Skocz do zawartości

Temperatura silnika 320d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiem ze podobne pytania juz padaly na forum, a mianowicie- mialem problem z dogrzaniem silnika, wymienilem termostat ale problem i tak nie znikl, nawet po przejechaniu 12 km mam zaledwie troche ponad pierwsza kreske...

Opublikowano
Witam.

Wiem ze podobne pytania juz padaly na forum, a mianowicie- mialem problem z dogrzaniem silnika, wymienilem termostat ale problem i tak nie znikl, nawet po przejechaniu 12 km mam zaledwie troche ponad pierwsza kreske...

Wydaje mi się, że są dwa termostaty

Opublikowano

Duży termostat w bloku silnika tak normalnie a mały przy zaworze EGR. Poszukaj na forum to nawet fotki znajdziesz.....

Dieslem zimą po 3 km zchodzi mi z niebieskiego polaz, z tym że nie wiem czy też masz podgrzewacz.... (nie wiem czy był seryjnie montowany)

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Często słyszę o jakiejś zasłonie / żaluzja,roleta / chłodnicy , ja tego u mnie nie widze nie wiem czy to opcja skandynawska czy co ? u mnie się w miarę szybko nagrzewa i trzyma wskazówke w pionie , nieważne czy jadę 90 czy 200 czy stoję w korku
Opublikowano

a ja mam pytanie do tego tematu...

chodzi o to ze do pracy mam krotki kawalek - 3 km i to bez zadnych swiatel itd - jade jakies 4-5 min a wiec auto niedogrzewa sie...

jednym z powodow jest tak krotki dystans ale swoje rowniez pewnie robia nerki - ilosc wpadajacego powietrza....

i tu moje pytanie czy jest cos takiego ( zeby zastawic te wloty od srodka) w karton jak w starym poldku bawic sie raczej nie bede bo to siara... ale czy jest moze cos dostepne w serwisie ?

z termostatami nie mam problemow bo jak jade w dluzsza trase to po paru km wskazowka norma....

szkoda mi silniczka :(

Opublikowano
a ja mam pytanie do tego tematu...

chodzi o to ze do pracy mam krotki kawalek - 3 km i to bez zadnych swiatel itd - jade jakies 4-5 min a wiec auto niedogrzewa sie...

jednym z powodow jest tak krotki dystans ale swoje rowniez pewnie robia nerki - ilosc wpadajacego powietrza....

i tu moje pytanie czy jest cos takiego ( zeby zastawic te wloty od srodka) w karton jak w starym poldku bawic sie raczej nie bede bo to siara... ale czy jest moze cos dostepne w serwisie ?

z termostatami nie mam problemow bo jak jade w dluzsza trase to po paru km wskazowka norma....

szkoda mi silniczka :(

Tak jest coś takiego, ja miałem to w swojej bemce włożone jak ją kupiłem. Jutro zrobię fotki i odczytam numer jak jest na nich.

Opublikowano

Wejdx sobie na realoem i zobacz chłodnice.

Ja mam taką skrzynkę plastikową, która jest nasuwana od góry i zasłania przestrzeń pomiędzy chłodnicą a silnikiem. Inaczej mówiąc nie przewiewa chłodnicy. Są to zaluzje sterowane podciśnieniem. Jak jest zimno sa zamknięte, jak się samochód nagrzeje, otwierają się.

PO 5 minutach jazdy raczej non top na zimnym jedziesz...

wersja 1

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=17_0147&hg=17&fg=05

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Ja u siebie tej rolety nie widze , chyba to jakaś opcja była , równiez codziennie jeżdżę po 3-4km / bank,poczta/ i nigdzie więcej a to męczące w zimie zwłaszcza dla silnika
Opublikowano
Jesteś pewny, że masz dobrze odpowietrzony układ?

Witam

youlca a możesz napisać jak odpowietrza sie układ bo ja mam podobny problem i nie wiem czy to termostaty czy może zapowietrzenie

Opublikowano
Witam. Dołącze się jeśli można. Ja mam problem ze zbyt wysoką temperaturą silnika. Mam E30-tkę w diesel'u [bez turbiny] z 87 roku. Silnik się grzeje przy jeździe w mieście. Zastanawiam się czy to wina pompy, sprzęgła wiskotycznego, czy może czegoś innego. Czy jest ktoś kto może coś doradzić? Oczywiście oprócz 'Jedź do mechanika" :)
Opublikowano
Ja u siebie tej rolety nie widze , chyba to jakaś opcja była , równiez codziennie jeżdżę po 3-4km / bank,poczta/ i nigdzie więcej a to męczące w zimie zwłaszcza dla silnika

mike a od spodu zagladales?

bo ja moja widze tylko jak wejde pod auto :mrgreen:

Opublikowano

mike a od spodu zagladales?

bo ja moja widze tylko jak wejde pod auto :mrgreen:

Nie zagladałem ale powinno być ją widać przecież przez nerki jak zasłonięta a u mnie non stop tak samo

Opublikowano
Nie przez nerki a powinno ją widać od strony silnika. Ta roleta plastikowa jest miedzy chłodnica a silnikiem. Najlepiej ja widać jak silnik jest zimny ale nie uruchomiony. Po starcie roleta automatycznie zamyka się.
Opublikowano
Nie przez nerki a powinno ją widać od strony silnika. Ta roleta plastikowa jest miedzy chłodnica a silnikiem. Najlepiej ja widać jak silnik jest zimny ale nie uruchomiony. Po starcie roleta automatycznie zamyka się.

Sprawdzę mimo że kiedyś jej szukałem i nic nie widziałem , czy to tak wygląda od strony silnika ?

http://www.allegro.pl/item461933425_zaluzja_roleta_bmw_3_e46_2_0_diesel_nowa.html

Opublikowano
Witam. Dołącze się jeśli można. Ja mam problem ze zbyt wysoką temperaturą silnika. Mam E30-tkę w diesel'u [bez turbiny] z 87 roku. Silnik się grzeje przy jeździe w mieście. Zastanawiam się czy to wina pompy, sprzęgła wiskotycznego, czy może czegoś innego. Czy jest ktoś kto może coś doradzić? Oczywiście oprócz 'Jedź do mechanika" :)

Sprawdź poziom płynu chłodniczego czy nie za mało jest, problem może być w pompie (nie wymusza dobrze obiegu) lub śmigło się nie obraca wiskoza.

Może też być jedno i drugie. Jak auto zacznie się grzać zjedź i sprawdź czy wentylator wiruje, i czy chłodnica jest gorąca. Termostat też wchodzi w rachubę, to możesz sam sprawdzić.

Diagnoza INPA & DIS Garwolin i okolice kontakt PW

http://www.motostat.pl/user_images/21280/icon1.png

http://waldii.republika.pl/bmwdriver.gif