Skocz do zawartości

BEZRADNE PISCZENIE W E46...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem mianowicie chodzi o piszczenie pod maską obecnie jestem w Holandi i generalnie wydałem juz 400 euro zeby pozbyc sie problemu i nic. Wymieniłem pasek klinowy nie wiem jaki pewnie bez firmy rolki napinacz od klimy bo niby to był problem gdyż piszczenie odbiegalo generalnie w tym miejscu wymienilem powyższe i piszczenie zniknelo.Rano odpalam samochod a tu znowu ale troche ciszej gdy silnik sie rozgrzal piszczenie zniklo i tak mam do teraz jak jest zimny to piszczy a jak nabierze temp. cichnie prosze o pomoc bo juz rozkladam rece podobnie jak holenderscy mechanicy :) pozdrawiam ! :wink:
Opublikowano

Zrób taki prosty eksperyment, który prawie nic nie kosztuje. Przy zimnym silniku puść dosłownie 3 - 4 krople płynu hamulcowego na wewnętrzną powierzchnię paska, przy zapalonym silniku. Poprawia on właściwości cierne i działa jak kalafonia na smyczek skrzypiec.

Pozdrawiam, Hary.

Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano
  • Autor
OK jutro z rana tak zrobie i napisze jak wyszło mam nadzieje ze sie uda z góry dzięki !!
Opublikowano
Zrób taki prosty eksperyment, który prawie nic nie kosztuje. Przy zimnym silniku puść dosłownie 3 - 4 krople płynu hamulcowego na wewnętrzną powierzchnię paska, przy zapalonym silniku. Poprawia on właściwości cierne i działa jak kalafonia na smyczek skrzypiec.

Pozdrawiam, Hary.

Radzisz koledze aby lał płyn hamuclowy na pasek - a skąd wiesz iż płyn hamulcowy nie zniszczy paska???

Jest to substancja żrąca. Kiedyś w motocyklu wymieniałem sobie płyn i przy odpowietrzaniu kilka kropel spadło na bak - efekt - białe kropki.

Byłbym ostrożny z laniem płynu hamulcowego na pasek.

Pzdr,

Opublikowano
są specjalne preparaty w sprayu i tym się psika , koszt niewielki
Opublikowano
Może kończy się tłumik drgań skętnych. Na zimno powinien zacząć cicho stukać.
Opublikowano
  • Autor
polalem minimalnie na pasek plynu juz po fakcie :( ale nie pomoglo i bogu dzieki nie zaszkodzilo mocniej. Psiknolem wd40 i na chwile umilkło ale potem znowu piszczy myślicie koledzy że to wina paska ???
Opublikowano

często nowy pasek musi się ułożyć i przez pewien czas piszczy na zimnym

pojezdzij jeszcze trochę powinno ustąpić

Opublikowano
a sprawdzałes napinacz paska głównego, u mnie popiskiwało po wymianie rolki pisk ucichł
Opublikowano
  • Autor
wymienialem napinacz od klimatyzacji nie wiem jaki to napinacz głowny mozecie napisac mi fachowa nazwe to poszukam i kupie moze to bedzie to bo piszczenie dalej slychac dzieki z gory !!! :)
Opublikowano
  • Autor
kurcze tylko tam po angielsku a ja znam Holenderski tylko nazwa głowny napinacz to poprostu glowny napinacz ?? czy jakos inaczej ?? bo sa chyba trzy napinacze w e46 o ile sie nie myle ??:)
Opublikowano

Moim zdaniem winny jest tłumik drgań nr rys

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2093&hg=11&fg=18

Jeśli wyrobi się guma tłumiąca, koło zaczyna luzować lub zacieśniać pasek i wtedy luźny i wilgotny pasek zaczyna popiskiwać. Sprawdź to koło czy nie jest nadmiernie "wyluzowane"

Opublikowano
Moim zdaniem winny jest tłumik drgań nr rys

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2093&hg=11&fg=18

Jeśli wyrobi się guma tłumiąca, koło zaczyna luzować lub zacieśniać pasek i wtedy luźny i wilgotny pasek zaczyna popiskiwać. Sprawdź to koło czy nie jest nadmiernie "wyluzowane"

też się skłaniam ku temu, miałem ten sam problem z piszczeniem, przesmarowałem wszystkie rolki i nic, dopiero wymiana tego koła wyeliminowała piski i stukot.

zdejmij paski klinowe i poruszaj tym kółkiem na boki, jeśli ma luz to znaczy ze jest do wymiany.

