Skocz do zawartości

Kto mi wytlumczy o co chodzi z ogrzewaniem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wymienilem dodatkowa pompke do ukladu chlodzenie wraz z elektrozaworami. Z tego co czytalem ta pompka powinna trzymac stala temperature w samochodzie niezaleznie od obrotow silnika, jednak jak przyspieszam leci mocniej i jest goretsze. Pokretlo od regulacji predkosci nawiewu jest uniesione o jakies 3mm przy predkosci 80km/h i z podszybia dosyc mocno wylatuje powietrze w dodatku jest strasznie gorace jak nigdy wczesniej a temperature na pokretlach mam 20s.C Generalnie jest za goraco i teraz pytanie: Co jest zle :?: przed wymiana nie mialem az takich problemow...bylo cieplej przy wysokich obrotach ale nie bylo jak w saunie jadac normalnie I lecialo chlodne powietrze jak ustawilem na pokretlach a nie przegorace.
Magia trzech liter - BMW
Opublikowano
Może nie działa któryś z czujników temperatury kabiny?
Opublikowano

u mnie nigdy sie tak nie dzialo - czy jade 120 czy 20 zawsze wieje tak samo cieplo...

co do grzania - czujn ik temp zewnetrznej masz sprawny ? obc pokazuje prawidlowa temp na zew ?

jezeli tak to moze panel , moze sterownik , moze jakis czujnik...

Opublikowano
A jest czujnik temp kabiny? Czujnik temp na zewnatrz jest sprawny. Z nawiewow pod szyba caly czas leci gorace powietrze. Wczesniej bylo lepiej bo bardziej"normalnie" moglem regolowac temperature a teraz na szybe gorace a na mnie chlodne bo letniego nie ma albo ja jestem ofiara i nie moge ustawic :wink: moze to te elektrozawory??
Magia trzech liter - BMW
Opublikowano
Czujnik temperatury kabiny znajduje się w panelu IHKA (za takimi krateczkami pomiędzy środkowym i prawym pokrętłem). Elektrozawory są zamknięte albo otwarte - nie mają położeń pośrednich. Temperaturę wewnątrz kabiny ustalają klapy mieszające gorące powietrze z nagrzewnicy ze świeżym powietrzem z zewnątrz auta.
Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę
Opublikowano
Wczoraj przejechalem sie dluzej i zdaje sie ze jest wszystko ok. Jest goraco na poczatku ale pozniej samo sie schladza i potem znowu grzeje aby utrzymac temperature ustawiona na panelu. Nasialem paniki a wystarczylo sobie dluzej pojezdzic :wink:
Magia trzech liter - BMW
Opublikowano

Witam a co powiedzie na taki problem: pokrętła ustawione na zimno, po chwili ostrzejszej jazdy, na nogi i szybę od strony pasażera wieje ciepłym powietrzem. Wydaje mi się że że przy puszczonym ciepłym powietrzu czuć płyn chłodniczy w kabinie ale szyby mi nie parują, i nie jest nigdzie mokro.

ogólnie przy normalnej jeździe nie mam problemów z grzaniem jak chce ciepłe leci ciepłe jak chce zimne leci zimne, chociaż ostatnio zauważyłem tak jak kolega opisywał przy temp. np 26stopni wieje napradę ciepłe powietrze nigdy nie próbowałem tego przetestować dłużej bo było za gorąca i od razu przykręcam pokrętła.

Gdzie w kabinie znajdują się czujniki temp wewnętrznej.