Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

panowie,może ktoś z Was miał taką przypadłośc a mianowicie zaraz po odpaleniu auta(tylko jak jest poniżej 0 stopni celcjusza i tylko pierwsze odpalenie po nocnym staniu pod chmurką z rana )czuc zapach spalin wewnątrz auta ,taki typowy jak byśmy stali przy róże wydechowej starego ropniaka i utrzymuje się ok.3 sekundy.Auto jest z DPF :)

hej

Opublikowano
Zapewne zapach pochodzi od włączającego się Webasta. Normalny objaw, nie ma powodów do niepokoju, po prostu rano zimny silnik się dogrzewa. Poczytaj tematy związane z webasto, są dokładnie opisane typowe objawy. Pozdr!
Opublikowano

petersen

Dokładnie mam tak samo (ten chwilowy smrodek ropy) przy pierwszym odpaleniu po nocy a jeszcze stoji w garażu wiec wentylacji żadnej.A na przykład samochód stoji pózniej cały dzień pod firmą i po uruchomieniu nic zupełnie nic.Jak jest ciepliej nic takiego nie miało miejsca.Ale ja zadnego webasto nie mam chyba że jest takie tylko dla silnika.

hej

Opublikowano
petersen

Dokładnie mam tak samo (ten chwilowy smrodek ropy) przy pierwszym odpaleniu po nocy a jeszcze stoji w garażu wiec wentylacji żadnej.A na przykład samochód stoji pózniej cały dzień pod firmą i po uruchomieniu nic zupełnie nic.Jak jest ciepliej nic takiego nie miało miejsca.Ale ja zadnego webasto nie mam chyba że jest takie tylko dla silnika.

hej

webasto mają chyba wszyskie nowe diesle BMW, tak jak napisał Simson,tylko one służą do szybszego nagrzewania silnika a nie do dogrzewania wnętrza.W każdym razie mój przypadek nie jest odosobniony :) jak widzę. Naczytałem się na naszym forum o pękających kolektorach wydechowych i sobie pomyślałem że może to właśnie ..............ale teraz jestem spokojnieszy

pozdrawiam

Opublikowano
u mnie (e39) mam troszke inaczej - jak odpale jest okk ale jak zatrzymam sie po jakiejs malej trasie ( ok 1 km) webasto dalej pracuje no i wtedy czuje smrodzik z webasta - zastanawiam sie nad wydechem webasta czy nie przerdzewialo albo cos innego

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano

u mnie kiedy bylo czuc spaliny po odpaleniu to nie bylo webasto, tylko oznaki rozszczelniajacego sie kolektora wydechowego....

Zapach tez pojawial sie tylko rano.... w trakcie dnia brak objawow...

Z czasem poranny zapach auta stal sie nie do zaakceptowania i skonczylo sie wymiana kolektora wydechowego....

Jesli chcesz wykluczyc usterke kolektora, to na podnosnik odkrecic oslone silnika i jak nie bedzie widac okopconych elementow to ok. u mnie po odkreceniu oslony od razu bylo widac okopcone elementy silnika....

Opublikowano
u mnie kiedy bylo czuc spaliny po odpaleniu to nie bylo webasto, tylko oznaki rozszczelniajacego sie kolektora wydechowego....

Zapach tez pojawial sie tylko rano.... w trakcie dnia brak objawow...

Z czasem poranny zapach auta stal sie nie do zaakceptowania i skonczylo sie wymiana kolektora wydechowego....

Jesli chcesz wykluczyc usterke kolektora, to na podnosnik odkrecic oslone silnika i jak nie bedzie widac okopconych elementow to ok. u mnie po odkreceniu oslony od razu bylo widac okopcone elementy silnika....

a nie miałeś żadnych innych objawów oprócz okopconego silnika?