Skocz do zawartości

330cd na co zwrocic uwagę przy kupnie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. To moj pierwszy i zapewne nie ostatni post na tym forum i od razu udaję się do was jako fachowców o poradę.

Ostatnio sprzedalem swoje auto (ibize 1,9tdi sport 2000r) i nadszedł czas przesiąść się do właściwej marki :).

Spędzam więc sporo czasu na allegro przeglądając różne marki głównie audi, merce i bmw i muszę stwierdzić ze nie ma jak beema :wink: Po godzinach spędzonych na forum,allegro itd itp ostatecznie wybór padl na model E46 330d coupe tak 2002-2004 rok koniecznie czarny . I teraz moje najważniejsze pytania:

1. Jakie są plusy i minusy tego modelu? co się często psuje, jakie są słabe punkty/części/mankamenty/ itd.Pytam żebym zwrócił uwagę podczas kupna więc najbardziej interesują mnie minusy nawet te najbardziej błahe i głupawe choć o plusach też chętnei posłucham ;). Nie miałem wczesniej zadnego bmw takze jestem troche zielony w temacie.

2. kupować w Polsce czy jechać do Niemiec w końcu matki tego auta więc powinienem mieć relatywnie większy wybór. Może polecicie jakieś miejsce?

3.Czy kupować teraz czy zaczekać aż przeskoczy rok. Czy cena w momencie zmiany roku spadnie jakoś znacząco jesli powiedzmy auto teraz kosztuje 55 tys i rok produkcj to 2004?

4. Jeśli komuś przyjdą do głowy jakieś inne wskazówki, porady, uwagi dot. tego modelu, chętnie poczytam.

Z gory dzieki za wszelakie porady.

DOP
Opublikowano
Witam serdecznie. To moj pierwszy i zapewne nie ostatni post na tym forum i od razu udaję się do was jako fachowców o poradę.

Ostatnio sprzedalem swoje auto (ibize 1,9tdi sport 2000r) i nadszedł czas przesiąść się do właściwej marki :).

Spędzam więc sporo czasu na allegro przeglądając różne marki głównie audi, merce i bmw i muszę stwierdzić ze nie ma jak beema :wink: Po godzinach spędzonych na forum,allegro itd itp ostatecznie wybór padl na model E46 330d coupe tak 2002-2004 rok koniecznie czarny . I teraz moje najważniejsze pytania:

1. Jakie są plusy i minusy tego modelu? co się często psuje, jakie są słabe punkty/części/mankamenty/ itd.Pytam żebym zwrócił uwagę podczas kupna więc najbardziej interesują mnie minusy nawet te najbardziej błahe i głupawe choć o plusach też chętnei posłucham ;). Nie miałem wczesniej zadnego bmw takze jestem troche zielony w temacie.

2. kupować w Polsce czy jechać do Niemiec w końcu matki tego auta więc powinienem mieć relatywnie większy wybór. Może polecicie jakieś miejsce?

3.Czy kupować teraz czy zaczekać aż przeskoczy rok. Czy cena w momencie zmiany roku spadnie jakoś znacząco jesli powiedzmy auto teraz kosztuje 55 tys i rok produkcj to 2004?

4. Jeśli komuś przyjdą do głowy jakieś inne wskazówki, porady, uwagi dot. tego modelu, chętnie poczytam.

1. Silnik super, ponoc automaty cienkie choc ja nie narzekam, odpukac :)

2. Do niemiec jak mozesz, bedzie drozej ( nie patrz na padaki polskich handlarzy ) ale bedzie super, co za tym idzie - takie fajne auto z niemiec w polsce jest jeeeszcze drozej. Miejsce : mobile.de, zaznaczasz ze od osoby prywatnej, szukasz zeby mialo najlepiej 1 wlasciciel z prowadzona ksiazka serwisowa, potem mozna jechac ogladac.

3. Od nowego roku akcyza ma byc o 5 % wyzsza, wiec pewnie bedzie drozej a nie taniej, ale i tak chyba juz nie zdarzysz.

4. Wez kogo kto ma pojecie o takim modelu lub takim jezdzi i sie nim zajmuje :), bedzie "widzial" wiecej szczegolow i detali.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
I jeszcze taka drobnostka. Zwróć uwagę na stan uszczelek drzwiowych gdyż jedna sztuka w ASO kosztuje prawie 1000zł a używaną w dobrym stanie trudno znaleźć.
Opublikowano

Jeżeli auto z Niemiec, ciężko wg mnie będzie Ci dostać coś godnego uwagi poniżej 15 000 euro. Licząc wg obecnego kursu Euro 4,2 zł oraz wg "starej" akcycy 13,6% sprowadzenie wyjdzie Ci mniej więcej:

kurs euro                         4,2
cena auta w euro              15000
-------------------------------------
cena auta w pln               63000
akcyza/13.6%/                  8568
transport do Polski            2000
tłumaczenie dokumentów          150
przegląd techniczny             170
US VAT 25                       160
rejestracja                     250
opłata recyklingowa             500
--------------------------------------
                             74798

i naprawdę nie licz, że będzie coś mniej :?

niestety wg nowej stawki akcyzy będziesz musiał na takie sprowadzone auto przeznaczyć 80 000 pln. [<-- edit by Mod - ostrzeżenie] drogo :evil: można się pokusić za taką kwotę o M3 z polskiego rynku

Opublikowano

jak masz jakies pytania coo do 330Cd to na GG chetnie Ci opowiem.. bo mialem juz 3 takie, co nie zmienia faktu ze ta 330CD co mam teraz chcialbym sprzedac ;)

Silnik ok, ale zeby nie klepał jak jest zimny... zobacz tez czy nie jest mokry ;)

Jezei chodzi o kolektor wydechowy, sprawdz czy nie jest pekniety czyli jak otworzysz makse i przegazujesz to czy spaliny nie leca z pod maski.. bo to jest czesta wada tego modelu...

