Skocz do zawartości

Jaki rozmiar opon na zimę.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
chyba zrezygnuje z 235/45/17 na zime :duh: i kupie jakieś 16'' bo 15 chyba trochę za małe będa (do silnika 2,8)

A dlaczego uważasz że 15 będą za małe???? i dlaczego sugerujesz się pojemnością silnika???

tak mi powiedział znajomy "oponiarz" , że do takiego silnika (do takiej mocy silnika dokładnie) bezpieczniej wsadzić 16", zresztą chcę żeby było i estetycznie i bezpiecznie, przy gabarytach "piątki" 17" wyglądają akurat, a 15 to już porażka - oczywiście jest to moje osobiste odczucie

Opublikowano
Ja przez 3 zimy jeździłem na 205/65/15 i było idealnie. Jakby co to mam te koła do sprzedania (razem z oryginalnymi kołpakami w bardzo ładnym stanie)

pozdrawiam

qba_m

Opublikowano
...tak mi powiedział znajomy "oponiarz" , że do takiego silnika (do takiej mocy silnika dokładnie) bezpieczniej wsadzić 16"...

To oponiarz jeszcze mógł powiedzieć, w jakim sensie bezpieczniej (zwłaszcza, że 15-tki również były fabrycznie dedykowane do 528i). Poza tym - jeżeli mowa o aurze zimowej, to jakie ma znaczenie silnik?

Ja też dużo bardziej lubię 16' niż 15' - ale bzdury wypowiadane przez oponiarzy pominąłbym milczeniem (bo czasem gadają tylko żeby gadać bądź żeby oszukiwać).

(BTW. jak 10lat temu oponiarz zapomniał mi podczas wymiany opon w Maluchu wyważyć koła - co mu wypomniałem, bo kasę za to wziął - to w nerwach, z powodu konieczności poprawienia się powiedział mi: "a po co to wyważać??? Przecież 150/h i tak Maluch nie jeździ :duh: A znalazłbym jeszcze inne przykłady na to, że z "oponiarzami" nie dyskutuje się - tylko przywozi się im same koła i mówi co mają robić )

hej :)

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

W każdej instrukcji auta i nawet w sam naprawiam i w każdym katalogu,więc sprawdz dobrze,

A tak dla mnie to możesz sobie 155 założyc i też pojedziesz

E34 i 185 na przodzie :duh: To nie traktor do obsiewu,co by musiał waskie paski na polu zostawiać

Bo taka prawda, 185 w Bmce to parodia niestety.Nic tylko sie śmiać albo płakać.

A koleiny to żadna wymówka i tu 185 rozmiar nic nie wskóra.A teoria że węższe tym lepsze, to przy dzisiejszej technologi i jakości gumy totalna bzdura.

Pozdrawiam wszystkich.

A tym co zakładaja rowerówki szerokiej drogi i brak kolein

Wiedzialem, ze jakas taka smieszna odp. sie trafi.

Nie wiem, czy wiesz jaka roznica jest miedzy 195 a 185? Byc moze nie wiesz... Nie mowa juz o koleinach a jezdzie po sniegu (koleiny swoja droga). A mam takie tylko dlatego bo zostaly po poprzednim wlascicielu i byly w bdb stanie, sam bym takich napewno nie kupil...

Pozdrawiam
Opublikowano

W każdej instrukcji auta i nawet w sam naprawiam i w każdym katalogu,więc sprawdz dobrze,

A tak dla mnie to możesz sobie 155 założyc i też pojedziesz

E34 i 185 na przodzie :duh: To nie traktor do obsiewu,co by musiał waskie paski na polu zostawiać

Bo taka prawda, 185 w Bmce to parodia niestety.Nic tylko sie śmiać albo płakać.

A koleiny to żadna wymówka i tu 185 rozmiar nic nie wskóra.A teoria że węższe tym lepsze, to przy dzisiejszej technologi i jakości gumy totalna bzdura.

Pozdrawiam wszystkich.

A tym co zakładaja rowerówki szerokiej drogi i brak kolein

Wiedzialem, ze jakas taka smieszna odp. sie trafi.

Nie wiem, czy wiesz jaka roznica jest miedzy 195 a 185? Byc moze nie wiesz... Nie mowa juz o koleinach a jezdzie po sniegu (koleiny swoja droga). A mam takie tylko dlatego bo zostaly po poprzednim wlascicielu i byly w bdb stanie, sam bym takich napewno nie kupil...

Kolego.Na oponach sie znam i wielu innych rzeczach.Skoro zostały po wcześniejszym to ok.Ja bym je sprzedał i zmienił na takie jakie powinny być.Bo 195 na stalowej feldze jeszcze ujdzie co i tak moim zdaniem jest za wąsko.

