Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ustawiałem jakis czas temu zbieżność i mechanik powiedział że lewe koło jest trochę za mocno pochylone! zbiezność oczywiście jak najbardziej OK!! ale co z tym kołem? mechanik powiedział ze tego sie nie reguluje w E36 patrzył nawet w jakims katalogu!

czym to moze byc spowodowane i czy moze jednak ktoś to regulował?

Opublikowano
O ile pamiętam to w E-36 reguluje się pochylenie i nawet tylnych kół pochylenie można regulować. W sprawie szczgułów musiałbym sobie looknąć i przypomnieć
...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pochylenie przodów jest nieregulowane, tak samo jak wyprzedznie. Jak są różne to można przypuszczać że albo był klepany albo coś jest krzywe. tyły są regulowane w pełnym zakresie. Jak różnica jest niewielka to można sprawę olać bo w sumie pole manewru i tak jest niewielkie, co najwyżej można kombinowac z owalizacją otworów ale to raczej niepolecana operacja.
Opublikowano

GRACUS7 he he dobre nie zrozum mnie zle ale zmien mechanika od kiedy to sie ustawia kat pochylenia kola.

Przeciez kolo jest przykrecone do piasty a piasta na sztywno siedzi z lozyskiem w kolumnie MC Perhsona.

jedynie co polecam co ja zrobilem u siebie to zmienilem tak zawane BUMERANGI [ wachacze ]

Jest to taki element w ksztalcie bumeranga jeden koniec wchodzi z koncowka w MC Perhsona [ ten jest wymienialny ] na srodku jest druga identyczna koncowka ktora sie przykreca do podwozia [ tej nie da rady wymienic musisz wtedy kupic komletny wachacz ] a na koncu jest taki gumowy uchwyt w ktory sie wciska wlasnie drugi koniec bumeranga i przykreca tez do podwozia.

Sprawdz ten element moze masz wywalona ta gume na koncu :)

Pozdrawiam !

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
.... na srodku jest druga identyczna koncowka ktora sie przykreca do podwozia [ tej nie da rady wymienic musisz wtedy kupic komletny wachacz ]....

Wszystko się zgadza oprócz tego. To też jest wymienialne choć ETK twierdzi inaczej. Blistein oferuje samą gałkę środkową jak element wymienialny.

Opublikowano

No kolego BaX ja to bym polemizowal czy srodkowy koncowke mozna wymienic dorzucam stronke i zauwaz ze element 18 jest wymienialny napewno kosztuje dokladnie 26 $ natomias tam gdzie jest koncowka srodkowa jest nr 3 i tam widnieje caly element o nazwie RIGHT WISHBONE i cena 136 $ i dokladnie tyle zaplacilem 145 ale € co daje podobny przelicznik.

Ogladnalem ten wachacz dokladnie i wlasnie na przeglodzie wyszlo ze mam wywalona srodkowa koncowke maly skok do serwisu BMW i tam wlasnie gosc powiedzial jesli pierwsza to wymiana jesli druga to komplet.

Nie wiem czy ogladales to osobiscie ale na moje oko to naprawde nie ma mozliwosci wymiany.Pierwsza owszem mozna wytloczyc ma takie sprytne zagiecia po dwoch stronach i po bolu.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA11&mospid=47434&btnr=31_0242&hg=31&fg=05

Pozdrawiam - Recpect

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No kolego BaX ja to bym polemizowal...

No raczej nie ma o czym, w katalogu jest dostępny, a to że w ETK nie ma to też wiem doskonale bo sam sie zdziwiłem jak kiedyś na allegro przypadkiem znalazłem oferte na te gałkę i próbowałem uświadomić tamtego gościa że to nie wystepuje w ETK. ;)

Opublikowano
W Twoim przypadku- pochylenie koła przedniego- to wyłącznie zużyte już nieco tzw. łożysko gumowane -element składowy kolumny McPersona.. Jest to końcowy element składowy kolumny McPersona ( mocowanie kolumny do kielicha karoserii). Popatrz i porównaj wygląd tego łożyska po lewej i po prawej stronie- patrząc w komorze silnikowej i wszystko będzie jasne. Mam to samo u siebie- ale nie mam czasu by do tego się przybrać- a efekt zużycia tego łożyska jest widoczny- patrząc na auto z przodu.
Nie sztuka skorzystać z serwisu-SZTUKA ZROBIĆ TO SAMEMU !!!
Opublikowano
Po prostu zmierz odległości miedzy karoserią a kolumna McPersona z lewej i prawej strony.Wtedy będziesz wiedział czy dół czy góra ucieka.