Skocz do zawartości

ponownie wibracje nadwozia BMW e39 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na początku zaznaczam,że przeczytałem wiele uwag na temat przyczyn wibracji w BMW e39. W moim przypadku objawy są jednak nietypowe: auto niekiedy wpada w lekkie wibracje na wolnych obrotach ( wibracje wyczuwalne na lewarku zmiany biegów i poprzez drgania nadwozia ). Problem niby niewielki, ale denerwujący. Poza tym auto nie ma żadnych innych złych symptomów - brak szarpania przy przyspieszaniu, brak zwiększonego zużycia paliwa, brak wahań obrotów silnika, dziwnych odgłosów spod maski, silnik pracuje równomiernie itp. Dodaję, że wymieniłem wszystkie wtryski, nie chcę jednak brnąć w inne koszty ( np. wymiana koła dwumasowego ) bez zasięgnięcia waszej fachowej opinii. Wtryski wymieniłem bo taka diagnoza i zalecenie padło w ASO. Dodam, że moja BMW ma przebieg 97.000 km, 530 D 2002 r.

Dziękuję i pozdrawiam, będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

M.i.k.l.i.k.
Opublikowano
80 tys to robia diesle w mojej firmie w rok . wierzysz czy udajesz?
Opublikowano
sprawdz moze poduszki po silnikiem/skrzynia oraz mocowanie walu
Opublikowano
  • Autor
80 tys to robia diesle w mojej firmie w rok . wierzysz czy udajesz?

W udawaniu musiałbym mieć jakiś cel więc nie wiem co masz na myśli. Wierzę ci, że swoim samochodem rocznie pokonujesz dystans 80.00 zł więc życzę szerokich dróg ;)

BMW mam jako drugi samochód, może przesadnie dbam o niego i zimą nie użytkuję go prawie w ogóle. Za to wygląda jakby miesiąc temu wyjechał z salonu ;)

M.i.k.l.i.k.
Opublikowano
  • Autor
sprawdz moze poduszki po silnikiem/skrzynia oraz mocowanie walu

Dzięki, podjadę do fachowca i podpowiem mu co ma sprawdzić. A swoją drogą to w ASO sugerowałem im poduszki jednak tylko usmiechnęli się z politowaniem.

Pozdrawiam.

M.i.k.l.i.k.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

czytajac o drganiach pomyslalem o wtryskach, no ale piszesz, ze wszystkie wymieniles... moze faktycznie poduszki, tak jak pisze kolega... gdzie te wtryski wymieniales? nowe, czy uzywki?

sorry, ale 97k km i wymienione wszystkie wtryski? jedna z tych informacji jest nieprawdziwa

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
  • Autor
czytajac o drganiach pomyslalem o wtryskach, no ale piszesz, ze wszystkie wymieniles... moze faktycznie poduszki, tak jak pisze kolega... gdzie te wtryski wymieniales? nowe, czy uzywki?

sorry, ale 97k km i wymienione wszystkie wtryski? jedna z tych informacji jest nieprawdziwa

W ASO zalecili wymianę wtrysków. Na regenerowane oczywiście za 5.500 zł. W autoryzowanym serwisie BOSCH-a wymienili tylko rozpylacze, filtr paliwa i jakieś uszczelki. Wymiana rozpylaczy oczywiście na nowe. Sam byłem zdziwiony koniecznością tej naprawy, ale powiedzieli, że wymieniają wtryski w samochodach z mniejszym przebiegiem więc może się nie znają a mój samochód ma faktycznie przebieg 297.000 km tylko wyświetlacz się popsuł i nie wskazuje "2" ;)

M.i.k.l.i.k.
Opublikowano

No jednak nie wszyscy klepią dieslami pół miliona km w trzy lata- ufff ;) Co do drgań to jak już wspominali poprzednicy może jednak niech ktoś zajrzy do tych poduszek, a swoją drogą to serwisanci patrzą głupio na poduszki, a wtryski wymieniają przy jeszcze mniejszym przebiegu? Chyba ktoś z serwisu miał do wymiany w swoim to Ci zaproponowali :worried:

Ps. Zaraz Ci się zrobi kolejka po auto jak przeczytają, że nie jeździsz zimą i masz 100k km :)

Opublikowano

Ps. Zaraz Ci się zrobi kolejka po auto jak przeczytają, że nie jeździsz zimą i masz 100k km :)

Z tym to watpie, jaki przebieg taka cena. W niemczech czesto sie trafia e39 z 2001 2002 roku z przebiegiem 70-80 tys km, tylko cena, w polsce raczej nie do sprzedania :8) bo u nas cena sie najbardziej liczy.

Do autora - nie odwiedzaj juz do tego ASO. To ze maja autoryzacje BMW to wcale nie oznacza ze sa super fachowcami i nie kantuja ludzi na kase. Jedno ASO drugiemu nie rowne jak nie masz za bardzo daleko do innego to sproboj w innym, bo jak czytam o tych wtryskach to az sie wydaje nieprawdopodobne i o tym ze z poduszkami pod silnikiem/skrzynia.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

Jeśli jesteś z lubuskiego , to jedź do ASO ale ... w Niemczech .

Masz blisko do granicy.

Ja tylko tam serwisuje swoje bmw ( E39 jak i E46 ) .

Mimo,że nie przepadam za Niemcami , to serwis mają lepszy i nie oszukają cie .

Są naprawdę solidni i znają się na autach .

Polecam.

Opublikowano

Koledzy mi się urwała jedna poduszka od strony kierowcy i nie przenosi

mi żadnych drgan na budę więc jeżeli kolega ma poduszki całe to można to wykluczyć

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
Opublikowano
  • Autor
Dziękuję wszystkim za rady, na razie okazało się, że do wymiany jest sprzęgło elastyczne. Nie wiem co to jest i jaki może mieć związek z drganiami, ale wymienię. Co do przebiegu to nie mam wątpliwości, że jest oryginalny, samochód został kupiony od pierwszego właściciela, z kompletem dokumentów, w samochodzie do dziś pachnie nową skórą. Samochód traktuję z należytym szacunkiem, którego nabrałem po raz pierwszy gdy przesiadłem się do BMW z mazdy. Pozdrawiam wszystkich.
M.i.k.l.i.k.