Skocz do zawartości

Predkosc max BMW 730i R6?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanko czy ktos z was testowal na maxa swoja 730? Wczoraj wracalem autostradka wieczorkiem (sam) i sprawdzilem co potrafi. 5 bieg wlaczylem sobie przy 130kmh i powoli dawkowalem gazu. Przy 180kmh wcisnelem gaz do dechy. Auto zgrabnie przyspieszalo ale przy 225kmh sie predkosciomierz zatrzymal. Nie zdziwilbym sie gdyby to byly maxymalne obroty ale ja mialem dopiero 5600obr/min. Jezeli ktos testowal to do ilu dochodza obr na maxie wasze??

BMW - to jedyna rzecz dla której warto żyć!!!

Pozdro dla wszystkich posiadaczy BMW bez LPG

Opublikowano
Jak pojechales licznikowe 225, to uzyskales dobry rezultat. Garsc danych katalogowych: 730 R6 - 220km/h, 735 R6 - 230km/h, 730 V8 - 233km/h, 740 V8 - 240km/h, 750 V12 - 250km/h.
Opublikowano
Ja tez uwazam ze wynik 225kmh jest dobrym rezultatem jak na 18letnie auto o tej pojemnosci. Jednak czuje ze moglaby pojsc lepiej. Po prostu cos ja zatrzymalo i nie wiem. Bardzo ladnie sobie przyspieszala nawet od 200 - 220 ale pozniej to byla jakas zamulona. Dziwi mnie fakt ze silnik nie wkrecil sie na maksymalne obroty. Fakt ze wspolczynnik oporow powietrza Cx przy tych predkosciach jest bardzo duzy.

Opublikowano
Dziwi mnie fakt ze silnik nie wkrecil sie na maksymalne obroty.

nie wkrecił się bo nie musiał, napisz jeszcze skąd ci sie wziął ten 5 bieg, ok?

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano
Dziwi mnie fakt ze silnik nie wkrecil sie na maksymalne obroty

Po prostu ostatni bieg w 730i jest przy okazji "nadbiegiem" i dlatego nie pojechales do odciecia. Zreszta powyzej pewnych obrotow silnik slabnie. Na pewno BMW dobrze to sobie wykombinowalo. Twoje auto ma 188 koni i cudow nie ma, nawet gdyby linia tego auta miala jakis super niski wspolczynnik oporu powietrza, to i tak przy tej mocy 220 - 230km/h to kres mozliwosci. Mialem przyjemnosc jezdzic kilkoma 730i i stwierdzam ze osiagi tego modelu sa w zupelnosci wystarczajace do bezstresowego podrozowania po naszych drogach, a na autostradzie wygrasz z kazdym nowym Passatem 1,9TDi :twisted: A jak trafisz na jakies wieksze TDi z V6 pod maska, to tez wstydu nie bedzie :D

Opublikowano

Koledzy dobrze piszą to bardzo dobry rezultat i szybciej raczej na płaskiej nawierzchni nie pojedziesz chyba że z górki ;)

PS.

Zrób coś z avatarem :wink:

Opublikowano

napisz jeszcze skąd ci sie wziął ten 5 bieg, ok?

Nie za bardzo wiem o Ci chodzi. Skrzynia manualna 5 biegowa :roll2:

Macie racje. Chyba za duzo wymagalem od swojej maszyny. Moze to przez fakt ze nasluchalem sie plotek o tym ze 730i R6 na manualu ciagna do 240kmh.

Dziekuje za opinie.

Opublikowano

a po co Ci więcej na nasze warunki drogowe?

Przecież wystarczy że rewelacyjnie się nasze auta zachowują w zakresie 100-200kmh, a nie tylko do setki :D

Opublikowano

napisz jeszcze skąd ci sie wziął ten 5 bieg, ok?

Nie za bardzo wiem o Ci chodzi. Skrzynia manualna 5 biegowa

zrozumialem ze to automat - wybacz pomyłkę

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano
a po co Ci więcej na nasze warunki drogowe?

Przecież wystarczy że rewelacyjnie się nasze auta zachowują w zakresie 100-200kmh, a nie tylko do setki :D

Zgadzam sie z Toba. Napisalem posta, poniewaz chcialem porownac osiagi, bo moze te silniki powinny byc wydajniejsze. Katalogowo sie wszystko zgadza. Na codzien nie jezdze takimi predkosciami. Masz racje auto pracuje bardzo dobrze w tym zakresie predkosci.

