Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Wiatm (z gory przepraszam za kolejny temat, ale nie znalazlem satysfakcjonujacem mnie odpowiedzi) jestem szczesliwym posiadaczem bmw coupe 318is z 94r. Jestem bardzo zadowolony z tego auta, lecz powoli zastanawiam sie nad zmiana auta. Do rzeczy moj budzet wynosi ok 20-25 tys zl, chcialbym napewno auto z tylnym napedem. Jesli 3er to tylko coupe (tylko zapewne na e46 nie bedzie mnie stac a jak bedzie to w oplakanym stanie czy nie?) Powiem tak na allegro szukam do jakiegos miesiaca auta w dziale e36 --> poj. 2500 i wiecej i w zasadzie nie ma ciekawego auta (chodzi mi konkretnie o fabryczny m-pakiet bez zadnych zbednych przerobek typu obnizony, lampy "angel eyes" firmy sonar itp). Na mobile.de w cenie 4000-5000 EURO tez w zasadznie nic. Teraz sie nasowa kolejne pytanie czy warto sprowadzic auto z za granicy (po podliczeniu wszystkich kosztow)? Nastepne pytanie jaki silnik? wiele czytalem na forum o silnikach, lecz nie ma za wiele o eksplaatacji silnika wieszkosc wypowiedzi konczy sie ze is pali tyle 2,0 a 2,0 pali tyle co 2,5 2.5 pali co 2,8 i w zasadznie tyle--> nie uwazam ze to jedyny argument potrzebny przy wyborze silnika (cos wiecej czytalem o porownaniu silnikow 2,5 z 2,8). Obliczajac podstawowe ubezpieczenie OC za silnik 1,8 place 423zl rocznie a za silnik 2,8 placilbym 536zl czy jest to mozliwe? Podsumowujac mam totalny mentlik coz mam uczynic? Bardzo bym prosil o pomoc i podsuniecie jakis pomyslow z gory dziekuje i pozdrawiam:) :D Edytowane przez 8twardy318isCOUPE
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Coupe e46 za 25 koła w przyzwoitym stanie raczej nie kupisz, w Polsce a w Niemczech to już wogóle. Silnik bierz 2.8 różnica w spalaniu między 2.0 a 2.8 będzie trochę lepiej jak 0,5 L w trasie. W mieście oczywiście dużo większa będzie ta różnica. Zależy jak będziesz jeździł i ile kręcisz kilometrów.
Krzysztof
Opublikowano
ale m-powera tez nie kupie? wogole jak wyglada utrzymanie m-ki e36?? jakos zdecydowanie drozej niz 328i? Jak z dostepnoscia czesci?

Nie - za tą kwote nie kupisz M-ki w stanie nadającym się do "bezawaryjnej" jazdy.

Jak z dostepnością część - tak, że większość musisz kupować w ASO.

Model nie jest zbyt często spotykany na naszych drogach.

Pzdr,

Opublikowano

ja za ta kwotę myslalbym tylko o e36. moim skormnym zdaniem coupe w tej budzie jest ladniejsze niz w e46.

320 nie ma sensu bo nie poczujesz roznicy. 325 jest kuszące ale ciezko znalezc zadbany egzemplarz. Z reguły jest to blisko 20000. Jeżeli nie chcesz wrzucac gazu to ja bym sie skupił na 328, lepszy moment i lepiej ryczy. To jest troche bardziej nowoczesny silnik od 2,5i i z racji dużej pojemnosci mniej chętnie kupowany przez małolatów do katowania. No ale aluminiowy blok...

jesli 328 to tylko z Niemiec, u nas przetrzepalem wszstko i nic ciekawego nie znalazlem (szukalem coupe w pelnym m pakiecie i skorach). w Niemczech wyrwiesz ladną za mniej niż 5000 EUR

powodzenia

p.s. ja szukałem 328 a znalazłem zadbanego IS-a :) na zimę starczy, zawsze to lepiej niż tds

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kup e36 po lifcie jest sporo roznica w wykonaniu auta.

Jezeli chcesz ladne 328 to raczej okolo 25kPLN.

Obecnie nie jest to za dobry czas najwiecej ogloszen jest na wiosne jak robi sie cieplo. Nie wiem czemu :mrgreen: ale chyba slonce niemcow pcha na zakupy.

Opublikowano
a aluminiowy blok to jakis minus 328i?? a jesli bym chcial gazowac to 328i odpada? Czyli m-ke juz sobie odpuscilem. Mam jeszcze jedno pytanie kiedy najlepiej sprzedac auto(miesciac)? bo kolega wspomnial ze na wiosne wylaniaja sie ladne 328i ja mam obecnie is w bardzo dorym stanie i boje sie ze przyjedzie jakis chlopek roztropek i zacznie marudzic zamisat doceniac ze nie za w nim kiczu ale to tylko obawy jest to moje 1 BMW i nie wiem jak ze sprzedaraza
Opublikowano

Twardy stałem przed podobnym wyborem :wink:

Cena do max 25tyś i co wybrac :?:

Jak oglądałem E46 w tej kwocie (320d) to śmiac mi się chciało co w tej cenie dostaję :D Więc szybko sobie odpuściłem ten model i szukałem tylko w miarę wypasionej E36 z końcówki produkcji nie kierując się jak większośc osób tezą "Byle co byle miec E46" :lol:

Jeśli szukasz R6 to tylko 2.5 lub 2.8. Ale jeśli utrafi sie igiełka 2.0 to tez owszem. Niby osiągi is-a ale to nie do końca tak.

