Skocz do zawartości

Korozja dolnego rantu drzwi - co z tym fantem zrobić ? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Chciałem się poradzić Was odnośnie tego co najlepiej zrobić z korozją spodu drzwi od strony wewnętrznej drzwi tuż przy tej dolnej listewce.Widziałem kilka bejek i śmiem twierdzić że to dość popularna przypadłość w tych autach.Zalepić to masą uszczelniającą ?

Edytowane przez Pawel735
Opublikowano

Witam.

Też mam ten sam problem. Zaczyna sie od tych listew dolnych na drzwiachi potem bierze drzwi.

Gdzie mozna kupic takie listwy i ile około kosztują??

pozdrawiam

Lukasz

Opublikowano
Gdzie mozna kupic takie listwy i ile około kosztują??

1,5 roku temu wymienialem taka listwe w E34 - 90 PLN aczkolwiek cena mogla uledz zmianie do dnia dzisiejszego.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano

Witam

Najlepszy sposób to listwy w dobrym stanie.

Zależy od tego kiedy rdza się pojawiła. Wymieniałem uszczelki z przodu właśnie dlatego, że zauważyłem rdzawe plamy. Chyba w miarę wcześnie zareagowałem bo z doczyszczeniem nie było kłopotu, pociągnąłem jeszcze odrdzewiaczem, pomalowałem i jest git (fuks, że akurat malowane "schowało" się pod nową listwą)

Koszt listwy na dolną krawędź drzwi do e34 to 63 PLN w ASO (czerwiec 2004)

Opublikowano
tez mam ten problem :( a na dodatek nie mam tej listwy od drzwi kierowcy :mad2: ,po prostu juz jej nie bylo jak kupilem ,te drzwi juz sa ok ale mysle czy nie posciagac tych listew i nie pozabezpieczac wszystkich drzwi ale one tak sie trzymaja ze moze byc problem ze zdjeciem ,jak zdejme to moga sie pozniej nie chciec juz tak trzymac i pospadaja a widac przy tych listwach takie rdzawe naloty :cry2: no ale coz latka robia swoje,(moja ma juz 14 wiosen) i trzeba poprostu temu zapobiegac
BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano
Te listwy na spodzie drzwi to przyjaciel korozji.Zatrzymuje sie tam woda, w prawdzie niewielkie ilości ale ten proces wielokrotnie się powtarza np po myciu po deszczu i to wystarczy.
Opublikowano
No to się dołączę mam to samo :( W tym roku mam zamiar zrobić z tym porządek czyli oddaje auto do lakiernika i założę nowe te listwy. Ja zauważyłem jeszcze jedno że z czasem te listwy się brzydko wyginają.
http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
tez mam to samo za jakies 2 tyg jak sie zrobi cieplo bede to robil a pozniej polerka calego auta bedzie wygladac jeszcze ladniej

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano
mam podobny problem ale powiem ze usunąłem rynienkę w dolnej częsci drzwi która trzyma uszczelke drzwi to jest główna przyczyna rdzy pozdro
Opublikowano
Ja nosze sie z zamiarem zdjecia wszystkich listew, jednej i tak mi juz brakuje, a drugą sam zdjelem bo do polowy sie odkleila i za chiny nie wiem czym to przykleic :( Polecano mi jakis klej sylikonowy ale nigdzie nie moge tego dostac, a rdza niemilosiernie sie pojawia w tych czesciach drzwi ;( Jakie pomysly ?
Opublikowano
Śmiać mi się chce jak to czytam. Naprawa wszystkich drzwi zajęła mi nie całą godz zdjąłem listwy na chama oczyściłem drzwi i listewki w środku(żadna się nie uszkodziła) kupiłem BITEX w sprayu 20zł popsikałem od wewnętrznej strony i założyłem z powrotem listewki. Moje drzwi były lekko zardzewiałe pewnie gorzej jest jak są zgnite. Dobrze jest też przy okazji zdjąc tapicerke i potraktować je od wewnątrz i co najważniejsze sprawdzić czy otwory spustowe są drożne. z zewnątrz nie ma śladu mojej naprawy, a po otwarciu drzwi na dole lekko widać czarną farbę, ale ja nie żałowałem BITEXU można to zrobić tak, żeby nie było ani śladu.
Opublikowano
Śmiać mi się chce jak to czytam. Naprawa wszystkich drzwi zajęła mi nie całą godz zdjąłem listwy na chama oczyściłem drzwi i listewki w środku(żadna się nie uszkodziła) kupiłem BITEX w sprayu 20zł popsikałem od wewnętrznej strony i założyłem z powrotem listewki. Moje drzwi były lekko zardzewiałe pewnie gorzej jest jak są zgnite. Dobrze jest też przy okazji zdjąc tapicerke i potraktować je od wewnątrz i co najważniejsze sprawdzić czy otwory spustowe są drożne. z zewnątrz nie ma śladu mojej naprawy, a po otwarciu drzwi na dole lekko widać czarną farbę, ale ja nie żałowałem BITEXU można to zrobić tak, żeby nie było ani śladu.

Oswiec mnie i powiedz czym przykleiles listwy zeby sie dobrze trzymaly i zebym ja nie musial ich trzymac 2 godz zanim klej nabierze wlasciwosci.

Opublikowano
Hm, dziwi mnie to troche, bo za pomoca sprau nie za bardzo mozna naniesc gruba warstwe w takim tempie aby pierwsza naniesiona warstwa nie zdazyla juz konsystowac... Ale, moze sprobuje tylko ze nie za pomoca spray'a a normalnie tradycyjnym sposobem, byc moze bedzie sie trzymalo :)