Skocz do zawartości

320d bije koło podczas szybkiej jazdy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem w mojej e36 325td, że podczas szybkiej jazdy powyżej 100km/h zaczyna mi bić prawe koło, tak mocno że muszę zwolnic do około 80km/h. Czy jest to wybity drążek kierowniczy? Dodam że wcześniej miałem bicie w określonym zakresie prędkości (od 60 do 70km/h), po wyważeniu kół problem znikł. Ale zanim zmieniłem oponki i wywazyłem całe koła mineło troszkę czasu i chyba te stukanie przy 70km/h wybiło mi coś i teraz stuka jak szybko jadę.

Pozdrawiam.

Opublikowano
najpierw koło do wyważenia,potem sprawdzić drążek a jeśli będziesz dłużej jezdził to dojdzie łożysko.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Więc tak, Podnoszę samochód na podnośnik, żeby się swobodnie koła obracały i jak zaczynam ruszać kołami na boki to w kole od pasażera wyczuwalny jest nawet spory luz. W kole od kierowcy nie ma żadnego luzu. Mam już zakupione sprężyny na przód i komplet drążków wraz z końcówkami. Sprężyny kupiłem bo jedną mam pękniętą a drążki dlatego że jeden z mechaników powiedział mi że to może być wina drążka kierowniczego. Pozdrawiam.
Opublikowano

sprawa jest prosta

podnieś go jeszcze raz popatrz od dołu a ktoś inny niech porusza tym kołem Ty patrzysz i widzisz gdzie masz luzy. jeżeli masz je na lewo, prawo to ja obstawiam końcówki drążków

pozdrawiam

Opublikowano
Podniosłem autko ruszam na prawo lewo i stuka jak cholerka. odgłosy dochodzą gdzieś z okolicy drążka kierowniczego. Jutro zmienię końcówki drążków i same drążki też. Kupiłem już cały komplet na przód wraz ze sprężynami :8)
Opublikowano
sprawa jest prosta

podnieś go jeszcze raz popatrz od dołu a ktoś inny niech porusza tym kołem Ty patrzysz i widzisz gdzie masz luzy. jeżeli masz je na lewo, prawo to ja obstawiam końcówki drążków

pozdrawiam

A jak gora dol to lozysko.

Opublikowano

więc tak. miałem luzy na boki. Wymieniłem drążki i końcówki drążków kierowniczych, dałem też nowe sprężyny. Jeden drążek miał ogromne luzy. teraz już przy ruszaniu kołem nie ma żadnych luzów. Jednak jak jadę powyżej 100km/h to koło bije dalej :cry2: Przy wymianie sprężyn zauważyłem że jeden amortyzator jest padnięty, w ogóle nie odbija :( I jak jadę po dołach to strasznie słychać tak jakby sprężynę ale jest ona cała.

Już mi normalnie ręce opadają.

Opublikowano
zmień amora, przejedź się, jak bedzie dalej walilo to podjedź na warsztat gdzie prostója fele i niech ci sprawdzi czy nie masz krzywej. Ja miałem tak że jak jechałem ponad 100 to tak jakbym po tarce jechal i to właśnie były krzywe fele.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
sprawdz tez te gumy w górnym kielichu(nie wiem jak one sie fachowo nazywaja) gdzie sie przykreca amor mi ostatnio tez stukało wymieniłem je do tego amory i juz jest wszystko ok nic nie stuka

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
sprawdz tez te gumy w górnym kielichu(nie wiem jak one sie fachowo nazywaja) gdzie sie przykreca amor mi ostatnio tez stukało wymieniłem je do tego amory i juz jest wszystko ok nic nie stuka

Chodzi Ci chyba o łozysko amortyzatora, fakt tez można sprawdzić.

Opublikowano
Ja mialem taki sam problem z tym biciem. I przyczyna była taka banalna ze zaden mechanik na to nie wpadł a mianowicie na tylnich felgach zgromadziło sie troche zaschnietego błota. Po zdjeciu kól i dokladnym wyczyszczeniu bicie znikło jak reka odjał.
BMW i jest zabawa
Opublikowano
No więc tak. Wymieniłem felgi na nowe i nowe opony, oczywiście wyważone itp. Przestało bić :). Ale chyba gratis wybiło mi łożysko amortyzatora, bo strasznie bije koło na dołach. A jak rozebrałem amortyzator to te łożysko lata na boki jak szmata. Grunt że już mnie nikt nie wyprzedza jak jadę :)