Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
mam taki problem ze moje e46 2000d po wymianie termostatu nadal nie łapie temperatury, układ jest odpowietrzony termostat nowy zaluzja działa pompa też jest sprawna.Może ktoś miał podobny problem, jaka może być przyczyna ze silnik nadal nie łapie temperatury? Edytowane przez Grzesiek_ostry
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdź działanie ogrzewacza elektrycznego pisałem o tym kiedyś w moim wątku (link poniżej).

U mnie niby dogrzewasz działa ale mam obawy co do termostatu.

A sprawdziłeś nowym termostat przed założeniem?

Popraw tytuł wątku!

Opublikowano
Ja kolego to miałem i termostat mimo,że był nowy się nie zamykał i Bumka chodziła cały czas na dużym obiegu :mrgreen: pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja termostat EGR wymieniałemi w tym: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=50504&start=300 watku opisałem jak to zoribć, również w tamty wątku jest jak dostać się do termostatu od duży/mały obieg ale nie udało mi się go odkręcić i sprawdzić.

Zrobie to pewnie na dniach przy okazji jak będę robił przegląd.

Opublikowano
czy ktoś może mi przesłać zdjęcie silnika tam gdzie znajduje sie termostat egr bo u mnie do tego termostatu nie sa podłaczone przewody wodne moze to jest przyczyna niedogrzewania silnika
Opublikowano
panowie pomożcie bo już ręce opadają jest taka sytulacia mianowicie silnik mi sie niedogrzewa wogole jest tragedia od początku chłodniczka egru jest strasznie goracą i jakgdyby dochodziło z niej jakieś cykanie czy to może być termostat egru jak to najprosciej sprawdzic ktory teromstat jest wadliwy bo wykreciłem ten egru jak w niego dmucham to wszystko jest ok nie puszcza ale cos w nim lata czy to on nie puszcza płyny chlodniczego przez chłodniczke ??? ale czy wtedy silnik był by nie dogrzany ??? czy by sie grzał pomocy proszę
moc jest z nami
Opublikowano

Ile kosztuje ten termostat egr bo często sie on pojawia?

Druga sprawa: jak sprawdzić ten podgrzewacz elektryczny o którym pisal kolega wyżej?

Opublikowano
panowie pomożcie bo już ręce opadają jest taka sytulacia mianowicie silnik mi sie niedogrzewa wogole jest tragedia od początku chłodniczka egru jest strasznie goracą i jakgdyby dochodziło z niej jakieś cykanie czy to może być termostat egru jak to najprosciej sprawdzic ktory teromstat jest wadliwy bo wykreciłem ten egru jak w niego dmucham to wszystko jest ok nie puszcza ale cos w nim lata czy to on nie puszcza płyny chlodniczego przez chłodniczke ??? ale czy wtedy silnik był by nie dogrzany ??? czy by sie grzał pomocy proszę
Witam,podobnie jak większość walczyłem z niedogrzaniem silnika w mojej buni.Najpierw zdiagnozowałem że nie zamyka się żaluzja chłodnicy gdyz nie był załozony przewód podciśnienia.Następnie wymieniłem termostat na Febi i zabrałem sie za odpowietrzanie układu i nadal lipa.Samochód na wlączonym ogrzewaniu nabierał temperatury bardzo wolno i zauważyłem że dolna rura jak powinna byc normalnie zimna też nabierała temeperatury od samego poczatku,czyli wrażenie że termostat niby nowy a nie trzyma i jest cały czas duży obieg.Po tej diagnozie udałem sie do sklepu po nowy termostat bo pomyslalem że założe nówkę a tamten oddam na gwarancji skoro nie trzyma.Załozyłem drugi nowy i :shock: bez poprawy nadal to samo a wczesniej przed montażem sprawdziłem go metoda starą czyli gotowanie w garze i sprzawdzenie czy działa i działał (czyli nie powinien byc odrazu duzy obieg a był).Wtedy moje przypuszczenia padły na poruszany w watku termostat EGR i postanowiłem to dzis sprawdzic w nastepujący sposób.Zacisnąłem wąż dochodzacy do termostatu EGR aby nie było przez niego obiegu i uruchomiłem silnik.Sprawa się wyjaśniła w parę minut,wskazówka staneła w pionie i silnik dogrzał sie momentalnie.Winny niedogrzania w moim przypadku jest właśnie termostat EGR przez który to zmykał plyn odrazu do dużego obiegu i silnik wolno sie nagrzewał.