:D

BMW M-Power
Opublikowano
Ja bym radził zamiast zastanawiać sie tyle nad rozmiarem (wiadomo że od 195 do 205) to poczytał testy opon. Teraz jest tyle nowości i wszystko się zmienia, i często jest tak że przodujące marki jeszcze kilka lat temu ustępują miejsca innym. Zależy jeszcze jaki masz u siebie klimat, bo jedne opony lepsze na śnieg, inne na wodę a wiem że doskonałego kompromisu nie ma. Sam zdziwiłem sie ,ze opony zimowe Michelin były w testach prawie na końcu a najlepsze Dunlop (tu sie nie zdziwiłem :) )
Opublikowano
Kolego.Na oponach sie znam i wielu innych rzeczach.Skoro zostały po wcześniejszym to ok.Ja bym je sprzedał i zmienił na takie jakie powinny być.Bo 195 na stalowej feldze jeszcze ujdzie co i tak moim zdaniem jest za wąsko.

Spoko, bylem z nimi na wulkanizacji, i mowia ze w bdb stanie, wiec smigam.

A roznicy jak dobrze pamietam 1cm nie ma nawet, to sie tylko tak wydaje...

W sniegu jak jest wezej to lepiej, nie zapominaj o tym, w koleinach tez.

Ogolnie jestem chyba zdania, ze obydwa rozmiary, zarowno 195 jak i 205 nadaja sie calkowicie, aczkolwiek wolalbym 205 tyl / 195przod. Teraz mam wlasnie 185 przod/195 tyl.

Ja bym radził zamiast zastanawiać sie tyle nad rozmiarem (wiadomo że od 195 do 205) to poczytał testy opon. Teraz jest tyle nowości i wszystko się zmienia, i często jest tak że przodujące marki jeszcze kilka lat temu ustępują miejsca innym. Zależy jeszcze jaki masz u siebie klimat, bo jedne opony lepsze na śnieg, inne na wodę a wiem że doskonałego kompromisu nie ma. Sam zdziwiłem sie ,ze opony zimowe Michelin były w testach prawie na końcu a najlepsze Dunlop (tu sie nie zdziwiłem Smile )

W ost. AŚ w wiekszosci testow wygrywa goodyear, a ja mam debice frigo2 tyl i uniroyal przod, i szczerze mowiac lubie nasza debice tak jakos :)

Podobno najlepsza na polskie drogi...

Pozdrawiam
Opublikowano

Ja bym na twoim miejscu zamienił te 185 na tył.Pojechał na jakiś dogodny parking [szeroki] 5 bączków i do sklepu po 205 :twisted:

i wtedy był bym szczęśliwy :D

A takie rozmiarowanie przód węższe tył szersze przy takich małych rozmiarach jest nie potrzebne.

Lepiej na przyszłośc kupić 4 równe i najlepiej o tym samym rozmiarze.TO NAJBEZPIECZNIEJ Pozdro

BMW M-Power
Opublikowano

Ogolnie jestem chyba zdania, ze obydwa rozmiary, zarowno 195 jak i 205 nadaja sie calkowicie, aczkolwiek wolalbym 205 tyl / 195przod.

To ty teraz wygladasz z tyłu jak tramwaj :duh:

Opublikowano
a ja olewam zimówki, nie wiem czy zauważyliście ale mamy ocieplenie klimatu i z roku na rok jest coraz mniej prawdziwej zimy takiej se śniegiem i dużym mrozem i ślizgawkami , w tamtym roku może w sumie ze 2 tygodnie było tego . Nie kupuje ! jak bedzie ślisko - nie bede jeździł , proste :]
Opublikowano
a ja olewam zimówki, nie wiem czy zauważyliście ale mamy ocieplenie klimatu i z roku na rok jest coraz mniej prawdziwej zimy takiej se śniegiem i dużym mrozem i ślizgawkami , w tamtym roku może w sumie ze 2 tygodnie było tego . Nie kupuje ! jak bedzie ślisko - nie bede jeździł , proste :]

Temperatura spada mimo braku śniegu i własciowsci letniej opony maleją już przy 0 stopni.

Są tacy co potrzebują auto na codzień i nie mogą sobie pozwolić na to by nie jezdzić .

Pamiętaj ze natura potrafi zaskoczyć i oby nie zaskoczyła ciebie i Twojej płytkiej wyobraźni. Życze ci tego

BMW M-Power
Opublikowano
oby nie zaskoczyła ciebie i Twojej płytkiej wyobraźni. Życze ci tego
na zime mam jeszcze 4x4 w obwodzie , więc popuść gume w gaciach :]
Opublikowano

Ogolnie jestem chyba zdania, ze obydwa rozmiary, zarowno 195 jak i 205 nadaja sie calkowicie, aczkolwiek wolalbym 205 tyl / 195przod.

To ty teraz wygladasz z tyłu jak tramwaj :duh:

A Ty to jestes sprytny jak potrafisz na oko od tylu ocenic roznice miedzy jednym rozmiarem. Gratuluje...

Pozdrawiam
Opublikowano
oby nie zaskoczyła ciebie i Twojej płytkiej wyobraźni. Życze ci tego
na zime mam jeszcze 4x4 w obwodzie , więc popuść gume w gaciach :]

Moje wypowiedzi dotyczą auta i wyobraźni a nie twojej osoby,więc uważaj na słowa koleś.A na marginesie to lata mi 60tką co masz w garażu.Dla mnie możesz mieć 8x8

BMW M-Power