Skocz do zawartości

320D 150 km M47N kontrolka oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dziś po przejechaniu ok 70 km po mieście ale nie w korkach po zgaszeniu silnika zapaliła mi sie kontrolka oleju na pomarańczowo i po chwili zgasła później znów pojeździłem i nic takiego nie zauważyłem ;/

do wymiany oleju mam jeszcze 3 tyś km jak sprawdzałem olej to jest troche już przyczarny i nie jest go zbyt dużo jak myślicie od czego ta kontrolka od niskiego poziomu oleju ? czy co ? :?:

zamieszczam fotkę w razie jak bym coś źle napisał ale chodzi mi o te kontrolkę co na foto

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img408.imageshack.us/img408/6861/spa52046wu2.jpg

pozdrawiam i dzięki za odp :norty:

czasami na drogach można spotkać wariatów co pędzą ponad swoje umiejętności na złamanie karku no na prawdę, aż czasami ciężko ich wyprzedzić.....:)
Opublikowano

Witam!

Jak masz na bagnecie minimum to dolej ok pol litra, tak aby oleju bylo w polowie miedzy min a max. Zobacz czy kontrolka zgasnie.

Ja nie czekam na termin wymiany oleju ktory pokazuje komputer. Robie to czesciej, tak po ok 10 tys i tobie tez tak radze.

Jezdze duzo po miescie i olej szybciej sie zuzywa/spala. Juz przejechalem 12 tys km i dolalem 600 ml. Jak sie skonczy dolewka to wymieniam. Na budziku 240 tys km, olej Valvoline Synpower MXL 5W-30.

Ps W tych silniczkach olej jest czarny zaraz po wymianie...

Pozdrawiam

Opublikowano

ona już zgasła tak jak mówiłem zapaliła sie na chwile po zgaszeniu silnika na pomarańczowo później dalej jeździłem i już sie nie paliła co do oleju to ja już kupiłem castrol edge 5w-10 choć tego ostatniego oznaczenia nie jestem pewny :P

czyli co mówisz że trzeba już olej wymienić czyli że ta kontrolka jest od niskiego poziomu oleju ;)

ok czyli już wszystko wiem dzięki za odp :norty:

czasami na drogach można spotkać wariatów co pędzą ponad swoje umiejętności na złamanie karku no na prawdę, aż czasami ciężko ich wyprzedzić.....:)
Opublikowano

panowie ja przejezdzam kolo 20 tys km na trasach czsami po 1000-2000km i nie mam zjedzonego oleju... podstawa w tym silniku tez jest wymiana odmy gdyz to ona powoduje ze olej znika.. :P

kiedys to zaniedbałem i zjadał mi 1L oleju na 1000Km :)

wiec jak widzicie ze podczas przyspieszania idzie dym z rury ale nie gesto czarny tylko taki szaro-niebieski to wymiana odmy sie szykuje... i nie powinien wpierdzielac oleju jak silnik jest zdrowy...

Opublikowano

ale po jakimś czasie olej się zużywa zmniejsza sie jego ilość to będzie moja pierwsza wymiana oleju w tym aucie bo dopiero co je kupiłem i ma być ona za 3500 km więc chyba może być mniej oleju ?

wiem że w passacie silnik bierze olej do pompowtryskiwaczy czy czego innego bo tam też tylko że na trasie zaświeciła sie kontrolka

oleju i napis check oli level czy coś takiego dolałem i po kilku km zgasła

a w bmce zapaliła sie na pomarańczowo ta lampka po zgaszeniu motoru i po chwili zgasła zrobiłem od tamtej pory już z 200km i nic takiego znów sie nie działo ;/

a olej sprawdziłem jaki kupiłem olej i jest castrol 5W-40 to dobry olej czy słaby jest ?

wcześniej nie wiem co było lane jak niemiec nim jeździł ale myślę że też castrol bo w książce serw mam że bmw poleca castrol a beta była cały czas serwisowana w jednym serwisie i na korku od silnika też jest castrol więc chyba mogę wymienić olej na taki co wyżej wymieniłem ?

pozdrawiam :norty:

Opublikowano

wiem tak też zrobię a powiedzcie mi jeszcze coś o tym oleju żebym nie zakładał nowego tematu

a wiec co sądzicie o

castrol edge 5W-40 do diesla ?

pozdrawiam i dzięki za odp :norty:

Opublikowano

a co oznacza te 30 lub 40 czym sie różni ?

:norty:

Opublikowano
ona już zgasła tak jak mówiłem zapaliła sie na chwile po zgaszeniu silnika na pomarańczowo później dalej jeździłem i już sie nie paliła co do oleju to ja już kupiłem castrol edge 5w-10 choć tego ostatniego oznaczenia nie jestem pewny :P

czyli co mówisz że trzeba już olej wymienić czyli że ta kontrolka jest od niskiego poziomu oleju ;)

ok czyli już wszystko wiem dzięki za odp :norty:

miałem identycznie , zgasiłem silnik patrze a ona swieci na pomaranczowo , potem nic ale sprawdziłem to bagnet był na minimum

wiec dolałem 0,5 litra.

wymieniając olej zalewam tak w połowe na bagnecie a ta pomaranczowa zapaliła mi się dokladnie po 10tyś km czyli zeżarł mi pół litra oleju na 10tyś km , chyba to norma -jeżdżę od zawsze na Castrol EDGE 5w30 LL04 i wymieniam co 15tyś , poprzednik wymieniał w ASO co 30tyś ale on to w pół roku w trasach robił

Opublikowano

czytałem czytałem ale w sumie dokładnie nie wiem bo wiem tylko z wypowiedzi drogą dedukcji i tak zdaje mi sie że te 30 lub 40 to gęstość oleju

więc jeżeli producent mówi że ma być 30 to ma być 30 i teraz moje pytanie

czy te 40 nie będzie za rzadkie ?

i jeszcze takie żebym był w pełni zorientowany w temacie :norty:

co oznacza literka z przodu czyli w tym przypadku 5W

pozdrawiam :norty:

Opublikowano

5w-30, 5w40, 0w-40 wszystkie wspomniane w polskim klimacie sa ok. Wazniejsze jest to zeby spelnialy norme ACEA A3-04/B4-04, BMW Longlife 01 lub Longlife 04 (nowsza ale kompatybilna w tyl). Kazdy firmowy produkt o tych parametrach jest jak najbardziej ok. Roznia sie dodatkami, ktore niby powoduja cichsza prace silnika lub/i wydluzaja zywotnosc.

Jedni chwala Castrol inni Mobil 1, Valvoline, Liqui Moly itd...

Wiecej sie nie da wymyslec i nie ma sensu o tym pisac. Chyba powiedziano na ten temat wszystko.

http://www.liqui-moly.de/liquimoly/web.nsf/id/ht_oelwegweiser_e.html