Nastepnie mata pasazera ;) ale to norma w BMW :)

czy nie ma zerwanych poduszek silnika...

KOŁO DWUMASOWE !!!! jak gasisz samochod bez sprzegła to jak silnik bedzie sie telepał za bardzo to lipa troche ale wszystko jest do ogarniecia ;)

nastepnie sprzegło... nie moze skakac,

330CD => TYLKO I WYŁĄCZNIE MANULA :) wtedy i chipa da rade i bedzie radosc z jazdy ;) bo skrzynie automatycznie nie wytrzymuja takiego napiecia :P a obstawiam ze nie jezdzisz wolno jak chcesz 330CD a nie 320CD :P

nastepnie na kielichach zobacz czy po dwoch stronach ma oprocz srubek takie cypki :D jezeli nie ma - moze to oznaczac ze histora tego auta nie jest zaciekawa :P te cypki wycina sie przy ustawianiu zbierznosci i kątow...

hmmm strzelajac ze sprzegła nie moze byc dziwnych ogłosów...

jak tak to konczy sie lacze elastyczne :D

Nie ma mowy oczywiscie o dymieniu zbytecznym ;)

sprawdz czy silnik sie nie zagrzewa...

sprawdz wode w chlodnicy.. bo lubi czasem sie konczyc :P wiadomo co jest przyczyna :P

tuleje wahaczy przod... stan przed autem, postaw noge na kole od przodu strony.. na opone a nie na felge i pchnij kołem jakby.. nie powinno byc duzego luzu...

hmm.... co jeszcze...

narazie nic nie przychodzi mi do głowy, ale to moze dlatego ze z imprezy wrocilem i roznie czlowiek sie czuje o tej porze :P

jak bys mial wiecej pytan to smialo pisz na GG ;]

Opublikowano
Ile chcesz przeznaczyć na samochód ? Mam kolege z perełką z polskiego salonu, chce ją sprzedac.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Plusy 330d to przedewszytskim moc, moment obrotowy i dzwięk :mrgreen:

Minusem dla tego diesla, oczywiście nie tylko jest jakość polskiego paliwa... nawet na BP mozna się "naciąć" - wtedy koszta dużeee...

Nalezy dbac o turbinę, wymieniać odmę (co 2,3 serwis).

Jesli dbasz to auto jest wdzięczne i służy !!!

Auta w Polsce są często "dojechane" więc jesli nie masz ciśnienia z zakupem, jedz zobacz Niemcy - choć tam za ładne auto bedziesz musiał SŁONO ZAPŁACIĆ!!! chyba, że bedzie jakaś okazja..... :roll:

Ładny model 2004 za 55tyś.... :roll2:

Moim zdaniem nierealne.

No swoim przykładzie.. sprzedałem touringa 2002 330d za podobne pieniądze, choć na alledrogo.pl mozna znalezć oferty za 35tyś zł...

Przemyśl sprawę..... :roll2:

Model do 2003 był przed liftingiem po 2003 (chyba z końcówką 2002) to już modele po liftingu (moim zdaniem duzo ładniejsze).

jak masz jakies pytania coo do 330Cd to na GG chetnie Ci opowiem.. bo mialem juz 3 takie, co nie zmienia faktu ze ta 330CD co mam teraz chcialbym sprzedac ;)

Sorry za OT, jak chcesz to po wakacjach mogę się zamienić za Cabrio z hardtopem 330ci '04 w fabrycznym m-pakiecie :lol:

Car Detailing - zrób to z Nami :-)
Opublikowano
  • Autor

kurza twarz ale kac :) ciezko sie czyta :) dzieki panowie i panie za porady. Powiedzcie mi tylko jedno jeszcze. jak to jest . czy zmiana roku na 2009 wplynie jakos na cene?? czy oplaca sie wstrzymac i liczyc ze cena auta jakos spadnie w nowym roku czy raczej bedzie do kosmetyczny spadek nie odczuwalny dla kieszeni??

pozdro !

DOP
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
kurza twarz ale kac :) ciezko sie czyta :) dzieki panowie i panie za porady. Powiedzcie mi tylko jedno jeszcze. jak to jest . czy zmiana roku na 2009 wplynie jakos na cene?? czy oplaca sie wstrzymac i liczyc ze cena auta jakos spadnie w nowym roku czy raczej bedzie do kosmetyczny spadek nie odczuwalny dla kieszeni??

pozdro !

Przy tak wysokim kursie euro i podwyżką akcyzy na auta z silnikiem powyżej 2000 cm/3 nie liczyłbym na spadek cen.

Na plus dla kupującego może być tylko to że gospodarkę dopadł kryzys i auta z krajowego rynku nie powinny podrożeć.

Sprowadzane na pewno zdrożeją, nie ma wątpliwości (no chyba że euro znacząco spadnie, ale na to bym w najbliższych miesiącach nie liczył).

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

BMW F30 2013 316i

Opublikowano
Dodatkowo wydaje mi się, że zmniejszy się podaż używanych samochodów za zachodnią granicą. Kryzys spowoduje, że Niemcy nie będą wymieniać aut na nowe.
Opublikowano

pozdro !

Też miałem taki dylemat do 16 -tego grudnia, bo pojechałem do DEkupić 330i touring. Już teraz akcyza dała mi po kieszeni a po 1 stycznia będzie o 5% więcej czyli 18,6% za 3L pojemności :mad2: