Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej !

Jako dosc nowy uzytkownik E39 520i mam zapytanie :) Jakiego oleju uzywacie/jaki jest zalecany do tego silnika i, czego kurcze nie moge sie doszukac w ksiazce, jak czesto nalezy go wymieniac ?

Pozdrawiam,

Marcin.

Opublikowano

Zalecany jest syntetyczny, BMW poleca Castrol...

A przyczyna dlaczego nie możesz się doszukać co ile wymieniać jest prosta: jak przekręcisz kluczyk to pojawiają Ci się pod zegarami diody. Jak po wymianie skasujesz inspekcję olejową, to pojawia Ci się 5 zielonych, po czym w miarę połykanych kilometrów cegiełki kolejno gasną... auto samo odlicza kiedy czas na wymianę i jak masz czerwoną cegiełkę to znaczy, że czas minął. A to ile zrobisz km pomiędzy wymianami to zależy od wielu czynników: temp, ilości spalonego paliwa od wymiany itd.

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Dzieki za szybka odpowiedz, nie mam rachunku po ostatnim wlascicielu wiec nie wiem co lal do srodka :( Czekam wiec na czerwona lampke, a potem coz... do serwisu na wymiane :)

Pozdrawiam,

M.

Opublikowano
Nie wiesz tylko, czy poprzednik skasował inspekcję razem z wymianą, czy później... To działa prawidłowo tylko wtedy jak kasujesz w miarę razem z wymianą

Jedyne

Opublikowano
najlepiej po kupnie wymienić na nowy olej i skasoawc inspekcje, wtedy masz pewność że wszystko będzie prawidłowo jak zaleca producent :cool2:
Opublikowano
No to musisz dobrze :twisted2: jeździć... Ja zrobiłem 18 tys. km i mam 2 cegiełki... Olej i filtry już mam i czekają na żółtą cegiełkę...

Jedyne

Opublikowano
najlepiej po kupnie wymienić na nowy olej i skasoawc inspekcje, wtedy masz pewność że wszystko będzie prawidłowo jak zaleca producent :cool2:

Dokładnie. A dodatkowo powymieniac tez pozostale ciecze (płyn hamulcowy, skrzynia, dyfer, ukł. wspomagania kierownicy, płyn chłodniczy) i filtry (powietrza, kabinowe, paliwa) jesli nie dysponuje sie dokladna historią wymian od poprzedniego własciciela.

Będzie spokój na jakis czas i świadomość, że wszystko co powinno było być zrobione faktycznie zostało zrobione.

Opublikowano
Wymieniasz olej w silniku w serwisie? Rozumiem,ze taki filtr dostepny tylko w aso? Cholipka nie po drodze mi do Gdynii(70km)Fota.

Wymieniam sam. Serwis strasznie zdziera, więc jeżdżę do nich tylko w ostateczności kiedy potrzebuje bardziej specjalistycznej roboty jak np. ustawienie geometrii z zachowaniem wszystkich cudacznych przykazań BMW. :)

Te filtry kupuje przez Internet. W PL tez napewno gdzies w necie mozna znalezc. Mann, Mahle, Knecht, Hengst - kazdy z nich moze byc bo wszystkie te firmy dostarczaja części OEM dla BMW.

Opublikowano

Ostatnio sie zrazilem do MANNa. Fakt ,to moja wina bo przez przypadek zmowilem i wsadzilem bez wegla. Totalna porazka! Szyby po wlaczeniu klimy zaparowuja ale po paru sek odparowuja. Nie wspomne o zapachu z rur poprzedzajacych aut-co chwile musze wlanczac obieg wewnetrzny.

A tak odnosnie producentow ktorzy dostarczaja materialy do aso bmw. Wymienilek kupe czasu temu klocki na TRW i sa b.dobre niczym nie odbiegaja od poprzednich tych z logo BMW. Mam dostep od reki do filtra oleju Bosch,chyba nie bedzie tragedii jak go zastosuje?

Opublikowano
Ostatnio sie zrazilem do MANNa. Fakt ,to moja wina bo przez przypadek zmowilem i wsadzilem bez wegla. Totalna porazka! Szyby po wlaczeniu klimy zaparowuja ale po paru sek odparowuja. Nie wspomne o zapachu z rur poprzedzajacych aut-co chwile musze wlanczac obieg wewnetrzny.

Nie bardzo rozumiem czemu własna pomyłka zraziła Cię do producenta. :)

Co do parowania szyb, to wedlug mnie jest to normalne ze potrzeba paru sekund zeby sprężarka zaczęła osuszać powietrze. Podejrzewam, że z każdym innym filtrem byłoby podobnie.

A tak odnosnie producentow ktorzy dostarczaja materialy do aso bmw. Wymienilek kupe czasu temu klocki na TRW i sa b.dobre niczym nie odbiegaja od poprzednich tych z logo BMW.

Moje zdanie jest takie, że klocki OEM są dobre, ale niemiłosiernie pylą, więc trzeba bardzo często felgi myć. Ja u siebie wymieniłem na Akebono - nie pylą praktycznie wcale, nie piszczą, a hamują porównywalnie dobrze jak OEM.

Mam dostep od reki do filtra oleju Bosch,chyba nie bedzie tragedii jak go zastosuje?

Trudno mi cokolwiek powiedzieć - nie miałem z ich filtrami nigdy do czynienia.