Skocz do zawartości

Nierówna praca na wolnych silnik m40 1.8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem gdy odpalam samochod rano to nierowno pracuje na wolnych obrotach na benzynie jak go przelacze na gaz to jest ok i jak jest juz cieply to benzynie chodzi rowno nie mam pojecia co jest grane jesli macie jakies pomysly to prosze o pomoc :modlitwa: :modlitwa:
Opublikowano
U mnie było tak samo a nawet gasł. A wszystko przez to ze miałem trzy niewielkie pekniecia na gumie łaczacej przepływomierz z przepustnica. Po wymianie tej gumy wszystko wrócilo do normy całkiem inna praca silnika. Na forum wyczytałem ze jeszcze siliczek krokowy moze cos do tego miec.
BMW i jest zabawa
Opublikowano
  • Autor
wiesz dzieki za podpowiedz u mnie ta guma tez ma niewielkie pekniecia niesądzilem ze to az taki wplyw ma wymienie i powiem czy pomoglo
Opublikowano
Zawsze na poczatek mozesz za kleic te pekniecia i zobaczysz czy to napewno to.
BMW i jest zabawa
Opublikowano
  • Autor
wiesz jest w sumie jedno takze zobacze czy to jest przyczyna
Opublikowano
A czy ktos byłby tak miły i pstryknął fotkę tej gumy i zaznaczył? Jakoś ostatnio szukałem i nie moge się połapać któa to :) Albo chociaz napiszcie od czego wychodzi i dokad... Albo Realoem :) OBOJĘTNIE :twisted2:
Opublikowano

jak w 2 wypowiedzi" na gumie łaczacej przepływomierz z przepustnica"

Takie grube kolanko z gumy zaraz za przepływomierzem ( przynajmniej u mnie tak to wyglada)

BMW i jest zabawa
Opublikowano
A czy ktos by?by tak mi?y i pstrykna˛? fotke˛ tej gumy i zaznaczy?? Jakos´ ostatnio szuka?em i nie moge sie˛ po?apac´ któa to :) Albo chociaz napiszcie od czego wychodzi i dokad... Albo Realoem :) OBOJE˛TNIE :twisted2:

Nie da sie jej przeoczyc. Gruba, czarna, troche jak kolanko laczy przeplywomierz z przepustnica. Ta droga podrozuje powietrze zassane przez filtr,zmierzone w przeplywce a potem wlanie ta rura do przepustnicy. Ostatnio ja wymienialem.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

na zimnym jeszcze silniku na niskich obrotach na 1szym i drugim biegu zaczyna dygotać caly jakby miał zaraz zgasnąc- trzeba dodać gaz do 2 tys obrotów, wtedy jako tako, jak się rozgrzej to problem znika... czy w dieslach to też bedzie sprawa tej pękniętej gumy ?? / będę wdzięczna za odp. bo mam wrażenie że z dnia na dzień jest coraz gorzej :duh:

miesiąc w miesiąc w warsztacie ............p fff

Opublikowano
na zimnym jeszcze silniku na niskich obrotach na 1szym i drugim biegu zaczyna dygotać caly jakby miał zaraz zgasnąc- trzeba dodać gaz do 2 tys obrotów, wtedy jako tako, jak się rozgrzej to problem znika... czy w dieslach to też bedzie sprawa tej pękniętej gumy ?? / będę wdzięczna za odp. bo mam wrażenie że z dnia na dzień jest coraz gorzej :duh:

miesiąc w miesiąc w warsztacie ............p fff

Nie wim jak z dieslem ale mi na zimnym odrazu gasł a jak sie rozgrzał obroty spadały do 5tys. (oczywiscie na luzie i podczas postoju) a potym jak wymieniłem ta peknieta gume wszystko radykalnie sie zmieniło. U mnie akurat w tym tkwiła przyczyna. "Lewe" powietrze potrafi sporo na mieszac :)

BMW i jest zabawa
Opublikowano

Pewnie znajdę ale dla pewności - jaki to numer na tym schemacie :)

http://www.vielebny.aplus.pl/rura.gif

Z góry dzięki :)

Opublikowano
Jak dla nie to 5
BMW i jest zabawa
Opublikowano
Ja mam ten sam problem z rana, ale już odkryłem że nie jest to żadna usterka tylko tak ma być! Jak mi się zepsuł przełącznik/sterownik od gazu, to jeździłem przez 4 dni tylko na benzynie, i jak tylko komputer (ja tak podejrzewam ale dodam ze mechanikiem nie jestem) poukładał mapę zapłonu na nowo to na benzynce ładnie śmigał i po porannym odpaleniu obroty nie falowały. Jak kupiłem przełącznik, pojeździłem dzień na LPG, i następnego dnia znów rano obroty zaczęły falować na benzynce, a na gazie było wszystko w porządku!
Opublikowano
mianowicie mam 1,8 m40 z gazem(przy złąpaniu temperatury sam się włacza gaz) rano jak odpalam jest zimny wiec na benzynie i jakos chyba w momencie przełączenia się na gaz gasnie i trzeba go chwilke pokrecic zeby zapalił ponownie ale jak sie juz zagrzeje i jest na gazie jest ok, skacza rowniez obroty. kupiłem filtr paliwa i bede wymianiał.PROSZĘ O POMOC z góry dzieki
Opublikowano

Ha! BardZo dziękuję za rady! Po zdjęciu rury były sparciałe dziury tam na tej elastycznej części. Zalałem dziury klejem a po wyschnięciu silikon i samochodzik nabrał odpowiedniego wigoru i juz nie przerywa tak jak pisałem! Ładnie, płynnie przyspiesza...

BARDZO DZIĘKUJĘ!!! :cool2: