Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Czy ktos z was ma jakies informacje na temat podlaczenia halogenow w e36 (fabryczna wersja bez ). Czy jest gdzies jakies fabrycznw wyprowadzenie? Jak nie to jak radzicie je podlaczyc? PZDR
Opublikowano

Byłem u elektryka, trzeba pociągnąć własną ilstalację, bo orginalnej brak.

Samemu grzebać to odradzam :nienie: , bo przebić się przez przegrodę czołową to jest spory problem...

Opublikowano
Byłem u elektryka, trzeba pociągnąć własną ilstalację, bo orginalnej brak.

Samemu grzebać to odradzam :nienie: , bo przebić się przez przegrodę czołową to jest spory problem...

Eeeee tam :mrgreen: mechanik kity Ci wciska odnośnie przebijania się przez przegrodę :wink: wg mnie chce zedrzeć kase :?

Ale do rzeczy......faktycznie instalacji nie ma ( może w niektórych wersjach e36 jest ale tego nie wiem....) też sobie dorabiałem instalację i przygotowanie i zamontowanie wszystkiego zajęło mi ok. 3 - 4 godzin.

Przejscie przez przegrode jest banalne :wink: zdejmujesz osłonę pod kierownicą i w górnej częsci przegrody na wysokości skrzynki z bezpiecznikami jest właśnie do niej przelotka i tam sobie wciskasz 1 przewód do sterowania przekaźnikiem halogenów, oczywiście wcześniej musisz sobie rozebrać też skrzynkę z bezpiecznikami żeby móc sobie ten kabelek przeciągnąć......ja dołożyłem sobie na zewnątrz przekaźnik który steruje załączeniem halogenów ponieważ wewnątrz skrzynki bezpiecznikowej w miejscu przeznaczonym na ten przekaźnik nie ma dla niego styków a niestety nie mam blisko jakiegoś szrotu, gdzie można by to wygrzebać z jakiegoś rozbitka :wink:

Sterowanie tego przekaźnika zrobiłem sobie za pomocą malutkiego wyłącznika zamontowanego w miejscu gdzie oryginalnie jest on zamontowany ( niestety cena oryginału odstrasza - ok. 180 PLN ) a zasilanie do niego pobrałem z wyłącznika głównego świateł włączonego na pozycji swiateł "krótkich" więc załączenie halogenów jest możliwe tylko w takiej pozycji a nie np. bez swiateł głównych albo na " postojówkach " :wink: z tego wyłacznika na konsoli jest również zasilana kontrolka na tablicy wskaźników.

Zasilanie halogenów jest doprowadzone poprzez przekaźnik i dwa bezpieczniki 5A ( dla każdej lampy osobny ) z głównego punktu zasilającego przy skrzynce bezpieczników za pomocą złączki oczkowej :wink:

Opublikowano
Mac a ile ten elektryk krzyknal ci za podciagniecie instalacji i podlaczenie halogenow ?

Co do ceny to nie rozmawiałem z nimi, ale myślę że nie drogo.....

Opublikowano

Ja tez zamierzam zalozyc halogeny, licze jednak na to ze bedą dociągniete kabelki, reszta to mniejszy klopot. U znajomego tez nie bylo halogenów a instalacja przewodów byla dociagnieta. Przelacznik juz mam, jeszcze musze sie upewnic czy te kable wogole sa. Tylko niech ten deszcz przestanie padac.

Pozdrawiam

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano
włącznik do halogenów macie na allegro! przed chwila ktoś go wystawił za 20zł chyba warto? a koles ostatnio zakładał halogeny do compakta i kupił gotowe wiązki z wtyczkami w ASO podobno za smieszne pieniadze...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W BMW E36 początkowo była gotowa instalacja elektryczna do podłączenia holagenów, dopiero później w ramach szukania oszczędności przestali kłaść kable. Jeśli się nie mylę, to były one kładzione do roku 93 lub 94.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
W BMW E36 początkowo była gotowa instalacja elektryczna do podłączenia holagenów, dopiero później w ramach szukania oszczędności przestali kłaść kable. Jeśli się nie mylę, to były one kładzione do roku 93 lub 94.

Moje E36 z 1992 roku instalacji nie mialo. W ASO kosztuje ona ~200zl.

były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano
Mac a ile ten elektryk krzyknal ci za podciagniecie instalacji i podlaczenie halogenow ?
Ja kiedys placilem 100 :duh: ale wiem ze sa tansze