Zostanie Ci jeszcze kupka pieniędzy na nowe opony i inne ewentualne pierdoły do zobienia.

Jeśli chodzi o kupno to jestem zwolennikiem szukania czegoś zaraz po sprowadzeniu. Zawsze na miejscu ma ją kto obejrzec i zawsze szukam takiej tylko do rejestracji. Nie ma stresu że trzeba wracac i brac byle co aby z czymś wrócic.

Powodzonka w zakupie :cool2:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Kupiłem 323i z końcówki 97. Chciałem 328i ale utrafiła sie ładna 2.5.

A co do Cabrio to sam chorowałem kiedyś :D W zimię zakładasz hardtop i masz zwykłe coupe tylko z mniejszym bagażnikiem.

Cabrio są sporo cięższe więc osiągi przy poszczególnych silnikach nieco słabsze.

No i Cabrio droższe niz inne.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
ale z tego co sie orietowalem moje coupe wazy 1240 a cabrio 1380. 140kg to nie jest az tak duzo myslalem ze bedzie wieszksza roznica a jak wyglada roznacia w zakretach bo nie wiem czy to sterotym ale ponic cabrio nie jest sztywne jak coupe ale czy czy w cabrio jest znaczna roznica? zakladam ze utzrymanie cabrio nie jest drozsze od coupe
Opublikowano

ja bym celował właśnie w jakąś 323i lub 328i w stanie igła... Kupisz takie auto za dużą kasę to na pewno się pocieszysz... Bo jak kupisz E46 dezela to będzie ładne ale czy sprawne to już kwestia dyskusyjna... E36 w przedziale 20-25tyś. musi być sprawne, bo nikt kto nie podrabia auta na handel i nie próbuje go sprzedać na siłe nie wystawi takiej ceny... W tej cenie są cukierki od fanów marki i jak trafisz na taką to pewnie będe ci zazdrościł :cool2:

Ja osobiście nie zastanawiałbym się tylko uderzył w 328i w full wersji ze skórką, manualem, klimatronikiem itd... Albo kupiłbym 850Ci to nawet chętniej ale ze względów praktycznych już mniej...

A nie myślałeś może nad E39... w tej kasie to też dobra opcja

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano
hhhmmm nad e38 i nad e39 myslem ale jestem bardzo zadowolony z warunkow jezdnych e36 w sumie w 5 lub 7 wiadomo lepszy komfort ale jak z jazda? zeby takie auto "szlo" teraba dobrego piecyka. Patrzylem na osogi 7 z silnikiem 2,8 no i bylem mile zaskoczony ok 8,5 do 100 to nie jest taki zly wynik jak na to mase i na taka limuzyne i poza tym nie jestem przekonany czy w 7 czy 5 bede sie dobrze czul na moje bmw e36 odkladelem od 12 roku zycia i wiedzielem ze to bedzie e36 teraz pracowalem na wakacjach zeby zarobic na zmiane auta. Po 2 miesiacach szukania nic:| kompeltnie. Jestem studentem ktory ma swoja pasje i odklada kazde pieniadze na auto. I mysle ze 7 czy 5 to dziwnie by wygladala u studenta twierdze ze 3 to juz lekka przesada ale to moje zamilownianie od najmlodszych lat
Opublikowano
hhhmmm nad e38 i nad e39 myslem ale jestem bardzo zadowolony z warunkow jezdnych e36 w sumie w 5 lub 7 wiadomo lepszy komfort ale jak z jazda? zeby takie auto "szlo" teraba dobrego piecyka. Patrzylem na osogi 7 z silnikiem 2,8 no i bylem mile zaskoczony ok 8,5 do 100 to nie jest taki zly wynik jak na to mase i na taka limuzyne i poza tym nie jestem przekonany czy w 7 czy 5 bede sie dobrze czul na moje bmw e36 odkladelem od 12 roku zycia i wiedzielem ze to bedzie e36 teraz pracowalem na wakacjach zeby zarobic na zmiane auta. Po 2 miesiacach szukania nic:| kompeltnie. Jestem studentem ktory ma swoja pasje i odklada kazde pieniadze na auto. I mysle ze 7 czy 5 to dziwnie by wygladala u studenta twierdze ze 3 to juz lekka przesada ale to moje zamilownianie od najmlodszych lat

Gratulacje w spełnianiu marzeń... To w życiu jest najważniejsze :cool2:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano

wlasnie jestem w trakice poszukiwania coupe 1.8 is co prawda szukalem po lifingu i m44 ale jesli masz swoja tak zadbana jak piszesz to powiedz ile bedziesz za nia chcial ? i w jakiej opcji jest , jesli za rozsadne pieniadze to odezwij sie do mnie na gg 2928924 a moze ja od Ciebie odkupie

pozdrawiam