Skocz do zawartości

Nowy soft i więcej koni ale coś nie tak

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam, mam e46 330xd w wersji 135kW czyki 185 kM, u siebie w miwście mam speca który ma pojęcie o bmw i zaproponował miże zmieni mi soft na nowszy i taki który daje 144 kW tym samym ponad 190kM soft wybrał od e39

Operacjia flaschowania komputera się udała i auto ma odczuwalnie więcej koni dużo lepiej się zbiera - ale jest problem .

Podczas gwałtownego wciśnięcia gazu i trzymania w podłodze czuć jak samochód przyśpiesza skokami równo ale skokami.

Dodam że po odłączeniu przepływki problemu nie ma. Nie znam się na tym tak bardzo i proszę o jakieś rady co może być nie tak

Napewno nie chcę wracać do starego softu bo samochód był dużo słabszy niż teraz, tylko jak zlikwidować te skokowe przyśpieszanie na 5-tym biegu jest pół sekundy przyśpieszenia i chwila przerwy może poł sek i znowu przyśpieszenie. EGR i zaworki czyste.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nikt nie ma pomysłu

Jak się odłączy przepływkę to jest dobrze po podłączeniu przerywa przy przyśpieszaniu. A przed zmianą softu było ok

O co może chodzić.

Pozdrawiam
Opublikowano
Witam, mam e46 330xd w wersji 135kW czyki 185 kM, u siebie w miwście mam speca który ma pojęcie o bmw i zaproponował miże zmieni mi soft na nowszy i taki który daje 144 kW tym samym ponad 190kM soft wybrał od e39

Operacjia flaschowania komputera się udała i auto ma odczuwalnie więcej koni dużo lepiej się zbiera - ale jest problem .

Podczas gwałtownego wciśnięcia gazu i trzymania w podłodze czuć jak samochód przyśpiesza skokami równo ale skokami.

Dodam że po odłączeniu przepływki problemu nie ma. Nie znam się na tym tak bardzo i proszę o jakieś rady co może być nie tak

Napewno nie chcę wracać do starego softu bo samochód był dużo słabszy niż teraz, tylko jak zlikwidować te skokowe przyśpieszanie na 5-tym biegu jest pół sekundy przyśpieszenia i chwila przerwy może poł sek i znowu przyśpieszenie. EGR i zaworki czyste.

Pozdrawiam

Czesc,

takie silniki - delikatne w obsłudze, wymagaja po pierwsze, wiedzy po drugie możliwosci technicznych...

A jeśli jakiś "Kazek" rzucił się jak szczerbaty na suchary i chciał Ci wyścigówkę zrobić, to może sie tak zdarzyć, że bardziej Ci coś namieszał niż poprawił...

Ze 184KM ponad 190KM? jakiś smieszny ten chip :wink: z całym szacunkiem...

Ja w życiu bym auta nie oddał do chipa gdyby nie było przebadane na wylot silnikowo + zbadane na hamowni.

W PL jest tylko kilka firm, ktore potrafią dobrze się zająć tematem zwiekszania mocy.

Pozdrawiam

Car Detailing - zrób to z Nami :-)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmm, możliwe. Może trzeba zaadaptować przepływke

Może po zmianie softu na inny, komputer nie widzi przepływki tak jak powinien

Zawsze moge wrócić do poprzednich utsawień bo ma pliki starego softu tylko ja nie chce bo teraz jest dużo lepszy ten samochód.

Poradźcie coś bo dopiero teraz widze jaki jest bystry ten samochodzik tylko to przymulanie mnie denerwuje.

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie jest żaden chip to jest oryginalny program BMW tyle że z wersji 192 konnej - były takie 530 z taką mocą i właśnie z takiej wersji mam soft. Tylko coś właśnie przepływka go nie zaakceptowała.
Pozdrawiam
Opublikowano

Czyli wsadziłeś program od innego modelu bez gwarancji na działanie tylko po to aby uzyskać astronomiczne 7 km?

Czy mogę zapytać co cię podkusiło? :roll:

Aby mieć to z głowy to pojedź do porządnej firmy wydaj trochę kasy a przybędzie Ci ok 35 km i problemów z przyspieszaniem już nie będzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zaufałem mu bo kiedyś mi zrobił dsc a zanim do niego trafiłem wszyscy mi mówili że czujnik kierownicy walnięty on zrobił i działa do dziś

Czujnik nie był walnięty

Myśle że on wie co robi, mi nie chodziło o więcej koni tylko o najnowszy soft który bmw wypuszcza co jakiś czas -polega to na tym że zwiększa on sprawność silnik coś na zasadzie windows update. i to mnie skusiło

Wszystko jest ok tylko musze dojsc o co chodzi z tą przepływką

Pozdrawiam
Opublikowano
Zaufałem mu bo kiedyś mi zrobił dsc a zanim do niego trafiłem wszyscy mi mówili że czujnik kierownicy walnięty on zrobił i działa do dziś

Czujnik nie był walnięty

Myśle że on wie co robi, mi nie chodziło o więcej koni tylko o najnowszy soft który bmw wypuszcza co jakiś czas -polega to na tym że zwiększa on sprawność silnik coś na zasadzie windows update. i to mnie skusiło

Wszystko jest ok tylko musze dojsc o co chodzi z tą przepływką

Różnice w sofcie to nie wszytsko.

