Skocz do zawartości

[e38] drganie samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam mały problem, samochód w czasie jazdy przy prędkości powyżej 160 wpadał w wibracje, teraz juz 120 wystarczy aby autko zaczęło drgać:( Próbowałem u mechaników ale nie potrafią znaleźć przyczyny, zawieszenie niby jest dobre, podejrzewałem, że coś może być w wałem napędowym, jednak rozebrali i niby wszystko gra. Czy może ktoś miał już podobny problem lub podejrzewa co może być przyczyną??
Opublikowano

Ja też mam u siebie podobny problem z drganiem całego samochodu. Dzieje się to tylko przy prędkości 55km/h - 65km/h. Im mocniej cisnę pedał gazu przy tych prędkościach, tym mocniej trzęsie (czasem aż strach). :roll: Gdy zdejmę nogę z gazu - problem znika. Gdy ponownie przygazuję - znów trzęsie.

Ja podejrzewam u siebie podporę wału, ale pewności nie mam...

http://pkp.dnx.pl/bmw/pasek.png
Opublikowano
u mnie zaczynalo sie przy wysokich prędkościach a teraz już coraz gorzej... już od 120 zaczyna wibrować i im szybciej jade tym gorzej to czuć
Opublikowano

możliwe przyczyny:

- stare uszkodzone opony, albo któraś (-reś) opona uzkodzona, np. na dziurze lub krawężniku

- nie wyważone koła

- elementy zawieszenia wybite: simmerblock wahacza, drążek kierownicy (końcówka), stabilizator (gumy stabilizatorów) - nie zawsze na szarpaku wyjdzie),

- układ napędowy - bijący wał: ale to trzęsie budą i czuć na siedzieniach

i jeszcze kilka innych możliwości.

Zazwyczaj wszyscy sprawdzaja przednie zawieszenie - a tylne też trzeba zdiagnozować...

Kolego pkp - u Ciebie objawy wskazują na wał napędowy (jak obciążony to bije, na odpuszczeniu gazu problem cichnie - typowe), albo jak sam trafnie piszesz podpora wału, albo łożysko kulowe wału, chociaż niestety może to też być wina dyfru.

Opublikowano

problem może równie dobrze leżeć w tarczach i klockach.

Wystarczy, że trochę są krzywe i będziesz czół wibracje samochodu nawet nie przy hamowaniu.

radzę zakładać dobrej jakości tarcze np. firmy ATE.

Opublikowano

Problem trzesienia to temat rzeka i nieraz byl poruszany na forum.

U mnie tez trzesie tak od 100-120.

Opony ok, zawias tez, nawet uszczelke do pokrywki od plynu do wspomagania wymienilem i nadal.

Nie mam pojecia.

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
no u mnie zawieszenie zostało zrobione, luzy z przodu i z tyłu skasowane , opony są dobre bo probowałem z letnimi i zimowymi, wał sprawdzony a skrzynia biegów ze 20tys km temu była robiona bo się posypała więc raczej odpada... a problem wciąż jest. i co gorsza nikt nie ma pojęcia co to może byc
Opublikowano
udało sie zlokalizować najprawdopodobniej przyczyne, jeszcze nie wiem do końca czy to to ale przy ustawianiu zbieżności mechanik zauważył ze na łożysku wału jest luz, więc spróbuje jeszcze z tym.
Opublikowano
u mnie wcześniej tego nie było dopóki nie ustawili zbieżności , po ustawieniu zaczęło tak telepać między 90-120 .... ja stawiam na luzy w układzie kierowniczym , luz nie musi być nawet na końcówkach czy na drążku , bo może występować również na przekładni kierowniczej... na pewno krzywe i nie wyważone koła też to powodują....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
układ kierowniczy był sprawdzany i robiony i założyłem drugi komplet wyważonych oponek i było to samo, wał więc tylko pozostał. Chwilowo nie mam czasu oddać auta do warsztatu więc jak zlikwiduje już luz na łożysku wału to napisze jaki efekt
Opublikowano
Ja nie mam pojęcia co może być do tej pory wina głównie leżała p0o stronie kół (skrzywiona felga) opon, drążków lub wahaczy, względnie tarcza hamulcowych i tu od razu odradzam ATE ;p BMW ma swoje zabawki a ATE raz założyłem do Omegi 2,5TDS i już więcej nie chciałem tego ;p