Skocz do zawartości

Szpera w e39 wyjasnienie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam chcialem sie dowiedziec jak to jest z mostem w mojej e39 530d czy to jest taki most w ktorym ciagnie tylko jedno kolo??Zima sie zbliza i sie zaczynam zastanawiac Bo tak sobie mysle ze nawet w eLTeku mam ebd a w duzo bardziej zaawansowanym technicznie BMW nie mam troche to dziwne (przepraszam za niefachowo opisany problem) Pozdrawiam
(oOO \ (||||)(||||) / OOo)
Opublikowano
To zależy czy masz szpere czy nie..... żeby się o tym przekonac jest kilka sposobów. Albo jak staniesz na jakiejś śliskiej nawierzchni (np piasek), to zobacz, czy ruszając ostro zostawiasz dwa, czy jeden ślad, druga metoda - zobacz po numerach na tylnim moście. Trzecia metoda-dźwignij cały tył, jak pokręcisz jednym kołem to zobacz jak się będzie drugie kręciło. Jeśli w tym samym kierunku, to masz szpere, a jak w odwrotym, to nie masz....
Opublikowano
to ja odrazu rozwieje wszelkie watpliwosci.... w e39 szpere mialy tylko M5.... zadna "cywilna" wersja nie miala szpery.... a zamontowac dyfer z M5 do zwyklej e39 to tez nie jest takie proste.....

Bylo:

'98 728iA

'96 520i

'97 528i Touring

'02 X5 4.6is

'04 M3

jest:

'06 530xd

'07 118d

Opublikowano

Witam

Kolego "MINIO728i" już raz ktoś na forum tak odpowiedział jak Ty co do dyfru ze szperą - nie nie tylko miały M5 - szpere może mieć każda beemka jako dodatkowe wyposażenie "Individual" - a do M5 zakładano seryjnie.

Opublikowano
Witam

Kolego "MINIO728i" już raz ktoś na forum tak odpowiedział jak Ty co do dyfru ze szperą - nie nie tylko miały M5 - szpere może mieć każda beemka jako dodatkowe wyposażenie "Individual" - a do M5 zakładano seryjnie.

awasi pakiet INDIVIDUAL nie ma nic wspólnego z dokupywaniem szpery.... e39 i nowsze Beemki nie mają szpery (poza seriami ///M), mają za to elektronike :(

radzę uważniej czytać forum.

Bajo :)

Opublikowano

To jak wyjaśnisz ja posiadam i np kolega z 528 też posiada

Jak zakupiłem auto - pojechałem do ASO i otrzymałem wykaz całego wyposażenia - również ze szperą - montowana fabrycznie

940 - WYPOSAŻENIE NA ŻYCZENIE KLIENTA

Opublikowano
[...]nawet w eLTeku mam ebd a w duzo bardziej zaawansowanym technicznie BMW nie mam troche to dziwn[...]

A co ma EBD do szpery??? EBD=Electronic Brake(force) Distribution, czyli mówiąc prostym i ojczystym językiem układ elektronicznego rozdziału sił hamowania (elektronicznie sterowany korektor siły hamowania), który reguluje siłę hamowania w taki sposób, aby było ono najbardziej efektywne. To jest taka prymitywna namiastka ABS...

Zamiast prymitywnego EBD masz u siebie co najmniej ASC+T, a jak masz ASC+T to i na pewno masz ABS.

Ewolucja systemów była następująca i oznacza, że jak masz któryś z wyższych, to i sprawa niższych jest również "załatwiona":

EBD - ABS - ASC/ASC+T (czyli ASR) - DSC (czyli ESP).

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
  • Autor
[...]nawet w eLTeku mam ebd a w duzo bardziej zaawansowanym technicznie BMW nie mam troche to dziwn[...]

A co ma EBD do szpery??? EBD=Electronic Brake(force) Distribution, czyli mówiąc prostym i ojczystym językiem układ elektronicznego rozdziału sił hamowania (elektronicznie sterowany korektor siły hamowania), który reguluje siłę hamowania w taki sposób, aby było ono najbardziej efektywne. To jest taka prymitywna namiastka ABS...

Zamiast prymitywnego EBD masz u siebie co najmniej ASC+T, a jak masz ASC+T to i na pewno masz ABS.

Ewolucja systemów była następująca i oznacza, że jak masz któryś z wyższych, to i sprawa niższych jest również "załatwiona":

EBD - ABS - ASC/ASC+T (czyli ASR) - DSC (czyli ESP).

pozdrawiam

thenygoos

Masz racje nie miam racji z tym ebd ale blokade mostu mam !

(oOO \ (||||)(||||) / OOo)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
pojechałem do ASO i otrzymałem wykaz całego wyposażenia - również ze szperą - montowana fabrycznie

940 - WYPOSAŻENIE NA ŻYCZENIE KLIENTA

szukałem po różnych katalogach i nie mogę znaleźć szpery do e39,

według kodu szpera to

209 LIMITED SLIP DIFFERENTIAL (25%)

czy to wyszło z Twojego VINu?

• 1 rok później...
Opublikowano
jak komuś potrzeba szpere do e39 to ja mam oryginał M5 25% 3.15 ze srubami. cena 1500zł + moge załatwić półośki za 300 (za tyle wytargowałem na allegro ale zrezygnowałem z zakupu)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Szpera w e39 była tylko w M5. Opowiadania że ktoś ma jako dodatkowe wyposażenie to bajki. Indyvidual to jedynie zmiany estetyczne - nic ponadto.
Opublikowano
były wersje pojedyncze z pełnym M pakietem gdzie juz w fabryce wkładali szpere M5 do e39 w 540i ale to rodzynki.
Opublikowano
Ja mam e39 523 i mam fabryczną szperę panowie i panie. Po co się kłócić. Niedowiarków zapraszam do siebie.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
były wersje pojedyncze z pełnym M pakietem gdzie juz w fabryce wkładali szpere M5 do e39 w 540i ale to rodzynki.

Podaj źródło tej informacji lub nr z ETK tego dyfra ze szperą do 540i :mrgreen:

Ja mam e39 523 i mam fabryczną szperę panowie i panie. Po co się kłócić. Niedowiarków zapraszam do siebie.

BUhaha podaj VIN tego 523 rozkoduję w ciągu 5 minut i się przekonamy.

Przyjmę zakład o 10,000zł że nie miałeś fabrycznie szpery.

Na forum coraz więcej pseudo znawców BMW którzy wypisują bzdury...