Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam takie pytanko, szukałem na forum ale nie mogę znaleźć mianowicie potrzeba mi wymienić owy czujnik ale nie wiem gdzie jest i jak sie do tego zabrać? będę bardzo wdzięczny za wskazówki dotyczące jego wymiany.
Opublikowano (edytowane)

ten schemat przedstawia blok silnika i czujnik położenia wału właśnie znajduję się w bloku dokładnie w tym miejscu do którego kieruje linia od czujnika nr 8 zresztą podobnie aczkolwiek nie tak samo ma to zastosowanie w innych silnikach i innych markach

http://bmwfans.info/original/E39/Lim/528i-M52/ECE/L/M/1999/06/mg-11/ill-11_2170/ natomiast ten schemat przedstawia głowice i wałki i adekwatne do tego czujniki położenia wałków

pozdrawiam

Edytowane przez sebek2407
Opublikowano
dzięki za schematy bardzo przydatne ale nadal nie wiem jak sie do tego zabrać? Da rade od góry czy trzeba się wczołgać pod autko? Jakie jest dojście bo ja go nie widzę jak klapę podniosę....
Opublikowano
Wyszedł błąd na kompie po resecie jakiś czas było si ale od pewnego czasu zaczęło się sypać, a mianowicie: czasami kręci ale nie odpala, trzeba przekręcić stacyjkę na zero i ponownie zakręcić i jest ok. Niekiedy zawiesza się np. przy 2tys. obr. tak jakby nie dostawał paliwa ale ergonomizer idzie na maxa i np. po wrzucie na neutral i przegazowaniu i ponownie na bieg odzyskuje wtedy moc ale nie zawsze.... bardziej pomaga przekręcenie na zero stacyjkę i ponowny rozruch nawet podczas jazdy, nie trzeba stawać. Znajomek mechanik mówi ze to coś z odczytem na walku nie podaje sygnału na wtryski czy coś takiego, ja tam sie nie znam ale on mówił ze może to być główny powód.
Opublikowano
Dasz rade wymienic go od góry, będzie po lewej stronie z przodu silnika, dzisiaj wymieniałem czujnik wałka rozrządu, który znajduje się po prawej stronie, trzeba trochę porozkręcac, ale ostatecznie to nic trudnego - powodzenia