Te silniki różnią się NAPEWNO JAKIMIŚ szczegółami (sterowanie turbo, wtryskiwacze).

To nie jest tak, że posiadajac wersję 184KM, mozna ja zmienić na 204KM softem za 200 czy 500zł. Przecież taka opcja nie ma prawa bytu :duh:

Jesli masz dylematy nad nowymi softami, zwiekszeniem mocy jedz do gości który temat ogarniaja a nie wierz komuś na słowo.

By zwiekszyc moc, zmienić soft trzeba wydać parę grosza, w zamian mieć dobra robotę i gwarancje wykonania.

To, że ten mechanik naprawił jedno to nie znaczy, że naprawi drugie....

Opublikowano
To, że ten mechanik naprawił jedno to nie znaczy, że naprawi drugie....

Popieram. W temacie oprogramowania silników i chipowania pojechałbym tylko do specjalistów z tej dziedziny. Oni wiedzą co robią i z pewnością mają większe doświadczenie w tej materii.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Koledzy nie macie racji między silnikiem 3.0d ze 184 końmi a 192 nie ma różnicy najmniejszej są identyczne

Różnią się właśnie oprogramowaniem które wyszło póżniej niż to ze 184 kM.

Pozdrawiam
Opublikowano

Gdyby to było wszystko jedno to nie miałbyś problemu.

Jeśli jesteś absolutnie pewny, że masz samochód w idealnej kondycji to albo wgraj poprzedni soft albo pojedź do porządnego zakładu i zrób z tym porządek jak powinieneś zrobić od początku.

Opublikowano
Koledzy nie macie racji między silnikiem 3.0d ze 184 końmi a 192 nie ma różnicy najmniejszej są identyczne

Różnią się właśnie oprogramowaniem które wyszło póżniej niż to ze 184 kM.

Szkoda sie sprzeczać w tej kwestii, poszukaj sobie DOKŁADNYCH danych technicznych silników 3,0d w róznych specyfikacjach (sa tam roznice, delikatne w pojemności, średnica/skok tłoka, stopniu spreżania, Nm, obrotów itd....)

Gdyby było tak pieknie jak piszesz wszyscy mieliby w silnikach 3,0d albo 204KM albo 218KM lub 235KM (tyle mają nowe 530d). To wyobraznia, niestety rzeczywistość jest zgoła inna :wink:

A czy jest jakiś ChipTuning w okolicy Bytom,Tarnowskie Góry.Dzięki :dance:

Na allegro napewno znajdziesz pełnowartościowy ChipTuning :roll2:

A tak na poważnie w BBiałej jest Compsport - jesli jetses poważnie zainteresowany :roll2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jutro jade do tego speca miał pomyśleć co zrobić aby było dobrze jeśli nic nie wymyśli to wrócimy do starych ustawień (softu) chociaż wolałbym nie wracać bo różnica jest kolosalna nawet żona zauważyła :)

A jak dojdzie co było to napisze dodam że podejrzałem i robi te sztuczki programem inpa tylko nie mam pojęcia skąd on miał tyle wersji softu bo było tam tego ze 200 i szukał z 15 minut żeby mi dopasować i w ews i gdzieś tam jeszcze

No zobaczymy co z tego wyjdzie na razie odłącze przepływke i poszaleje naciesze się bo jutro może być tak jak wcześniej.

Pozdrawiam
Opublikowano
powiem tak z którego rocznika był ten soft od E39? Dwa nie polecam takiego "dopasowywania"softu pomiędzy E46 a E39 gdyż te silniki mają inne mapy sterownia nie tylko tak jak wczesniej ktoś wspomniał turbiną ale również wtryskiwaczami , i inne są odczyty z przepływomierza. No ale skoro juz to zrobiłeś nowy soft musi się przyuczyc do nowych odczytów z przepływki. Wogole to odradzam tego typu eksperymenty tym bardziej ze moc wzrosła o jedyne 7 KM.
Opublikowano
A ja sie zastanawiam nad jednym...CO was koledzy to obchodzi dlaczego to zrobil??Nie mozecie tego przezyc???Jesli kolega ma wiecej o 7 koni to napewno czuje roznice???Nie potraficie zaakceptowac jego lub tego ze sie tego podjal..To jest jego auto i moze ingerowac jak mu sie podoba.A wy wszystcy go szurgacie z błotem za to...Nie lepiej znalezc wspolnie jakies rozwiazanie???Temat nie był czy dobrze zrobił tylko co sie mogło stac.A ja ci podpowiem że być moze zakup przepływkę od modelu wyższego i podłącz ( o ile można).Być może bedzie OK.Pozdrawiam
Opublikowano
A ja sie zastanawiam nad jednym...CO was koledzy to obchodzi dlaczego to zrobil??Nie mozecie tego przezyc???Jesli kolega ma wiecej o 7 koni to napewno czuje roznice???Nie potraficie zaakceptowac jego lub tego ze sie tego podjal..To jest jego auto i moze ingerowac jak mu sie podoba.A wy wszystcy go szurgacie z błotem za to...Nie lepiej znalezc wspolnie jakies rozwiazanie???Temat nie był czy dobrze zrobił tylko co sie mogło stac.A ja ci podpowiem że być moze zakup przepływkę od modelu wyższego i podłącz ( o ile można).Być może bedzie OK.Pozdrawiam

popieram Kolegę o co tyle krzyku ?