Opublikowano
  • Autor
ok zobacze to tylko ta cena mnie przeraza !!! :D tam jest 309 euro a jak to wyglada w naszych sklepach Panowie ???
Opublikowano
Zamiennik chyba ok 500zŁ
Opublikowano

witam

miałem taki sam problem, tez wymieniłem pasek, napinacz i nic :( byłem u paru mechaników i nie potrafili znaleść przyczyny, wymieniłem tez łożysko na klimie i dalej nic. Znajomy mi polecił mechanika, który zajmuje sie głównie BMW, mowiłem ze wymieniałem pasek, napinacz i dalej piszczy, wystarczy ze tylko zajechałem od razu wiedział, napinacz jest zamontowany na sworzniu i jezeli sworzen jest juz zużyty, to jakiekolwiek wymiany nic nie dadzą bo i tak bedzie pisk. Po wymianie sworznia było zupełnie inaczej, zero pisku.

Opublikowano
a co do koła to na alegro jest firmy corteco, czyli takie jak montuja orginalnie w bmw za 450zł sam kupowałem
Opublikowano
  • Autor
Powiem wam ze juz sam nie wiem co mam kupic czy ten tlumik drgan czy sworzen wymienic apropo to ile ten sworzen kosztuje ??? i jaka jest jego fachowa nazwa ?? pozdr. i dzieki wszystkim za pomoc :) !!
Opublikowano
nie wiem jak się ten sworzeń dokładnie nazywa, bo to kupował mechanik, a co do ceny to razem z wymiana zapłaciłem ok 150zł juz nie pamietam dokładnie
Opublikowano
  • Autor
acha no spoko zadzwonie w pare mniejsc i sie dowiem dzieki z gory jak juz zrobie to napisze jak wyszlo dzieki !!!
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Czytam dzisiaj na temat tych piszczących pasków , bo sam mam z tym problem . Powymieniałem napinacze i paski i dalej piszczy pod maską , ale udało mi się zlokalizować że u mnie piszczy ten krótki pasek który napędza sprężarkę od klimy , wiem bo jak polałem go WD40 to ucichł , tego paska nie można podobno naciągnąć bo ma automatyczny napinacz . Zastanawiam się czy nie założyć po prostu trochę krótszego paska , co Wy na to ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Czytam dzisiaj na temat tych piszczących pasków , bo sam mam z tym problem . Powymieniałem napinacze i paski i dalej piszczy pod maską , ale udało mi się zlokalizować że u mnie piszczy ten krótki pasek który napędza sprężarkę od klimy , wiem bo jak polałem go WD40 to ucichł , tego paska nie można podobno naciągnąć bo ma automatyczny napinacz . Zastanawiam się czy nie założyć po prostu trochę krótszego paska , co Wy na to ?

:clap: :clap: :clap:

A gdzie można kupić taki "skracany" pasek ??

Opublikowano
Miałem na myśli podobny pasek ale na przykład krótszy o 1 cm . Jeśli nie można paska naciągnąć a pisałem że mam nowy napinacz i pasek no jak spowodować żeby był mocniej naciągnięty i nie piszczał ? Wydaje mi się że jest to jakiś problem techniczny E46 z tym piszczeniem , być może pasek powinien być krótszy .
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam , u mnie wczoraj problem się wyjaśnił i nie potrzeba krótszego paska . Okazało się że miałem za mało płynu w układzie chłodzenia , mam gdzieś mały wyciek ale tak mały że nie mogę go zlokalizować i to sprężarka od klimatyzacji piszczała , wczoraj zapaliła mi się kontrolka i po dolaniu ok 1-1,5 litra piszczenie ustało . Dobrze że nie pojechałem do mechanika bo już planowałem wymianę napinacza i sprężarki , przypominam że piszczał mi ten krótki pasek , napinacz długiego paska wymieniłem i chyba nie potrzebnie ale naprawdę nie było wiadomo na słuch co powoduje to piszczenie .