jest już trochę zużyty.

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano

Ile może być tego oleju na wałku? Już sporo korków w życiu odkręciłem i wyobraź sobie że jak silniczek ładnie cykał to nigdy nic nie chlapało.

I nie mówiłem że silnik do remontu, pewnie będzie jeszcze bardzo długo śmigał ale jest już trochę zużyty.

Jest taki wynalazek w BMW jak osłona wałka rozrządu - plastikowa. Dzięki temu urządzeniu olej nie chlapie.

Natomiast są samochody, gdzie po odkręceniu korka widać łańcuch rozrządu - a ten lubi sobie rozrzucać olej na lewo i prawo.