Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raczej powinny swiecic jednakowo

patrze na Twoja fotke i powiedzialbym ze ta moja nowa zarowka od pasazera swieci tak jak u Ciebie, natomiast stara (od kierowcy) jest troche slabsza. Czyli moze faktycznie mi sie druga zarowka konczy ;) bo przed chwila sprawdzilem, ze zamocowana jest dobrze i jest oryginalna, czyli moc na pewno tez ma prawidlową. Pewnie po prostu zdycha powoli, wiec faktycznie kupie nową ;) dzieki za fotke

pierw sprawdź czy jak kręcisz oprawką to czy nie zmienia się świecenie

bardzo ważne jest by punkt świecenia czyli ogniskowa dokładnie była w miejscu rozpoczynania się światłowodów

na oprawce można to wyregulować

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

bardzo ważne jest by punkt świecenia czyli ogniskowa dokładnie była w miejscu rozpoczynania się światłowodów

krecenie oprawką tyko pogarsza świecenie, w żadnym polozeniu nie udalo sie go poprawic, czyli chyba ta mozliwosc wykluczylem.

osd: Jutro sprawdze styki ;) dzieki wszystkim za podpowiedzi

Opublikowano

krecenie oprawką tyko pogarsza świecenie, w żadnym polozeniu nie udalo sie go poprawic, czyli chyba ta mozliwosc wykluczylem.

osd: Jutro sprawdze styki ;) dzieki wszystkim za podpowiedzi

Najlepiej zmierzyc napiecie na wtyczce i porownac na drugiej.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

zamieniłem żarówki miejscami i teraz świecą równo (nie tak mocno jak wcześniej prawa, ani nie tak słabo jak lewa). Czyli problem sie rozwiązał ;)

troche mnie to jednak dziwi, bo to oznacza ze miałem jedną żarówkę mocniejszą od drugiej i jednocześnie po jednej stronie większe napięcie niż z drugiej :shock: mocniejsza żarówka z większym napięciem świeciła bardzo mocno, słabsza z mniejszym napięciem - słabo. Teraz z jednej strony jest mocna żarówka przy niższym napięciu, a z drugiej słabsza żarówka przy wyższym napięciu i świecą równomiernie ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zapraszam do zapoznania się z naszą ofertą na Allegro, mamy min żarówki LED do ringów w E60:

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5995872

zdjęcie porównawcze:

http://alltech.iq.pl/zdjecia_allegro/markery/porow2aa.jpg

Dla forumowiczów 10% rabatu :wink:

www.alltech24.pl - oświetlenie led, xenon, ringi ccfl, markery led, pokrowce samochodowe, przetwornice napięcia, lampy robocze led

[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=160bfe16170114a1][img]http://images41.fotosik.pl/1246/160bfe16170114a1m.jpg[/img][/url]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zamieniłem żarówki miejscami i teraz świecą równo (nie tak mocno jak wcześniej prawa, ani nie tak słabo jak lewa). Czyli problem sie rozwiązał ;)

Problem polega na tym że te żarówki muszą być idealnie ustawione w oprawce aby świeciły identycznie i równie mocno. Podejrzewam że nigdy ręcznie nie da się ich ustawić idealnie tak jak fabrycznie i dlatego w ASO są sprzedawane razem z oprawkami. Wyciągnij je i włóż ponownie, zobaczysz że znów będą świecić inaczej.

Opublikowano

troche mnie to jednak dziwi, bo to oznacza ze miałem jedną żarówkę mocniejszą od drugiej i jednocześnie po jednej stronie większe napięcie niż z drugiej :shock: mocniejsza żarówka z większym napięciem świeciła bardzo mocno, słabsza z mniejszym napięciem - słabo. Teraz z jednej strony jest mocna żarówka przy niższym napięciu, a z drugiej słabsza żarówka przy wyższym napięciu i świecą równomiernie ;)

Raczej miałeś zaśniedziałe styki :-)

Opublikowano

Witam !

Jestem właśnie po wymianie żarówek od ringów (padła jedna strona).

W "zaprzyjażnionym portalu" zakupiłem LED MARKERY o kolorze BIAŁYM.

Co o nich mogę powiedzieć : REWELACJA !!!! Zupełnie inny efekt niż standartowe żarówki.Świecą bardzo jasno,mocno no i nie na blado-żółty (nieciekawy) kolor tylko jaśniutką biel !!! Jestem bardzo zadowolony :dance:

Co do wymiany ? Zrobiłem to osobiście w jakieś 15 min.

Zdejmujemy dekielek ochronny,póżniej wyciągamy żarówke od świateł "długich" - pod nimi znajdują się żarówki od ringów.Przekręcamy i wyciągamy,przepinamy na nowe i montujemy w otworze.Jedyny problem to dość mało miejsca na rekę - trzeba trochę sposobem podejść do tego procederu - nic na siłę :nienie:

Polecam te LED MARKERY - nawet tym co się nie przepaliły !!!!! Efekt murowany !

Pozdrawiam ! Wesołych Świąt !!!

Opublikowano

Problem polega na tym że te żarówki muszą być idealnie ustawione w oprawce aby świeciły identycznie i równie mocno. Podejrzewam że nigdy ręcznie nie da się ich ustawić idealnie tak jak fabrycznie i dlatego w ASO są sprzedawane razem z oprawkami. Wyciągnij je i włóż ponownie, zobaczysz że znów będą świecić inaczej.

ale ja kupilem w aso żarówke z oprawką :) a zamieniając zarowki miejscami, tez zamienialem razem z oprawkami (nie wyciagajac ani na chwile żadnej żarówki z oprawki)

Opublikowano
Witam !

