Skocz do zawartości

330CD Czy wejda opony 205/50/17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wiem, że przewinęło się przez foroum wiele postów na temat zimowych opon i ten wymiar też się w nich pojawiał. Aczkowlwiek było to w kontekście modeli, do których producent zalecał ten rozmiar.

Ja u siebie na drzwiach jako jedną zalecaną 17' mam 205/45/17.

Pytanie czy jak założę 205/50/17 to nie będzie mi przycierać (nie mam za bardzo gdzie sprawdzić taką konfigurację, bo opony będę zamawiał przez www).

Do tej pory jeździłem na 220/40/18. Wg. przelicznika z poniższej strony, nowy rozmiar zwiększyłby średnić koła o 3.6 mm. To chyba nie wiele ?

http://www.ostragorka.eu.org/~swietokrzyska/opony.html

Opublikowano
Ja mam zimówki 205/50/17. Wchodzą bez problemu. Ciekawe co piszesz, że masz w tabelce 205/45/17.... bedzie Ci trochę licznik przekłamywał.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam zimówki 205/50/17. Wchodzą bez problemu. Ciekawe co piszesz, że masz w tabelce 205/45/17.... bedzie Ci trochę licznik przekłamywał.

co masz na mysli poszac ze bedzie go przekłamywał licznik ?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

przy 205/45/17 jest inny obwod koła w stosunku do 205/50/17... ;) zatem inne beda wskazania :)

a jezeli chodzi o 205/50/17 to wchodza spokojnie bo probowalem w swojej coupe ;) ale niestety mam 255/35/18 -tył :(

Opublikowano

Do mojej 330d wchodza 17/50/205 -felga 8j17

O tym GPS to dziwna rzecz, bo ja używam Automapy z Navroadem i we wszystkich samochodach w jakich używałem GPS zawsze pokazuje mniej o 7-10km/h niż mam na liczniku.

Z racji że dużo podrozuje to często pożyczam samochody z wypoyczalni i nie sądze że w każdym z nich były zle dobrane opony, lub po prostu zle liczniki pokazywaly.

Używałem VwJetta,Golf,Skoda Octawia,Toyota Yaris,itd i w każdym prędkość była niższa na GPS niz na liczniku

Opublikowano
w każdym prędkość była niższa na GPS niz na liczniku

To normalne każdy producent ustawia tak liczniki.

Dokładnie. W samochodach zawsze są drobne przekłamania.