Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Będę przyszłym posiadaczem e39 , mam mały dylemat mianowicie rozchodzi się o pojemność silnika w benzynie. Mam na oku 523 lecz słyszałem ze silnik na taką budę może być za słaby z kolei nie chcę żeby w baku robił mi się wir :P Możecie mi doradzić jaki ? Będę wdzięczny za podpowiedź . Pozdrawiam

http://www.bmwblog.com/wp-content/uploads/thumb-bmw_jag.jpg
Opublikowano
Witam!

Będę przyszłym posiadaczem e39 , mam mały dylemat mianowicie rozchodzi się o pojemność silnika w benzynie. Mam na oku 523 lecz słyszałem ze silnik na taką budę może być za słaby z kolei nie chcę żeby w baku robił mi się wir :P Możecie mi doradzić jaki ? Będę wdzięczny za podpowiedź . Pozdrawiam

Uważam, że jeśli już to 528, albo jeśli zależy ci na oszczędności to 520. Wystarczy spojrzeć do instrukcji i widać, że spalanie prawie wcale się nie różni , a wręcz nieraz bywa większe w 523! W ogóle różnica w spalaniu nawet pomiędzy 520 a 528 jest na tyle mała, że warto wziąć 528. Osobiście jeżdzę 520 bo używam auta głównie na odcinkach do 5 km.

Opublikowano
[...]Osobiście jeżdzę 520 bo używam auta głównie na odcinkach do 5 km.

Ja też... Mieszkam w Lublinie (ok. 400 tys. mieszkańców), w korkach z reguły nie stoję, bo do pracy mam tylko 3 skrzyżowania, w tym 2 ze światłami. Po za regułą to są wyjazdy po pracy na zakupy itp., kiedy jest więcej oczekiwania na światłach, ale bez tragicznych korków, przy tym odcinki rzadko są dłuższe niż 7-8 km.

W chwili obecnej i w takich warunkach (trochę jesień, trochę zima) na BC wyświetlane są: zużycie paliwa 11,8 l/100 km, średnia prędkość około 20-22 km/h. BC kłamie - zaniża w stosunku do tego co wychodzi "z kija" o ok. 6-7%, czyli przeszło 12,5 l/100 km... Czy to mało na silnik 2.0? Dodając, że nie szaleję non-stop, a jeżdżę delikatnie, czasami tylko jakiś diabeł mnie opęta, żeby dać po garach... Oceń sam...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano (edytowane)
Najważniejszy jest stan techniczny. Po pierwsze zajechane 528i bedzie miało mniej mocy niz zdrowe 523i. Po drugie nie patrzcie na 520i jako 2.0, ale patrzcie 520i jako silnik 6 cylindrowy, a 6 cylindrow zawsze spali wiecej, mimo stosunkowo nieduzej pojemnosci. Edytowane przez renoraines
Opublikowano
[...]nie patrzcie na 520i jako 2.0, ale patrzcie 520i jako silnik 6 cylindrowy, a 6 cylindrow zawsze spali wiecej, mimo stosunkowo nieduzej pomyslnosci.

Właśnie!! I nie ma co kierować się rzekomą oszczędnością 520i w stosunku do innych modeli o większych silnikach, bo to fikcja...

Jedyne

Opublikowano
Ale jak sie patrzy na ceny to 528 jest sporo drozsza od 520 lub 523 z tego samego roku zakladajac podobny stan .Ale ma tez lepsze wyposazenie.
Opublikowano
hej jezdzilem wieloma bmkami wlasciwie,tylko poza jednym wyjatkiem i musze powiedziec ze niemialem nigdy nic oszczedniejszego niz 523 ale opisany tu przez kogos z lublina przypadek spalania ponad 12 przez 520 to za duzo jezdze teraz 530i w automacie i ostatnie 3 pomiary wlasnie z jak to nazwal z kija to14,2 14,8 13,9 po miescie zuzycie malalo gdy dawalem wiecej gazu zeby szybciej automat wrzucil wyzsze biegi,zreszta 520to jest malo ekonomiczny motor i mysle ze za maly na 5tke,podzielam zdanie ze najlepiej kupic wiekszy silnik,niezuzywa znaczaco wiecej,a mniej sie zuzywa i fajniej miec jakis zapas pod noga,
Opublikowano
[...]przypadek spalania ponad 12 przez 520 to za duzo [...]

To nie jest za dużo, a po prostu dużo i nie da się, aby spadło... W lecie spada do ok. 10,5 ("z kija" około 11,2). Dodam, że testowałem kiedyś w trasie i da się zejść na BC do 6,3 l/100 km, czyli ok. 6,7 l/100 "z kija" (równa i bardzo spokojna, żeby nie powiedzieć "lizanie pedału gazu", prędkość ok. 90 km/h). Przy normalnym wakacyjnym wyjeździe bez szaleństwa, ale też bez szczególnego oszczędzania miałem na BC 7,2 km/h (ok. 7,7 l/100 km "z kija").

520i jest po prostu bardzo wrażliwy na wszystko, co wpływa na zwiększenie zużycie paliwa (krótkie trasy od "zimnego startu", temp. otoczenia, korki, temperament kierowcy itd itp)

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!

Ja mam 523 z 97r zagazowane stagiem. 2/3 przebiegu jezdze w malej trasie ok25km, reszta po miescie, styl jazdy raczej spokojny, tylko czasem dynamiczna jazda na krotkich odcinkach. Pali 10,5L LPG na 100km. Czasem wychodzi o ok litr wiecej przy bardziej dynamicznej jezdzie. Litrarzuje prawie zawsze przy ok 370km. Wydaje mi sie ze spalanie jest idealne, na dodatek jestem pewien ze w dalekiej trasie spalanie zeszloby do 8l itrow LPG/pomoc tempomatu/. Niestety mam za krotko to auto zeby sie o tym przekonac