Opublikowano
a mianowicie oto ze za miesiąc będzie pytał sie jak tanim kosztem naprawić to co sie przez to zepsuło po czym auto pojdzie na sprzedaz a kupisz je ty lub ja. Pozatem jesli przeprogramowanie komputerów jest takie wspaniałe to dlaczego nie oferuje tego sam serwis? Ja jestem osobiście przeciwny tego typu "dopasowywaniom" wsadów z innych modeli a tym bardziej jesli nie zbada się silnika w jakiej jest kondycji. Jesli robić to to juz w zakładach ktore się tym zajmują profesjonalnie które mają hamownie i sprawdzą stan w jakim jest silnik. Pozatem mnie osobiście to obchodzi bo poźniej będzie ze BMW to g...
Opublikowano

Kolego wszyscy tu jesteśmy fanami tej marki ale to jednak własność prywatna i kazdy ma prawo na zmiany

jezeli Ty założysz jakieś wydumane reflektory to mam cię za to ganić bo ja uwazam że powinny być tylko ori.

nie wpadajmy w przesade

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wypowim się. Wszyscy myślicie że mi chodziło o zwiększenie mocy a to nie prawda!!!! Zaczne od początku to nie jest moje piurwsze BMW i pewnie nie ostatnie i zapewniam że ci którzy odemnie samochody kupowali są zadowoleni.

Od nowa informatyk czy elektronik wiedział co robi i nazwał to aktualizacją "firmwearu" Bmw wypuszcza to co jakiś czas jak aktualizacja windows.

Zrobiłem to po to aby podnieś sprawność silnika bo to miało właśnie to na celu, wcześniej miałem e39 525 i tamten samochód fruwał i latał jak kupowałem tego pomyślałem że będzie jeszcze lepiej ale sie rozczarowałem - pomyślałem może przez ten napęd na 4 może opony 225 i tak myślałem aż do wczoraj kiedy to kolega mi wgrał ten soft. Samochód mam wrażenie że ma 50 kM więcej a nie 7 czy 8 i jest prawie tak jak było w 525 tylko ta przepływka coś psuje może poprostu wyszł że jest uwalona i rzy tamtym sofcie nie dawała tak drastycznych objawów może trzeba wrócić do tamtego softu ale wtedy nie będzie takich wrażeń i pozatym w trasie przy 100km na h palił 8 litrów mierzone na

dystrybutorze 525 paliła tyle przy 150-160

Więc nie wydaje mi się żebym popsół silnik bo to są takie same silniki 3.0DA

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A serwis tego nie proponuję bo im się nic nic nie chce a pozatym jest troszkę dłubania sam soft się ładował godzinę i pozatym serwis może zrobić taką usługę tylko proszę się dowiedzieć za ile to się wszystkim odechce bo za tyle pieniędzy to można z 50 koni dołożyć i jeszcze shamować samochodzik
Pozdrawiam
Opublikowano

Co Nas to obchodzi? Przecież to On zalozył temat na forum w tej spawie, wiec odpowiedzi to rzecz normalna....

Nie wiem o jakim mieszaniu z błotem piszesz?

Każdy kto ma cokolwiek wspolnego, jakies swoje doświadczenia w tym temacie próbuje doradzić, ewentualnie pomóc...

To, że jest to auto prywatne i że robi co chce to rzecz oczywista :D

Tylko jesli kolega drąży temat i twierdzi, że pomiędzy silnikami 3,0d 184KM (e46) a 3,0d 192KM(e39) nie ma żadnych róznic technicznych, mechanicznych tylko soft???? to wypada, tak mi sie przynajmniej wydaje naprowadzic na wlasciwe tory.... :)

Przepływka od wyższego modelu?

To tak jakby do silnika PB 3,0 wgrac soft M3.... :jawdrop:

Opublikowano
Jedna sprawa jest trochę dziwna. Teoretycznie moc ci wzrosłą o 7KM a mówisz, że jest ogromna różnica. Wzrost o 7KM przy silniku 180 konnym to naprawdę niewiele a odczuwalne różnice praktycznie biorąc powinny być minimalne, wręcz na "wydaje mi sie że są". Może jednak coś nie tak z tym softem, i wzrosło o więcej koni a niewiedza w tej kwestji moze byc tragiczna dla silnika.