Skocz do zawartości

Zmiana z polsentyka na full - rady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przepraszam na wstepie ze pisze na temat, ktory juz byl wielokrotnie ale szukajka mnie zawodzi chyba przez to ze nie mam polskich liter. W kazdym razi mam takie pytanie. Silnik 1.8 M43 przejechane 105 tys (naprawde) obecnie zalany Castrolem Magnatec 10 W 40. Jak zmienialem to tyle wiedzialem ze wczesniej byl polsentetyk ale nie wiedzialem jaki. Nie mam zadnych wyciekow i wszystko suche na zewnatrz. Czy teraz moge zmienic na pelny syntetyk bez zadnego ryzyka? Chcialbym sie upewnic ze nie narobie sobie klopotow, bo legeng o zmianach rodzaju oleju juz slyszalem mnostwo. Z gory dziekuje za wskzowki.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Wlasnie zobaczylem co napisalem :shock:

Wszystkich przepraszam za te dziwne pol.... chodzilo oczywiscie o polsyntetyk! O jeny jak ten temat wyglada :shock:

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Witam

Przepraszam na wstepie ze pisze na temat, ktory juz byl wielokrotnie ale szukajka mnie zawodzi

Wpisz "olej" w wyszukiwarce i poczytaj wszytskie posty na temat oleju. Czasami ktoś wypowiadał się na temat o którym piszesz we wątku pt:"Zmiana z minerała na syntetyk". Powinienieś sam dojśc do wniosku czy ta zmiana jest potrzebna/konieczna.

Ogólnie to ja jestem na :NIE

pozdrowienia

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

Przy tym przebiegu auto powinno jeździć na syntetyku ale skąd wiesz że to jest realne 105 tyś?? Z którego roku autko? Jeśli faktycznie tyle jest nic się nie powinno stać po wlaniu syntetyka-ale ja bym nie kombinował i dalej zalewał dobrym półsyntetykiem-jakieś ryzyko zawsze jest przy takiej zmianie.

A co tematu-całkiem bajka on wygląda :)

Opublikowano
Przy tym przebiegu auto powinno jez´dzic´ na syntetyku ale ska˛d wiesz z˙e to jest realne 105 tys´?? Z którego roku autko? Jes´li faktycznie tyle jest nic sie˛ nie powinno stac´ po wlaniu syntetyka-ale ja bym nie kombinowa? i dalej zalewa? dobrym pó?syntetykiem-jakies´ ryzyko zawsze jest przy takiej zmianie.

A co tematu-ca?kiem bajka on wygla˛da :)

Dzieki za wszelkie porady, zostane przy tym Magnatecu i i nie bede szukal dziury w calym. Co do przebiegu to jest autentyczny. Auto z 98 roku i cale swoje zycie jezdzi po wyspie, ktora ma okolo 35km wzdluz i w najszerszym miejscu 20km. :wink: Zdarzaja sie takie rodzynki. Ostatnio jechalem 735i z 97 roku i przebiegiem 88tys :roll:

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Przy tym przebiegu auto powinno jez´dzic´ na syntetyku ale ska˛d wiesz z˙e to jest realne 105 tys´?? Z którego roku autko? Jes´li faktycznie tyle jest nic sie˛ nie powinno stac´ po wlaniu syntetyka-ale ja bym nie kombinowa? i dalej zalewa? dobrym pó?syntetykiem-jakies´ ryzyko zawsze jest przy takiej zmianie.

A co tematu-ca?kiem bajka on wygla˛da :)

Dzieki za wszelkie porady, zostane przy tym Magnatecu i i nie bede szukal dziury w calym. Co do przebiegu to jest autentyczny. Auto z 98 roku i cale swoje zycie jezdzi po wyspie, ktora ma okolo 35km wzdluz i w najszerszym miejscu 20km. :wink: Zdarzaja sie takie rodzynki. Ostatnio jechalem 735i z 97 roku i przebiegiem 88tys :roll:

Hahahahaha ciekawa wysepka :P :P :P

Opublikowano
Witam

Przepraszam na wstepie ze pisze na temat, ktory juz byl wielokrotnie ale szukajka mnie zawodzi chyba przez to ze nie mam polskich liter. W kazdym razi mam takie pytanie. Silnik 1.8 M43 przejechane 105 tys (naprawde) obecnie zalany Castrolem Magnatec 10 W 40. Jak zmienialem to tyle wiedzialem ze wczesniej byl polsentetyk ale nie wiedzialem jaki. Nie mam zadnych wyciekow i wszystko suche na zewnatrz. Czy teraz moge zmienic na pelny syntetyk bez zadnego ryzyka? Chcialbym sie upewnic ze nie narobie sobie klopotow, bo legeng o zmianach rodzaju oleju juz slyszalem mnostwo. Z gory dziekuje za wskzowki.

Ja zmieniałem w swojej byłej E36 328i z półsyntetyka na full przy przebiegu 200 tys, przedtem jednak płukanie preparatem liqui molly. Nie było żadnych problemów.