Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zauważyłem po pierwszym przymrozku zaciek,sladowy co prawda,ale jednak-tak jakby kropla spływała od samej góry przedniej szyby,i gdzieś w połowie sie zatrzymywała (wysycha i zostawia smugę)-byłem pewien,że to pozostałość po niedokładnie umytej szybie od srodka,ale na drugi dzień mimo przetracia tej smugi w tym samym miejscu pojawiła sie kolejna (po moncnym deszczu).Uszczelka gdzies puszcza i czy moze to być spowodowane na przykład naprawą szyby w przeszłości?czy może sa to normalne rzeczy?

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Woda płynie po szybie od wewnątrz :shock:

Nawet jeżeli to "tylko" skroplona para wodna, to ile musiało by być wilgoci w aucie, żeby zaczęła spływać kroplami po szybach?

Teoretycznie zapewne jest to możliwe - szron z wilgoci może osadzić się także od wewnątrz (ale raczej nie przy -2 st.C) i poddany działaniu porannego słoneczka może się gwałtownie roztopić (tak jak dzieje się to często na zewnętrznej części szyb) i spłynąć kroplami.

Jak dla mnie na takie zjawiska "naturalne" jest jeszcze zbyt ciepło, a więc obstawiałbym uszczelkę, względnie pęknięcie szyby pod uszczelką.

Opublikowano
To jest dosłownie jedna kropla-smuga w tym samym miejscu i w tym samym sie kończy:-)..

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
Jeśli mowa o przedniej szybie, to ona jest wklejona, więc jeśli faktycznie jest przeciek z zewnątrz to jest problem. Chyba że chodzi o szybę w drzwiach, to może być uszczelka.
Opublikowano
Problem,czyli? Przepuszcza gdzies klej? Szyba jest opasana uszczelką ale jak rozumiem można ją wykluczyc jako źródło ewentualnej nieszczelności?

MIKE

Opublikowano
Dokładnie, ta uszczelka to tylko taka maskownica, dla estetyki.

jestes pewien? u mnie byl troche inny problem - puszczala uszczelka w rogu nad kierownica, po myciu samochodu mialem mokra podsufitke, napaćkałem takiej specjalnej masy uszczelniajacej i jest ok.

wiec ja bym uszczelki nie wykluczal...

chociaz z drugiej strony jedna kropla to chyba nie problem :)

Opublikowano
żaden problem,ale wkurza bo świadczy o tym,ze gdzieś jednak przecieka ;-)

MIKE

• Członkowie klubu
Opublikowano
chociaz z drugiej strony jedna kropla to chyba nie problem :)

teraz nie... ale za jakiś czas, np. przyjdzie wymienić szybę i może się okazać, że cały rant jest przerdzewiały, bo podciekało...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
czy może być to spowodowane niestarannością przy produkcji?

MIKE

Opublikowano

heh :)Moja rada jest taka.jak najszybciej znajdz zrodlo problemu bo potem moze byc zle.

A i pytanie wczesniej tego nie zaobserwowales?Czy dopiero teraz jak przyszla zima ?

Opublikowano
Codziennie sprawdzam,nie ma powtórki narazie.Wczesniej nie zauważyłem,ale tez niedawno umyta była szyba od środka-wczesniej była zasyfiona i nie zwróciłem uwagi na to.

MIKE

• 2 tygodnie później...