Co o nich mogę powiedzieć : REWELACJA !!!! Zupełnie inny efekt niż standartowe żarówki.Świecą bardzo jasno,mocno no i nie na blado-żółty (nieciekawy) kolor tylko jaśniutką biel !!! Jestem bardzo zadowolony :dance:

Zdejmujemy dekielek ochronny,póżniej wyciągamy żarówke od świateł "długich" - pod nimi znajdują się żarówki od ringów.Przekręcamy i wyciągamy,przepinamy na nowe i montujemy w otworze.Jedyny problem to dość mało miejsca na rekę - trzeba trochę sposobem podejść do tego procederu - nic na siłę :nienie:

Tylko to zalezy od gustu, czy ktos lubi taki efekt, dla mnie osobiscie to sie zlewa z kolorem ksenonu i jest taka papka lekko. Natomiast przy bialbym siwetle ksenonu, zolty ring sie wyroznia.. ale jak mowiem, kwestia gustu :)

Jesli masz sprawdzone mocne diody, to podaj linka :) napewno komus sie przyda, bo nie kazdy LED swieci mocno, wiec dobrze miec cos sprawdzonego.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

Tylko to zalezy od gustu, czy ktos lubi taki efekt, dla mnie osobiscie to sie zlewa z kolorem ksenonu i jest taka papka lekko. Natomiast przy bialbym siwetle ksenonu, zolty ring sie wyroznia.. ale jak mowiem, kwestia gustu :)

Jesli masz sprawdzone mocne diody, to podaj linka :) napewno komus sie przyda, bo nie kazdy LED swieci mocno, wiec dobrze miec cos sprawdzonego.

Masz rację - to kwestia gustu - mi one bardzo odpowiadają :cool2:

Notabene przy zmianie zapaliłem ksenony (miałem jeszcze wtedy jedną starą i jedna nową - biały i żółty ring - dla poglądu) i bez wahania wyciągnąłem starą zamieniając na LED !!! Nie mówiąc już o zapalonych samych ringach :jawdrop:

Dla zainteresowanych podaje link do aukcji :

http://www.allegro.pl/item501785453_ringi_led_marker_bmw_e39_e60_e61_e53_e65_e66_e63.html

Opublikowano
nie wyrzucaj oryginalnych żaróweczek bo potem będzie szukanie,nie jesteś pierwszy co chciał mieć tam ledy

hej

Ale nie odpowiedziałeś na moje wcześniejsze pytanie !?!? Co to znaczy "wypluje" ?

Opublikowano

wypluje:

bedzie wyrzucał błędy przednich świateł że nie świecą a będą świeciły, bedzie "choinka" na kompie,już było na forum poczytaj posty użytkownika jeromer

hej

Opublikowano
wypluje:

bedzie wyrzucał błędy przednich świateł że nie świecą a będą świeciły, bedzie "choinka" na kompie,już było na forum poczytaj posty użytkownika jeromer

hej

Pożyjemy zobaczymy - narazie jest wszystko ok.

Opublikowano
Ogólnie ledy - ok. Swoje wymieniłem bo montaż przy przetwornicach był bardzo kiepski i po kilku poprawkach w końcu powróciłem do żarówek, chociaż sam temat ledów nie.

Witam !

Trochę nie rozumiem Twojej wypowiedzi ! Co robiłeś z przetwornicami ??? Najpierw piszesz że "ledy - ok" a na koniec że "temat ledów nie" - nie rozumiem co jest nie tak ???

Pozdrawiam !

Opublikowano
Witam !

też je mam w e39

czy rewelacja ?

swięcą po prostu na biało ale nie każdemu to się podoba

mają jeden plus -- nie biorą prądu

i wielki minus -- mrugają gdy zapłon włączony a światła wyłączone

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images35.fotosik.pl/42/f37a2040dd59b0c5.jpg

Opublikowano

też je mam w e39

czy rewelacja ?

Jak to mrugaja?! To masz w takim razie niesprawna instalacje. Dorzeczniej: Brak Masy!

Swoja droga, szpetnie wyglada ten Twoj napis na grillu... :/

Pozdrawiam,

Filip

Opublikowano
Witam !

też je mam w e39

czy rewelacja ?

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images35.fotosik.pl/42/f37a2040dd59b0c5.jpg

A co biora zamiast pradu :8)

Sprawdzales czy to chodzi na 12 V czy jest gdzies rezystor zatopiony i wszystko i tak wywala w powietrze rezystor?

Opublikowano

fandzolicie jak potłuczeni ...

LCM wysyła sygnał kontrolujący żarówki

sygnał to impuls który żarówki nie oświeci ale LEDa tak

no i LEDy sobie mrugają w rytm sygnału kontrolującego żarówki

nie wiem jak było z tymi LEDami pierwszej generacji ale te co są sprzedawane obecnie nie posiadają przetwornic a kiedyś były z przetwornicami

teraz w zestawie są LEDy pasujące do ori ringów i kabelki przejściówki - kosztuje to 189zł a kiedyś z przetwornicami były po 399zł

jak światła oświecone to świecą równo bez mrugnięć ale jak np. silnik pracuje a światła zgaszone to mrugają

ale problem ten występuje równierz z ringami CCFL których kiedyś byłem zwolennikiem ale obecnie jak już wiem że palą się przetwornice raz na 2-3 miesiące to nikomu już ich nie polecam i nie montuje

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,nie jest to szczyt marzeń ale w ramach "oszczędności" można zamiast 10W oryginalnych halogenów użyć 6W od Renault. Koszt 1szt. to 22zł.

Sprawdzałem, wszystko OK.

Pozdr.