Skocz do zawartości

523i zmiana silnika na 4.0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam do kupienia kpl silnik z całym osprzetem wałem mostem skrzynią automatyczną wiązkami kabli i komputerami 4.0 V8 tyle że z E34 1993r. Moja E39 523i 1996r. Czy taka przekładka jest możliwa i ile roboty jest z tym. Bo mam okazje kupić taki silnik od znajomego i wiem że jest igiełka
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano

jeżeli masz automat, to jest mniej roboty, ale jak nie to odradzam, i ogólnie odradzam, ciężka sprawa, do zrobienia ale nie wiadomo jak tozadziała, jeśli już to koledzy klubwicze w toruniu zajmują się takimi swapami.

pozdr.

Opublikowano

Odpuść sobie. Na prawdę jak chcesz mieć 4.0 to po prostu sprzedaj 523 i kup 540 (pewno nawet taniej kupisz, chociaż ceny w PL zależą od czynników pod tytułem "widzimisię").

pozdr.

Mariusz

Opublikowano

poza kupnem silnika z wiazka i kompem to musisz:

- zmiana przeniesienia mocy bo nie wytrzyma

- zmiana mostu (tak jak wyżej)

- skrzynia biegów

- poprzekładać inne flaki (np. akumulator) aby zmieścić bestie

- zmiana hamulców (nowe tarcze, zaciski przy czym często i piasty itd. aby pomieścić wszystko)

- czasem trzeba wzmocnić zawieszenie

reasumując jak nie robisz bestii do wyścigów nie opłaca się - sprzedaj tą co masz i kup z większym silnikiem...

http://img232.imageshack.us/img232/9283/08outlinesbmwff3.th.jpg

http://forum.krewniacy.pl/images/signatures/45905725347f78fd44403e.gif

Opublikowano

Biorąc pod uwagę, że ten silknik nigdy nie był montowany w e39, to możesz miec sporo niespodzianek.

Nie wiem też jak jest z tym 4.0, ale silnik 4.4 ktory byl standardowo montowany w e39 wymagał innego układu kierowniczego. Mniejsze jednostki silnikowe miały Rack&Pinion, a V8 4.4 miało Recirculating Ball bo był problem z miejscem pod maską.

poprzekładać inne flaki (np. akumulator)

Akumulator siedzi w bagażniku. Gdzie chcesz go przekładac? :)

Opublikowano
Czyli sie nie oplaca mimo iz silnik jest igła i z całym osprzetem, skrzynią mostem i wałem i etc. A co to znaczy Rack & pinion i to drugie????
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano

rack&pinion to układ kierowniczy zębatkowy:

http://auto.howstuffworks.com/steering2.htm

recirculating ball to układ kierowniczy na bazie kuli obiegowej:

http://auto.howstuffworks.com/steering3.htm

Generalnie twierdzi się, że układ R&P jest bardziej komunikatywny, tzn. lepiej można wyczuć auto. Czy to faktycznie prawda - niestety nie wiem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Sprzedałem E39 i kupiłem E34 4.0 :norty: :norty: pali tyle ile się wleje ale frajda jest niesamowita :mrgreen: :roll2: model starszy ale ma w sobie to coś. Niestety trzeba polakierowac całą bo jest porysowana i lakier zaniedbany ale mechanicznie igła. Lakiernik juz umówiony więc czekam na efekt końcowy. Wrzuce fotki przed i po lakierowaniu to stwierdzicie jak wam się podoba
Opublikowano
Zaczynam zauważać pewne zmiany na forum, z dwonsizingu ludzie idą w upsizing i to pomimo kryzysu globalnego :) W sumie to radosna nowina chyba , nieprawdaż???
Opublikowano
Zaczynam zauważać pewne zmiany na forum, z dwonsizingu ludzie idą w upsizing i to pomimo kryzysu globalnego :) W sumie to radosna nowina chyba , nieprawdaż???

I życzę wszystkim aby mogli zdecydować się na upsizing!!!!(sobie też) :cool2:

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.