Pozdrawiam

Opublikowano

No 225 na tak wiekowe auta jak nasze jeżeli instrukcja podaje 220 to i tak super zwłaszcza iż auto nie jest ani małe ani lekkie a moc porażjąca to też nie jest dzięki bogu moment dosyć dosyć bo 260Nm

Ja na moje M30B35 nie narzekam jeszcze nie testowałem na max ale do 200 doszedłszyvciutko ( 3 potem 4 do oporu )

Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)
Opublikowano
Moje 730iA (m30b30) na autostradzie w okolicach Kołbaskowa - katalogowe 220km/h - więcej już nie chciał ciągnąć... Jak na 20-letnie auto jestem w pełni usatysfakcjonowany :lol:
http://pkp.dnx.pl/bmw/pasek.png
Opublikowano
Ja na moje M30B35 nie narzekam jeszcze nie testowałem na max ale do 200 doszedłszyvciutko ( 3 potem 4 do oporu )

ja ostatnio m30b35 225km/h na czwartym biegu :D

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

Zgadzam sie z Toba. Napisalem posta, poniewaz chcialem porownac osiagi, bo moze te silniki powinny byc wydajniejsze. Katalogowo sie wszystko zgadza. Na codzien nie jezdze takimi predkosciami. Masz racje auto pracuje bardzo dobrze w tym zakresie predkosci.

Pozdrawiam

No właśnie, ja osobiście swoim nie przekraczam magicznej 200kmh.

Ale nawet przy 180 jak wdepnąłem gaz tak dla sprawdzenia efektu to czułem co znaczy BMW :cool2:

Sama przyjemnosc

Opublikowano
Ja podejrzewam ze albo ma chipa albo instalacje podtlenku (zwana LPG) to zawsze daje troche wiecej KM :twisted2:

Opublikowano

Tomashek co to za wysmiewanie się z mojej maszyny ?? :8)

Nigdy nie miałemw swojej maszynie LPG ani żadnych magnetyzerów czystożków

Powód jest prosty 220KM to moc dla wersji M30B35 bez katalizatorów

Opublikowano
A to nie wiedzialem. Myslalem ze wersje bez katow wychodzily tylko w 730i ->197KM :8) W takim razie nalezysz do grona nielicznych ktorzy posiadaja e32 w benzynie. Skoro Cie urazilem (sam bym sie urazil) to przepraszam :8)

Opublikowano

No narazie gazu brak i myślę iz tak to zostanie

nie uraziłem sie spoks

Swoja droga mój silnik czeka wymiana na inny lub remont bo poprzedni właściciel mało dbał i kompresja ma mało wspólnego z tą z książki :?

Ale to na wiosne jak odłożę sianko bo lubie robić raz a dobrze :)

W 730 i 735 były wersje bez katów :) ww 735 miała ona 9KM i 10Nm więcej od wersaji z katami ale każdy może sobie zrobic wersje bez wycinając katy do tego planowanie głowicy z delikatnym obniżeniem i masz spokojnie te 220KM pod warunkiem że reszta silnika oki :)

Podobnie w 730i

Na twoim miejscu jak masz katy to bym się ich pozbył a odczujesz różnicę :)

A twoje 730 rozumiem też w benzynie :)

Opublikowano

Moja rowniez benzynka. Niestety wczesniej miala "podtlenek" ale wywalilem go i doprowadzenie silnika do prawidloewgo stanu wiele mnie koszrtowalo.

Pozdrawiam

Opublikowano

No to myślimy podobnie ja też rozwarzałem zakup ładnego egzemplarza jak będzie miał gaz a potem wywalenie :)

swoją droga jak twoje kochanie ciągnie 225 to niezły wynik i tak jest oki a nie dokręca się do końca bo 5 bieg w 730 i 735 sa nadbiegami są dłuzsze aby obnizyć spalanie i silnik nie ma dosyc mocy żeby wejsc na wyzsze obroty tym się nie przejmuj co innego w moim 520i M50 tam silnik osiagał 220km/h przy odcince :)

Ale i tak nie miał tego powera co teraz :)

A napisz jak długie masz biegi w swoim 730